• Business

    Credit Suisse: Εφιάλτης για την Ευρώπη η Ελλάδα και η Λεπέν


    Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse πρόκειται να εκδώσει νέο επενδυτικό οδηγό με σκοπό να ενισχύσει την προσπάθεια των επενδυτών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα παρουσιαστούν στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες. Ο οδηγός αυτός θα ονομάζεται «Βαρόμετρο Ρίσκου», ενώ, όπως τονίζει η τράπεζα, ο μεγαλύτερος από αυτούς τους κινδύνους για την ήπειρο δεν είναι άλλος από τη Μαρίν Λεπέν.

    Ιδιαίτερη αναφορά το «Βαρόμετρο Ρίσκου» κάνει και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου υπογραμμίζεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών πρόκειται να κρατήσουν – στην καλύτερη των περιπτώσεων – ως το καλοκαίρι που έρχεται. Η ελβετική τράπεζα σημείωσε ότι πρόκειται να ανανεώνει το νέο αυτό επενδυτικό οδηγό ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε αυτός να αντανακλά τα επίπεδα του συστημικού κινδύνου στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και μετοχών.

    Ο τρέχων οδηγός της Credit Suisse ακόμη αναλύει την έκβαση των επερχόμενων ολλανδικών, γαλλικών αλλά και των γερμανικών εκλογών, την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 που θα σημάνει το Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Έτσι, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι θα προκύψουν τρία διαφορετικά σενάρια για το άμεσο μέλλον της Ευρώπης.

    Ποια είναι τα τρία σενάρια για την Credit Suisse

    1. Το πρώτο σενάριο – το οποίο η ελβετική τράπεζα χαρακτηρίζει «θετικό» – προβλέπει ότι οι φιλοευρωπαϊκοί, κεντρώοι υποψήφιοι αναμένεται να αποδειχθούν οι νικητές στις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία, όταν οι δύο αυτές βασικές δυνάμεις της Ευρώπης πάνε στις κάλπες τον Απρίλιο (και τον Μάιο) και τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται επίσης ένα αισιόδοξο αποτέλεσμα και στις εκλογές της Ολλανδίας που διεξάγονται την Τετάρτη (15 Μαρτίου).
    2. Στο δεύτερο σενάριο – που λαμβάνει το χαρακτηρισμό του «βασικού» – οι αναλυτές θεωρούν πως οι διαπραγματεύσεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα για το κλείσιμο τη β’ αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδας, θα κρατήσουν ως το καλοκαίρι χωρίς ωστόσο να προκύψει οριστική επίλυση. Επίσης, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ολλανδική Βουλή θα παλέψει για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ ο κεντρώος υποψήφιος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν αναδεικνύεται νικητής.
    3. Το τρίτο σενάριο – που αποτελεί το «αρνητικό» – προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να λάβει περισσότερη χρηματοδότησης και η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού κόμματος του Εθνικού Μετώπου θα εκλεγεί ως η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας. Όπως επισημαίνει η Credit Suisse, οι γαλλικές προεδρικές εκλογές αποτελούν και το σημαντικότερο κίνδυνο για την Ευρώπη το 2017 και κάθε μείωση της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις υπέρ της Λεπέν θα δημιουργήσει ένα υψηλό βαθμό μεταβλητότητας στις αγορές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της Credit Suisse θεωρούν «απίθανο» ότι θα υπάρξει έξοδος χώρας από την Ευρωζώνη, αλλά προειδοποιούν ότι «οι θεσμικές εγγυήσεις κατά της διάλυσης του ευρώ παραμένουν ημιτελείς».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέος «πόλεμος» Τουρκίας – Ολλανδίας: Οι δηλώσεις Ερντογάν – Ρούτε που άναψαν φωτιές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ι. Δέμου: Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να φτάσει το brand της DEMO σε 96 χώρες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: O Σάκης Ρουβάς επενδύει στην ενέργεια – Όλες οι λεπτομέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ