• Business

    Γ. Στουρνάρας: Η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής ΤτΕ


    Στους κινδύνους που προκαλεί στην ελληνική οικονομία η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναφέρθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων.

    Οπως είπε ο κ. επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, η αβεβαιότητα αυτή ευθύνεται για την ύφεση 1,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, καθώς υστέρησαν οι επενδύσεις.

    H άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ καθοριστικές είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η αύξηση της εξωστρέφειας και οι άμεσες ξένες επενδύσεις.

    Η εμπειρία των προηγούμενων ετών δείχνει ότι παρατεταμένες περίοδοι διαπραγμάτευσης επιδρούν αρνητικά στην οικονομία, τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Αντιθέτως, η θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αποτυπώνεται με ταχείς ρυθμούς στο οικονομικό κλίμα και στα οικονομικά μεγέθη.

    Ο επικεφαλής της ΤτΕ τόνισε ότι πλέον αυτά που πρέπει να γίνουν είναι λίγα σε σχέση με τον μεγάλο όγκο των αλλαγών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το 2010 μέχρι σήμερα, καθώς έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία της οικονομικής προσαρμογής.

    Όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει επιτευχθεί σχεδόν το 90% της απαιτούμενης μέχρι το 2018 προσαρμογής: από πρωτογενές έλλειμμα 10% του ΑΕΠ το 2009, το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε γύρω στο 2% του ΑΕΠ, έναντι τελικού στόχου 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

    Η ελληνική οικονομία, παρά τα λάθη και τις οπισθοδρομήσεις, κατέβαλε επίπονη προσπάθεια και πέτυχε την εξάλειψη σωρευμένων σημαντικών διαρθρωτικών ατελειών και ανισορροπιών, επιδεικνύοντας ισχυρές αντοχές. Τα αποθέματα αναπτυξιακού δυναμικού, και ιδιαιτέρως του ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει, είναι αξιόλογα και έτοιμα, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να ενεργοποιηθούν και να ωθήσουν την οικονομία σε έναν ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο. Αναπτυξιακό κύκλο που δεν θα είναι εσωστρεφής και δεν θα στηρίζεται στο δανεισμό, αλλά εξωστρεφής, με βασικό πυλώνα τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

    Με δεδομένο, πρώτον, ότι οι επενδύσεις σήμερα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, απέχουν πολύ από το αντίστοιχο ποσοστό που προϋπήρχε της κρίσης (11% έναντι 24% του ΑΕΠ) και, δεύτερον, ότι η χρονίως χαμηλή εγχώρια αποταμίευση δεν είναι από μόνη της αρκετή να χρηματοδοτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο επενδύσεων και συνεπώς να στηρίξει ταχεία ανάπτυξη, επείγει η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις σε συνεργασία με εγχώριες επιχειρήσεις.

    Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας, υπάρχουν πολλοί κλάδοι της οικονομίας με αξιόλογα αποθέματα αναπτυξιακού δυναμικού, εξαγωγικό προσανατολισμό και υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο. Για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων απαιτούνται: η θέσπιση ενός σταθερού, σύγχρονου και ευνοϊκού φορολογικού συστήματος, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, η ενθάρρυνση της καινοτομίας και των εξαγωγών, η δημιουργία ενός προβλέψιμου οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και η υλοποίηση, χωρίς άλλους δισταγμούς, του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, κυρίως μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης.

    Η προσέλκυση και η διατήρηση ξένων άμεσων επενδύσεων εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σφοδρή σύγκρουση Τζανακόπουλου – Κικίλια: Τι είπαν στο πολυαναμενόμενο debate τους (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη-ΕΕΤ: Να αποκατασταθεί η κανονικότητα στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ