• Business

    Bras de fer Λεκκάκου-Καραβία


    Μία ιδιότυπη μάχη έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι αυξημένες διακυμάνσεις που καταγράφει το ΧΑ από τις αρχές του έτους και οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αυξομειώσεις των τιμών των τραπεζών, όπως είναι φυσικό, αλλάζουν μέρα με τη μέρα των δεδομένα των κεφαλαιοποιήσεων.

    Η Eurobank μετά τα θεαματικά κέρδη που κατέγραψε η μετοχή της την προηγούμενη εβδομάδα εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2015, βρέθηκε στην 8η θέση της δεκάδας με τις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις του ΧΑ, με χρηματιστηριακή αξία 1,48 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας αρκετά την Πειραιώς, που βρίσκεται στην 6η θέση, με κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.

    Φωκίων Καραβίας. Ετων 52. CEO Eurobank
    Φωκίων Καραβίας. Ετων 52. CEO Eurobank

    Η μετοχή της Eurobank σε διάστημα επτά ημερών κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στα 0,427 ευρώ και υψηλότερη στα 0,709 ευρώ, μεταβολή 74,63%, ενώ σήμερα κάποιοι ρευστοποιούν τα κέρδη τους. Το ίδιο χρονικό διάστημα η Πειραιώς σημείωσε χαμηλότερη τιμή στα 0,128 ευρώ και υψηλότερη στα 0,174 ευρώ, μεταβολή 41,46%, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση κινείται σε υψηλότερα επίπεδα.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank ικανοποίησαν την αγορά και κινήθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι βλέπουν την τιμή της μετοχής της σε υψηλότερα επίπεδα. Η UBS σε ανάλυση της εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της τράπεζας το 2016 και αυξάνει την πρόβλεψη της για τα κέρδη ανά μετοχή της Eurobank φέτος κατά 9%. Για την τιμή της μετοχής δίνει στόχο 0,90 ευρώ με σύσταση “neutral”. Ακόμη υψηλότερα ανεβάζει τον πήχη η Wood & Company που διατηρεί την τιμή-στόχο για τον τίτλο στα 1,30 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση “buy”. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις τους η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα αυξηθεί αρκετά.

    Σταύρος Λεκκάκος. CEO Τράπεζας Πειραιώς
    Σταύρος Λεκκάκος. CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Από την άλλη πλευρά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Πειραιώς που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, καθώς η εικόνα τους σε συνδυασμό με τις προοπτικές της τράπεζας για το νέο έτος θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία της μετοχής της.

    Όσον αφορά τις άλλες δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank βρίσκεται στην 3η θέση της δεκάδας με τις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις, με χρηματιστηριακής αξία 2,6 δισ. ευρώ, αφήνοντας στην 5η θέση την Εθνική με κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ