• Business

    Α. Φράγκου: Η έκπληξη που έκανε τους αναλυτές να χαρούν

    Αγγελική Φράγκου Navios Maritime Holdings

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc.


    Θετικά αντιμετώπισαν οι αναλυτές την κίνηση της Αγγελικής Φράγκου να προχωρήσει στην πώληση ενός υφιστάμενου δανείου που ως τώρα χρηματοδοτούσε η ναυτιλιακή Navios Maritime Holdings στη θυγατρική της, Navios Maritime Partners, κάτι που ανακοινώθηκε στα αποτελέσματα τριμήνου του μητρικού ομίλου.

    Ειδικότερα, ο αναλυτής Noah Parquette της JP Morgan σχολίασε ότι η πώληση του δανείου ήταν μεν «μια έκπληξη», ωστόσο, «ήταν μια θετική έκπληξη».

    Επιπλέον, η ίδια η κα Φράγκου, κατά τη διάρκεια του conference call όπου συζητήθηκαν τα αποτελέσματα τριμήνου, έριξε «στο τραπέζι» – πρωτοφανές με βάση τη μέχρι τώρα τακτική της – τη συγκεκριμένη κίνηση (γι’ αυτό και το σχόλιο του Parquette περί «θετικής έκπληξης»), η οποία προβλέπει ότι η Navios Partners θα αγοράσει τη δανειακή σύμβαση για το συνολικό ποσό των 27 εκατ. δολαρίων – εκ των οποίων, τα 4,05 εκατ. της συναλλαγής αποτελούν μετρητά και τα υπόλοιπα αντιστοιχούν σε 13,1 εκατ. κοινές ονομαστικές μετοχές της Navios Partners.

    Σε αντίθεση με την περσινή υπόθεση του εσωτερικού δανεισμού ύψους 50 εκατ. δολαρίων από τη Navios Maritime Acquisition στη Navios Holdings που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους μετόχους (απειλούσαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως ουσιαστικά επρόκειτο για ένα «πακέτο διάσωσης» της μητρικής εταιρείας με υπερβολικά γενναιόδωρους όρους), της οποίας οι λεπτομέρειες είχαν παραμείνει «επτασφράγιστο» μυστικό, αυτή τη φορά η Ελληνίδα εφοπλίστρια αποκάλυψε τα πάντα για τους όρους της νέας συμφωνίας.

    Η πώληση του δανείου στη Navios Partners θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της μητρικής εταιρείας στην πρώτη – συγκεκριμένα στο 30,9%, καθώς η μητρική θα αποκτήσει περισσότερες μετοχές της θυγατρικής – κάτι που, σύμφωνα με τον Parquette, θα δώσει νέα ώθηση στη διοίκηση να εκμεταλλευτεί περισσότερες και συμφέρουσες επενδυτικές κινήσεις.

    Ακόμη, ο αναλυτής της JP Morgan πιστεύει ότι η Navios Holdings θα μπορέσει να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς στις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ξηρού φορτίου, παρόλο που την ίδια στιγμή προβλέπει αμυδρή βελτίωση για την πορεία της μετοχής της.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι στα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η ναυτιλιακή, κατόρθωσε να πετύχει μείωση στις ζημίες της, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 14,4 εκατ. δολ., ενώ για το σύνολο του έτους διαμορφώθηκαν στα 75,8 εκατ. δολ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χ. Βαφειάς: Οι νέες στρατηγικές κινήσεις του εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Propeller Club τιμά την φιλία Ελλάδας-ΗΠΑ στο ιστορικό πλοίο Hellas Liberty

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Παππάς: Περιορίστηκαν οι ζημίες για την Star Bulk στο δ’ τρίμηνο 2016



    ΣΧΟΛΙΑ