• Business

    Ισχυρό sell off για τα Ελληνικά ομόλογα. Υπάρχουν ευκαιρίες λέει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

    • NewsRoom


    Για μια ακόμα φορά τα Ελληνικά ομόλογα δέχονται ισχυρό sell off άπαντες έχουν προεξοφλήσει το  μηδενικό αποτέλεσμα από το σημερινό Eurogroup. Οι αποδόσεις  στους βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους να διαπραγματεύονται υψηλά 8 μηνών και σχεδόν 180 μονάδες βάσης υψηλότερα από τους μακροπρόθεσμους τίτλους. Η απόδοση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 10,235% και στο υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιουνίου, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 3,35% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Η απόδοση του 10 έτους  τίτλου διαμορφώνεται στο 7,9%, σε ελάχιστη απόσταση από το 8% που είχε σημειώσει τον περασμένο Νοέμβριο.

    Τι αναφέρει η Barclays

    Όπως σημειώνει ο Francois Cabau, οικονομολόγος της Barclays, η Ελλάδα αναμένεται να κλείσει την αξιολόγηση και να εκταμιεύσει την δόση των περίπου 6 δισ. ευρώ πριν από την προθεσμία του Ιουλίου καθώς, όπως επισημαίνει, οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι απίθανο να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών εκλογών.

    Ωστόσο, μια ευρύτερη συμφωνία σχετικά με το επίπεδο της αναδιάρθρωσης του χρέους μετά το 2018 θα παραμείνει μακριά και σίγουρα μετά τις κάλπες στη Γερμανία. Όπως προσθέτει, αυτή η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα κρατήσει επίσης τα ελληνικά ομόλογα μακριά από το QE της ΕΚΤ.

    “Ο δρόμος αναμένεται να είναι ανώμαλος μέχρι τον Ιούλιο, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ στοχεύουν στην επίτευξη μιας πολιτικής και τεχνικής συμφωνίας για τα μέτρα μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους που θα επιτρέψουν την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ – μέσα σε ένα διαιρεμένο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ – και την ένταξη στο QE ΕΚΤ”, τονίζει.

    Τι αναφέρει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

    Η εκκρεμότητα της αξιολόγησης επιβαρύνει το κλίμα στην ελληνική αγορά, αλλά δημιουργεί ευκαιρίες, επισημαίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος στην έκθεσή της, όπου περιγράφει τη στρατηγική της για το 2017.

    Οπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι σε δύσκολη φάση, καθώς η Αθήνα αναζητά έναν συμβιβασμό ώστε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, οδηγώντας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή, η άνοδος στις ομολογιακές αποδόσεις δείχνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για ενδεχόμενο deja vu της κρίσης του 2015.

    Το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής περιλαμβάνει ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, προτιμά μετοχές με ελκυστική αποτίμηση, υγιή ισολογισμό, γενναιόδωρη μερισματική πολιτική και ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας.

    Σημειώνει δε ότι οι σχετικές αποτιμήσεις είναι πιο ελκυστικές τώρα σε σχέση με το 2012, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να επικεντρώνονται στις περικοπές κόστους και στην απομόχλευση, ενώ η οικονομία είναι πιο «μεταρρυθμισμένη» από ποτέ.

    Οι κορυφαίες της επιλογές για το 2017 περιλαμβάνουν τις μετοχές των ΟΠΑΠ (buy με στόχο τα 12 ευρώ),ΟΤΕ (buy με στόχο τα 10,8 ευρώ), Εθνική Τράπεζα (σύσταση buy με στόχο το 0,35 ευρώ), Μυτιληναίος (buy με στόχο τα 9,5 ευρώ), Motor Oil (buy με στόχο τα 15 ευρώ), Fourlis (buy με τιμή-στόχο τα 5,8 ευρώ)και Jumbo (buy, στόχος τα 14,99 ευρώ).



    ΣΧΟΛΙΑ