• Business

    Bristol Myers: Mega Deal $14 δισ. – Εξαγοράζει την Karuna Therapeutics

    • NewsRoom

    Chris Boerner, CEO Bristol Myers, (Πηγή: bms.com)


    Σε ένα mega deal προχωρά ο φαρμακευτικός κολοσσός Bristol-Myers Squibb, εξαγοράζοντας την Karuna Therapeutics για 14 δισ. δολάρια και αποκτώντας ένα πολλά υποσχόμενο πειραματικό φάρμακο για τη σχιζοφρένεια, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξή της.

    Η εξαγορά έρχεται περίπου δύο μήνες μετά τη συμφωνία της Bristol για την εξαγορά της εταιρείας παραγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων Mirati Therapeutics για ποσό που αγγίζει τα 5,8 δισ. δολάρια.

    Η Bristol, με έδρα τη Νέα Υόρκη, δέχεται πιέσεις να επεκτείνει τον αγωγό φαρμάκων της εν μέσω μειωμένης ζήτησης για δύο από τα κορυφαία φάρμακά της, τη θεραπεία για τον καρκίνο του αίματος Revlimid και το αντιπηκτικό Eliquis, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με αυτά του ανταγωνισμού.

    Την ίδια στιγμή, η φαρμακοβιομηχανία αναμένεται να αντιμετωπίσει απώλειες εσόδων για δύο από τα άλλα κορυφαία φάρμακά της, που αφορούν την ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο Opdivo και το αντιπηκτικό Eliquis, καθώς χάνουν την προστασία των πατεντών τους αργότερα αυτή τη δεκαετία.

    Μάλιστα, το Eliquis βρίσκεται μεταξύ των δέκα φαρμάκων, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τις τιμές των φαρμάκων από το αμερικανικό πρόγραμμα υγείας Medicare το 2026.

    Σύμφωνα με τους όρους του deal, η Bristol θα καταβάλει 330 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για την Karuna, το οποίο αντιπροσωπεύει premium 53,4% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος.

    Πωλήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων

    Αναλυτές έχουν προβλέψει πωλήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του φαρμάκου, που ονομάζεται KarXT.

    «Αναμένουμε ότι το KarXT θα ενισχύσει την ανάπτυξή μας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020 και την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Christopher Boerner.

    Η απόφαση για τη χρήση του σε ενήλικες αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, ενώ η εταιρεία το δοκιμάζει παράλληλα για τη θεραπεία ασθενών με ψύχωση που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Παρόλο που υπάρχουν αρκετά φάρμακα για τη σχιζοφρένεια, το KarXT ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που είναι πιθανό να προκαλούν λιγότερες παρενέργειες, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους.

    Η συμφωνία αναδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις θεραπείες των νευροεπιστημών, οι οποίες έχουν γνωρίσει έξαρση στην έρευνα τα τελευταία χρόνια. Η AbbVie νωρίτερα αυτό το μήνα συμφώνησε να αγοράσει την αντίπαλη εταιρεία της Karuna, την Cerevel Therapeutics, έναντι 8,7 δισ. δολαρίων.

    Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Karuna αυξήθηκαν στα 317 δολάρια στις προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ μέχρι στιγμής φέτος έχουν χάσει το 30% της αξίας τους.

    Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία αναμένεται να πλήξει τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας το 2024.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ρεκόρ όλων των εποχών στην επιβατική κίνηση 11μήνου 2023

    Ρωσία: Ο Πούτιν πήρε τον έλεγχο της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων

    Αυξάνονται τα εισιτήρια στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, έπειτα από 14 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ