Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Μια νομική διαμάχη με επίκεντρο τo εμπορικό σήμα «PREMIERE» εξελίσσεται στον χώρο της ωρολογοποιίας, με τη Breitling S.A. και τη Chanel να βρίσκονται αντιμέτωπες για τις αντίστοιχες σειρές ρολογιών τους “Premier” και “Première”.

Η υπόθεση εξετάζεται μέσω των επίσημων διαδικασιών περί εμπορικών σημάτων στις ΗΠΑ και αφορά την προστασία του όρου «PREMIERE», καθώς και το κατά πόσο μία εταιρεία μπορεί να περιορίσει τη χρήση του από την άλλη σε σχέση με την προώθηση και πώληση ρολογιών.

1

Η χρήση παρόμοιων ονομασιών από τις δύο εταιρείες δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Η Chanel παρουσίασε τη συλλογή Première το 1987, συνδέοντάς την αισθητικά με στοιχεία της εταιρικής της ταυτότητας, όπως το άρωμα N°5 και τις χαρακτηριστικές αλυσίδες των τσαντών της.

Από την πλευρά της, η Breitling υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί τον όρο «Premier» ήδη από τη δεκαετία του 1940.

Για αρκετά χρόνια οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνταν παράλληλα στην αμερικανική αγορά χωρίς ουσιαστικές συγκρούσεις. Ωστόσο, η ενίσχυση της παρουσίας της Chanel στην κατηγορία των ρολογιών φαίνεται ότι αύξησε την ένταση γύρω από τη συνύπαρξη των αντίστοιχων ονομασιών, οδηγώντας σε σειρά νομικών ενεργειών σχετικά με τα εμπορικά σήματα, τα πνευματικά δικαιώματα, και τα δικαιώματα χρήσης του όρου.

PREMIÈRE ICONIC CHAIN WATCH – Chanel

Από τη συνύπαρξη στη νομική αντιπαράθεση

Τον Οκτώβριο του 2025, η Breitling γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αμφισβητήσει την αίτηση καταχώρισης του σήματος «PREMIÈRE GALON» από τη Chanel, ζητώντας παράταση 90 ημερών για την υποβολή ένστασης ενώπιον της αρμόδιας αμερικανικής αρχής εμπορικών σημάτων.

Παρότι η προθεσμία έληξε χωρίς επίσημη προσφυγή, η Chanel αντέδρασε λίγο αργότερα, καταθέτοντας δικές της αιτήσεις παράτασης για να προσβάλει τις εκκρεμείς αιτήσεις της Breitling σχετικά με την εγγραφή των εμπορικών σημάτων «PREMIERE» και «BREITLING PREMIERE».

Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε τον Μάρτιο του 2026, όταν η Breitling υπέβαλε επίσημη ένσταση κατά της αίτησης της Chanel για το «PREMIÈRE GALON», υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο σήμα παραβιάζει τα δικαιώματα που διεκδικεί επί του «PREMIERE».

Την ίδια περίοδο, η Breitling ζήτησε επιπλέον χρόνο ώστε να εξετάσει πιθανή προσβολή της αίτησης της Chanel για το «PREMIERE CHANEL».

Τον Μάιο του 2026, η Chanel προχώρησε σε ένσταση κατά της αίτησης της Breitling για την καταχώριση του λεκτικού σήματος «PREMIERE». Σύμφωνα με τη Chanel, η δική της χρήση του όρου για ρολόγια προηγείται χρονικά οποιουδήποτε δικαιώματος μπορεί να επικαλείται η Breitling. Παράλληλα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η Breitling δεν έχει αποδείξει συνεχή ή προγενέστερη χρήση του όρου πριν από την αίτηση που υπέβαλε το 2023.

Η Chanel απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς της Breitling σχετικά με το «PREMIÈRE GALON», αμφισβητώντας ότι η Breitling διαθέτει αποκλειστικά ή προγενέστερα δικαιώματα επί του όρου «PREMIERE».

Breitling Lady Premier – Breitling

Το βασικό σημείο της διαμάχης

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται το ερώτημα ποια εταιρεία μπορεί να διεκδικήσει ισχυρότερα δικαιώματα επί του όρου «PREMIERE» στον τομέα των ρολογιών και σε ποιο βαθμό μπορεί να περιορίσει τη χρήση του από ανταγωνιστές.

Η Breitling υποστηρίζει ότι το βασικό διακριτικό στοιχείο του σήματος «PREMIÈRE GALON» είναι ο όρος «PREMIERE» και ότι η προσθήκη του «GALON» δεν αρκεί για να διαφοροποιήσει ουσιαστικά το εμπορικό σήμα ή να αποτρέψει πιθανή σύγχυση των καταναλωτών.

Από την άλλη πλευρά, η Chanel υποστηρίζει ότι η Breitling δεν διαθέτει αποκλειστικά δικαιώματα επί του όρου, ιδιαίτερα δεδομένης της πολυετούς χρήσης του «PREMIERE» από την ίδια για τις συλλογές ρολογιών της.

Η διαφορά πλέον δεν περιορίζεται μόνο στις συγκεκριμένες αιτήσεις καταχώρισης. Το βασικό διακύβευμα είναι κατά πόσο οι δύο εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν παράλληλα τον όρο «PREMIERE» ή αν μία από αυτές θα αποκτήσει τη δυνατότητα να περιορίσει εμπορικά τη χρήση του από την άλλη.

PREMIÈRE CUFF WATCH – Chanel

Οι νομικές προκλήσεις

Αναφορικά με την εγγραφή εμπορικών σημάτων και διεκδίκηση δικαιωμάτων επί λεκτικών όρων, η επίτευξη της αποκλειστικότητας αποτελεί συχνά πρόκληση. Μία λέξη κατά την εγγραφή της ως εμπορικό σήμα πρέπει ιδανικά να καταχωρηθεί μαζί με το σχέδιο, το λογότυπο ή και κάποια άλλη λέξη να τη συνοδεύει.

Η εγγραφή δικαιωμάτων επί λέξεων είναι ιδιαίτερα προβληματική καθώς μία λέξη από μόνη της δύσκολα μπορεί να προστατευθεί ως εμπορικό σήμα που ανήκει αποκλειστικά σε φίρμα, ειδικά εάν η λέξη είναι μια κοινή λέξη. Ακόμη και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις δύο λέξεις να διαφέρουν μερικώς καθώς ανήκουν σε άλλες γλώσσες, η πρόκληση παραμένει.

Το πραγματικό ζήτημα

Οι διαφορές γύρω από εμπορικά σήματα είναι συνηθισμένες στον χώρο των προϊόντων πολυτελείας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση αντανακλά και μια ευρύτερη τάση: την αυξανόμενη δραστηριοποίηση μεγάλων οίκων μόδας στην αγορά της ωρολογοποιίας.

Καθώς οι εταιρείες μόδας επεκτείνονται σε έναν κλάδο που παραδοσιακά κυριαρχείται από εξειδικευμένους ωρολογοποιούς, οι ομοιότητες στις ονομασίες προϊόντων γίνονται ολοένα και πιο συχνές, αυξάνοντας αντίστοιχα και τις πιθανότητες νομικών συγκρούσεων γύρω από τα εμπορικά σήματα.

Με τον κλάδο της ωρολογοποιίας και της κοσμηματοποιίας να αναπτύσσονται ταχύτερα από τη μόδα, οι οίκοι υψηλής ωρολογοποιίας προσπαθούν να προστατεύσουν την κυριαρχία τους.

Διαβάστε επίσης:

BURGA: Η φίρμα που εμπνέεται από το ελληνικό καλοκαίρι και τη φέτα

A. Lange & Söhne Cabaret Tourbillon: Η επιστροφή ενός θρύλου

Swatch-Audemars Piguet: Χαμός στα καταστήματα για το πολύχρωμο Royal Pop – Ουρές και επεισόδια (βίντεο)