• Business

    Oh boy! Το… Brexit έκανε την Apple να αυξήσει τις τιμές των iPhone στη Μεγάλη Βρετανία

    Tim Cook, Διευθύνων Σύμβουλος της Apple

    Tim Cook, Διευθύνων Σύμβουλος της Apple


    Όπως όλα δείχνουν, τα ολοκαίνουρια smartphones της Apple, τα iPhone 7 και iPhone 7 Plus, θα κοστίζουν πολύ περισσότερο στη Μεγάλη Βρετανία από όσο κόστιζαν τα προηγούμενα μοντέλα. Ο λόγος; Μα δεν είναι άλλος από το περιβόητο Brexit (η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση) που προκάλεσε συν τοις άλλοις, τεράστιες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    Μέχρι πέρσι, το “φθηνότερο” iPhone 6S κόστιζε στη Μεγάλη Βρετανία περί τις 539 λίρες. Όμως, η “φθηνότερη” εκδοχή του νέου iPhone 7 θα αναγκάσει τους Βρετανούς καταναλωτές να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν 599 λίρες, δηλαδή 60 λίρες παραπάνω!

    Αυτή η έκρηξη στις τιμές για το πιο εξελιγμένο και μεγαλύτερο μοντέλο iPhone 7 Plus είναι ακόμα πιο έντονη – από τις 619 λίρες που κόστιζε το iPhone 6S Plus, το νέο μοντέλο θα στοιχίζει 719 λίρες, δηλαδή 100 λίρες παραπάνω ή και περισσότερες, ανάλογα τη χωρητικότητα που θα επιλέξει κάποιος.

    iphone 7
    Το νέο iPhone 7, χωρίς την κλασσική 3,5 μ.μ. υποδοχή ακουστικών

    Βέβαια, τα καινούρια μοντέλα έρχονται με διπλάσια χωρητικότητα από τα προηγούμενα, όμως στις ΗΠΑ (την μαμά-πατρίδα των iPhones) η Apple δε χρεώνει τίποτα παραπάνω για την αυξημένη χωρητικότητα στο “οικονομικότερο” μοντέλο. Για παράδειγμα, το iPhone 6S με χωρητικότητα 16GB κόστιζε 649 δολάρια πέρσι, όσο δηλαδή κοστίζει το iPhone 7 με χωρητικότητα 32GB φέτος (μόνο στο μοντέλο Plus παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξεως των 20 δολαρίων στην τιμή).

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αύξηση των τιμών για τη βρετανική αγορά αντανακλά την αποδυναμωμένη στερλίνα, η οποία κατέγραψε ραγδαία πτώση έναντι του δολαρίου στον απόηχο του ιστορικού δημοψηφίσματος που ανέδειξε το Brexit.

    iphone 7 plus
    Το νέο iPhone 7 Plus, με την καινούρια διπλή κάμερα

    Ωστόσο, τα παραπάνω δεν είναι και εντελώς από τα… Άγραφα, μιας και μεταβολές στις τιμές έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες αγορές ανά τον πλανήτη – σε κάποιες περιπτώσεις υπέρ του καταναλωτή. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, το iPhone 6S αρχικά είχε κόστος 86.800 γεν (περίπου 754 ευρώ), όμως το ολοκαίνουριο iPhone 7 (στη βασική του έκδοση των 32GB) θα κοστίζει 72.800 γεν (περίπου 632 ευρώ). Παρατηρείται, δηλαδή, μια διαφορά της τάξεως των περίπου 122 ευρώ, χάρη στις μεταβολές του ιαπωνικού νομίσματος.

    Οι μεταβολές όμως των τιμών στη βρετανική αγορά δεν περιορίστηκαν στα καινούρια iPhones. Η γραφίδα Apple Pencil αυξήθηκε από 79 λίρες στις 99, ενώ το λουρί Sport Band του “έξυπνου” ρολογιού Apple Watch τώρα κοστίζει 49 από 39 λίρες που κόστιζε πριν. Και παρά το γεγονός ότι η ναυαρχίδα των tablets της εταιρείας, iPad Pro, δέχτηκε μια μείωση στην τιμή της τάξεως των 50 δολαρίων (στο μοντέλο των 128GB) και των 100 δολαρίων (στο μοντέλο των 256GB), στη Μεγάλη Βρετανία οι τιμές ακολούθησαν την αντίθετη πορεία – από τις 499 λίρες για το iPad Pro οθόνης 9,7 ιντσών και 32GB, πήγε στις 549 λίρες. Επιπλέον, το βασικό μοντέλο στην έκδοση της οθόνης των 12,9 ιντσών, ανέβηκε από τις 679 στις 729 λίρες, με παρόμοιες αυξήσεις στις τιμές των μοντέλων με μεγαλύτερη χωρητικότητα.

    iphone 7
    Το iPhone 7 (32GB) θα ξεκινάει από τα 649 δολάρια στις ΗΠΑ

    Όσο για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των νέων iPhones 7 και 7 Plus εδώ στην Ελλάδα, παραμένει ακόμη μυστήριο. Αναμένεται να ανακοινωθούν βέβαια όσο θα πλησιάζουμε στην επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας τους στην ελληνική αγορά, που έχει οριστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/apistefto-afti-vretani-efivi-kerdizi-50000-lires-chrono-dinontas-onomata-se-mora-kinezon/72686

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/politelia-ston-aera-dite-tis-10-pio-politelis-first-class-kampines-ton-aeroporikon-eterion/72660



    ΣΧΟΛΙΑ