• Business

    ΔΕΗ: Αναβολή για το απόγευμα της Γ.Σ. με θέμα την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ

    ADMHE ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Παναγιωτάκης

    Εμμ. Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ


    Στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ με θέμα την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, μετά την ολιγόωρη αναβολή που αποφασίστηκε. Η πρόταση για την αναβολή έγινε από τον κοινό εκπρόσωπο του Δημοσίου του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι ελέγχουν συνολικά 51% των μετοχών.

    Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τον ΑΔΜΗΕ επρόκειτο να ληφθεί την περασμένη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκε ύστερα από ενστάσεις που κατέθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών.

    Το mononews.gr έγραφε:

    Mπλόκο στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ βάζουν οι τράπεζες. Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τη ΔΕΗ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική τη διαδικασία απόσχισης του διαχειριστή της ΔΕΗ που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και εμπνεύστηκε ο πρώην υπουργός ενέργειας Π. Σκουρλέτης.

    Στην επιστολή τους οι τράπεζες επισημαίνουν ότι από τον Απρίλιο του 2014 έχουν χορηγήσει κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς τη ΔΕΗ ύψους 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο κοινοπρακτικό δάνειο που έχει χορηγηθεί σε εταιρία στην Ελλάδα, και άρα έχουν έννομο συμφέρον για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας. Παράλληλα, εκφράζουν την άποψη ότι η  διαδικασία που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση πλήττει την περιουσία της ΔΕΗ αφού ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο διατίθεται άνευ ανταλλάγματος.

    Σημειώνεται ότι η παρέμβαση των τραπεζών καθιστά  αμφίβολη την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, η οποία και αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.



    ΣΧΟΛΙΑ