• Business

    Λεων. Φραγκιαδάκης: Έτσι θα ενισχύσει τα έσοδα της Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Mε το σχέδιο αναδιάρθρωσης να βρίσκεται σε τελική ευθεία, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης επικεντρώνεται στο εσωτερικό «μέτωπο», επιδιώκοντας ενίσχυση των εσόδων της Εθνικής Τράπεζας και αποδοτική διαχείριση των προβληματικών δανείων.

    Για την Εθνική Ασφαλιστική «τρέχει» η διαδικασία πώλησης όπως και για τις θυγατρικές σε Ρουμανία και Κύπρο.

    Εντός Ελλάδας θα δοθεί η μάχη των εσόδων, με στόχο την απόκτηση νέων πελατών και την αύξηση μεριδίων αγοράς σε καταθέσεις και δάνεια ενώ παράλληλα, έμφαση δίνεται στην διαχείριση των κόκκινων δανείων της τράπεζας.

    Όσο αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών δόθηκε παράταση ως τα τέλη Μαρτίου ώστε να έχουν δημοσιοποιηθεί τα οικονομικά στοιχεία δ’ τριμήνου.

    Οι ενδιαφερόμενοι, μετά την αποχώρηση της Apollo και ενός κινεζικού fund, είναι η κινεζική Fosun, η κοινοπραξία J. Calamos- Χαλικιάς- Exingroup, και οι κινεζικές εταιρείες Wintime και Gongbao.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο σύμβουλοι αποτιμούν την εταιρεία μεταξύ 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ ενώ η Εθνική έχει αποτιμημένη την ασφαλιστική στα βιβλία της με 750 εκατ. ευρώ, και θα μπορούσε να δεχθεί τίμημα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, χωρίς επίπτωση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

    Σε καλό δρόμο βρίσκεται επίσης η πώληση της Banca Romaneasca καθώς έχουν ήδη υποβληθεί μη δεσμευτικές προσφορές και οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν αμέσως μετά το Πάσχα.

    Ενδιαφερόμενοι είναι τράπεζες και private equity funds, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και «παίκτες» που θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην τοπική αγορά.

    Και η πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο, όμως, φαίνεται να προχωρά αφού στην προσφορά της κοινοπραξίας Atlas-Elements προστέθηκαν άλλες δύο: της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, η οποία ελέγχεται πλέον από την Holding M. Sehnaoui SAL (HMS), και ενός fund με έδρα στο Ντουμπάι.

    Όπως ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης εκτιμά, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα για να αναπτύξει περαιτέρω τις εργασίες της και η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης θα την ενισχύσουν περαιτέρω αφού θα αυξηθούν τα κεφάλαια, και η κερδοφορία. Η σταθερά βελτιούμενη κερδοφορία αποτελεί βασικό στόχο για την Εθνική το 2017 και ειδικά το 2018 επιδιώκει την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας.

    Η διοίκηση Φραγκιαδάκη προχωρά και σε νέες κινήσεις εσωτερικής αναδιοργάνωσης με κατάργηση εντός του Μαρτίου συνολικά 12 διευθύνσεων και ενεργοποίηση του νέου οργανογράμματος, κάτι που περιλαμβάνει τη μετακίνηση των στελεχών των των υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση διευθύνσεων ώστε να ενισχυθεί το οργανόγραμμα.

    Η Εθνική σχεδιάζει να επαναξιολογήσει την στρατηγική της στο δίκτυο και την ισχυροποίησή του με προσαρμογή των αλλαγών από την εθελούσια έξοδο ώστε να περάσει στη νέα εποχή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Fraport: Δίνει λεφτά, κάνει προσλήψεις κι όμως… δεν της δίνουν ακόμα τα 14 αεροδρόμια!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις στις τράπεζες: Τι συμβαίνει με τον αναβαλλόμενο φόρο;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκίνησε τις business με τα κόκκινα δάνεια η Aktua



    ΣΧΟΛΙΑ