• Business

    John Fredriksen: Νέο κερδοφόρο deal στον κλάδο των γεωτρήσεων

    John Fredriksen

    John Fredriksen, εφοπλιστής Frontline και Ocean Gold


    Ένα ισχυρό ναυλοσύμφωνο εξασφάλισε με την Total η ναυτιλιακή North Atlantic Drilling, συμφερόντων του Νορβηγού εφοπλιστή John Fredriksen, για μια ημιβυθιζόμενη πλατφόρμα γεωτρήσεων που διαθέτει.

    Ειδικότερα, η ναυτιλιακή – που ανήκει σε ποσοστό 70,4% στον Fredriksen – συνήψε συμφωνία με τον κολοσσό ενέργειας Total E&P UK, για τη συνέχιση του ήδη ισχύοντος ναυλοσυμφώνου που αφορά την ημιβυθιζόμενη πλατφόρμα γεωτρήσεων West Phoenix (κατασκευής 2008) και αναμένεται να αποφέρει συνολικά έσοδα ύψους 17 εκατ. δολαρίων.

    Ουσιαστικά, το νέο ναυλοσύμφωνο αποτελεί επέκταση του προηγούμενου ναυλοσυμφώνου που είχε συνάψει η North Atlantic Drilling με την Total E&P UK το Νοέμβριο του 2016, με διάρκεια 90 ημερών. Η πλατφόρμα έχει τοποθετηθεί στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Shetland του Ηνωμένου Βασιλείου και μπορεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις που φτάνουν σε βάθος τα 10.000 πόδια.

    Σημειώνεται ότι η Total E&P UK διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη πλατφόρμα από το 2009.

    Fredriksen
    Η ημιβυθιζόμενη πλατφόρμα γεωτρήσεων West Phoenix της North Atlantic Drilling είναι κατασκευής του έτους 2008 και μπορεί να πραγματοποιεί γεωτρήσεις μέγιστου βάθους 10.000 ποδιών

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραφε το mononews.gr στις 20 Δεκεμβρίου, πρώην συνεργάτες του Fredriksen είναι μεταξύ των στελεχών της Borr Drilling, μίας νέας εταιρείας με μεγάλες φιλοδοξίες στον κλάδο των γεωτρήσεων, η οποία στις 19 Δεκεμβρίου του 2016 ολοκλήρωσε την έκδοση μετοχών αξίας 155 εκατ. δολαρίων στο Όσλο, έναντι 2 δολαρίων ανά μετοχή, και θα διαθέσει τα έσοδα από την κίνηση αυτή για να αποκτήσει δύο σύγχρονες πλατφόρμες ανύψωσης (jack-up platforms) από τις εταιρείες Hercules Offshore, Hercules Resilience και Hercules Triumph, με συνολικό κόστος 130 εκατ. δολαρίων.

    Ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ορίστηκε ο Rune Magnus Lundetræ, πρώην οικονομικός διευθυντής της Seadrill (συμφερόντων του John Fredriksen) ενώ στο διοικητικό συμβούλιο της Borr συμμετέχουν και ο Tor Olav Troim, που υπήρξε στενός συνεργάτης του Νορβηγού εφοπλιστή (με τον οποίο όμως η συνεργασία έληξε πριν από κάποια χρόνια) και ο Svend Anton Maier, επίσης πρώην ανώτατο στέλεχος της Seadrill.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τις τιμές των ναύλων στην αγορά ξηρού φορτίου το 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H Celestyal Cruises «καλωσορίζει» τη Σάμο στις «Εικόνες Αιγαίου» για το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανοίγει γραφεία στην Ελλάδα το Διεθνές Νηολόγιο του Παλάου (PISR)



    ΣΧΟΛΙΑ