• Business

    Δ. Παπαδημητρίου: Στα δικαστήρια με την Commerzbank για χρέη 8,5 εκατ. δολ.

    Liquimar Παπαδημητρίου

    Το δεξαμενόπλοιο Iasonas της Liquimar Tankers είναι χωρητικότητας 115.501-dwt και κατασκευής του έτους 2009


    Προβλήματα με τη βρετανική δικαιοσύνη έχουν προκύψει για τη ναυτιλιακή Liquimar Tankers, της οποίας ηγείται ο εφοπλιστής Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς η γερμανική τράπεζα Commerzbank διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού χρηματικές αποζημιώσεις ύψους 8,5 εκατ. δολαρίων.

    Ειδικότερα, η Commerzbank είχε χορηγήσει στη Liquimar ένα δάνειο ύψους 6,6 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός δεξαμενόπλοιου μεταφοράς αργού πετρελαίου κλάσης VLCC που θα ονομαζόταν Androniki και θα είχε χωρητικότητα 320.000-dwt.

    Το πλοίο ωστόσο δεν κατασκευάστηκε ποτέ με αποτέλεσμα η ναυτιλιακή να μην καταβάλλει τις δόσεις του δανείου στην πιστώτρια τράπεζα. Στο μεταξύ, μαζί με τους τόκους, το ποσό που οφείλει στην Commerzbank η Liquimar ανέρχεται στα 8,5 εκατ. δολάρια.

    Η υπόθεση έχει πάρει τη νομική οδό, καθώς η Liquimar απευθύνθηκε στην ελληνική δικαιοσύνη επικαλούμενη το νόμο περί συκοφαντικής δυσφήμισης με την κατηγορία της πρόκλησης ηθικής βλάβης, όταν η γερμανική τράπεζα της γνωστοποίησε την προσφυγή εναντίον της σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση για το δάνειο.

    Έτσι, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στη ναυτιλιακή και την Commerzbank, η οποία και απάντησε με ανάλογες διαδικασίες στο Λονδίνο στα «πυρά» της Liquimar.

    Liquimar Παπαδημητρίου
    Το δεξαμενόπλοιο Iasonas της Liquimar Tankers είναι χωρητικότητας 115.501-dwt και κατασκευής του έτους 2009

    Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η πιστώτρια τράπεζα δεν έπρεπε να έχει το δικαίωμα να καταφύγει στο βρετανικό δικαστήριο και να εγείρει αξιώσεις από τη στιγμή που έχει εμπλοκή και η ελληνική δικαιοσύνη, ωστόσο Βρετανός δικαστής επιβεβαίωσε, ότι έχει τη δικαιοδοσία και η τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να διεκδικεί την αποζημίωση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    H Commerzbank αρνείται τις κατηγορίες περί πρόκλησης ηθικής βλάβης στη Liquimar και έχει ζητήσει την έκδοση της σχετικής απόφασης από το βρετανικό δικαστήριο, ενώ, σύμφωνα με το TradeWinds, έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση καθώς η ίδια υπόθεση διώκεται σε δύο διαφορετικές χώρες που έχουν διαφορετική νομοθεσία.

    Η Liquimar διαθέτει και διαχειρίζεται έναν στόλο 5 δεξαμενόπλοιων τύπου suezmax και aframax, τα Afroditi (χωρητικότητας 166.092-dwt και κατασκευής 2011), Orpheas (χωρητικότητας 167.282-dwt και κατασκευής 2007), Evridiki (χωρητικότητας 167.294-dwt και κατασκευής 2007), Iasonas (χωρητικότητας 115.501-dwt και κατασκευής 2009) και Amfitriti (χωρητικότητας 115.405-dwt και κατασκευής 2009).

    Ιδρύθηκε αρχικά ως θυγατρική της άλλης ναυτιλιακής του κ. Παπαδημητρίου, της Dioryx Maritime Corporation, ωστόσο, το 1995 έγινε πλήρως ανεξάρτητη εταιρεία που δραστηριοποιείται στις μεταφορές υγρού φορτίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ναυτιλία: Η μείωση της χωρητικότητας η μόνη πρόταση για μακροχρόνια ανάκαμψη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Λιβανός: Inside μετακινήσεις καραβιών



    ΣΧΟΛΙΑ