• Business

    Φρένο στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον Βούτση- Όλο το παρασκήνιο

    Νίκος Βούτσης

    Νίκος Βούτσης . Πρόεδρος Βουλής


    Την ένσταση του για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, προτείνοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου υπαλλήλων της εταιρίας, να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

    Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου συναντήθηκε χθες, Δευτέρα, με τον πρόεδρο της Βουλής και τους κυρίους Γ. Μπαλαούρα, πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Χ. Παπαδόπουλο, συντονιστή της Επιτροπής Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν, όλα τα επιχειρήματα που κατατείνουν στην κατεύθυνση αποτροπής της πώλησής της και ζητήθηκε από τους εργαζόμενους η συστράτευση της Βουλής των Ελλήνων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, διαπιστώθηκε κοινή βούληση στην κατεύθυνση αποτροπής της πώλησης και διατυπώθηκε η προτροπή εύρεσης εναλλακτικών λύσεων.

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών
    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών

    Άξιο αναφοράς είναι ότι η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει στείλει επιστολή στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), με μακροσκελή επιχειρήματα για την αποτροπή της πώλησης, αίτημα που θεωρείται ότι πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό.

    Η επιστολή επισημαίνει τις δυσανάλογα επαχθείς δεσμεύσεις της Εθνικής, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά και όλα τα βήματα που έχει διενεργήσει η τράπεζα προκειμένου να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης.

    Η πώληση της Finansbank αλλά και της βουλγαρικής θυγατρικής UBB, των Αστήρ Παλάς και NBGI Private equity, επέτρεψαν στην Εθνική να εξοφλήσει πρόωρα τα CoCos που είχε καλύψει το ΤΧΣ, αποπληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής βοήθειας που έλαβε στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

    Ερέθισμα για την κίνηση Τσακαλώτου αποτέλεσε επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκη προς τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία αναπτύσσεται η σκοπιμότητα για τη μη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της τράπεζας υποστηρίζει ότι η πώληση είναι μη συμφέρουσα κίνηση λόγω των περαιτέρω συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω του bancassurance.

    O κ Χριστόφορος Σαρδελής, πρόεδρος του Δ.Σ της Εθνικής Ασφαλιστικής
    O κ Χριστόφορος Σαρδελής, πρόεδρος του Δ.Σ της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Ωστόσο, λόγω του ότι τα παραπάνω επιχειρήματα αναπτύχθηκαν στην DG Comp τους προηγούμενους μήνες και από τη διοίκηση της ΕΤΕ, χωρίς αποτελέσματα, η επιστολή του ΥΠΟΙΚ γα πολλούς θεωρείται ως κίνηση τακτικής από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Η απάντηση της DG Comp αναμένεται τις επόμενες ημέρες, αλλά πηγές αναφέρουν πως δεν πρόκειται παγώσει η υλοποίηση της δέσμευσης πώλησης τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μεγαλουργεί το Twitter για την αμήχανη στιγμή της συνάντησης Τραμπ με τον Καναδό πρωθυπουργό (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος θα αγοράσει την AVIS: Όλο το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αγρότες: Κλειστό το κέντρο της Αθήνας- Αποκλεισμένη η πλατεία Βάθη



    ΣΧΟΛΙΑ