• Business

    Capital Economics: Ο εφιάλτης της ελληνικής κρίσης επιστρέφει

    χάος

    Καρλ Πάβλοβιτς Μπριουλόφ (Karl Pavlovich Bryullov ή Briullov) «Η τελευταία ημέρα της Πομπηίας» (1830 -1833)


    Τους φόβους για ενδεχόμενο νέο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης εξέφρασε σε νέα της έρευνα η Capital Economics, τους οποίους στηρίζει στο γεγονός ότι το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας δεν απέδωσε καρπούς.

    Συγκεκριμένα, η Capital Economics τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για την ζώνη του ευρώ να δείχνουν ότι η Ευρωζώνη μπήκε με φόρα στο 2017, μια σειρά εξελίξεων υπογραμμίζουν το πόσο σημαντικοί είναι οι πολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή. Μεταξύ αυτών, η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, η αβεβαιότητα που πρόσθεσε σε ότι αφορά την επανεκλογή Μέρκελ η νέα υποψηφιότητα Σούλτς για το SPD, τα συνεχιζόμενα ισχυρά νούμερα που πετυχαίνει η Λε Πεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ιταλία.

    Ακόμη επισημαίνει ότι στο Eurogroup της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου απέτυχε να σημειωθεί πρόοδος προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η επανειλημμένη άρνηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να νομοθετηθούν έκτακτα μέτρα λιτότητας μετά το 2018, έχει μειώσει την πιθανότητα το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μία νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί, η οποία θα απαιτεί μεγαλύτερη συνεισφορά από τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι σαφώς δύσκολο να συμφωνηθεί εν όψει και των εκλογών που διεξάγονται φέτος στην περιοχή, και δικαιολογούν εύκολα την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών 10ετών ομολόγων εκ νέου πάνω από το 7%.

    Η Capital Economics καταλήγει εξηγώντας ότι «πράγματι, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη φέτος, είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι οι φαίνεται να εκτιμούν οι αγορές».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποια διάσημη εταιρία πώλησης πολυτελών υποδημάτων ακολουθεί τα χνάρια της Φαμάρ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος οδηγεί τις τράπεζες σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Γιατί ανησυχούν οι τραπεζίτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί οι επόμενοι μήνες αναμένονται “εφιαλτικοί” για το ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ