• Business

    BP: Kέρδη μαμούθ 8,15 δισ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο

    • Bloomberg
    Bernard Looney, CEO BP

    Bernard Looney, CEO BP


    Η BP δημοσίευσε τα δεύτερα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη στην ιστορία της και ανακοίνωσε περαιτέρω εξαγορές μετοχών 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Το ισχυρά αποτελέσματα, στα οποία περιλαμβάνεται ένα “εξαιρετικό αποτέλεσμα trading αερίου” αποφέρουν απροσδόκητα κέρδη στους επενδυτές, αλλά και πυροδοτούν τo μένος των πολιτικών που παλεύουν με την οικονομική ζημιά από τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων.

    Surging Profit | BP's earnings have jumped due to high energy prices
    Τα κέρδη της BP αυξήθηκαν λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας

    Η έδρα της BP, το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ήδη επιβάλει πρόσθετους φόρους στη βιομηχανία πετρελαίου και οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περισσότερες εισφορές, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας.

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της BP ανήλθαν σε 8,15 δισεκατομμύρια δολάρια, ακριβώς λίγο κάτω από το ρεκόρ που σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο, αλλά πολύ περισσότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 6,18 δισ. δολάρια, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση την Τρίτη. Είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη τρίτου τριμήνου για τη μονάδα φυσικού αερίου και χαμηλών εκπομπών άνθρακα ήταν 6,24 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνοντας τα κέρδη της επιχείρησης τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.

    «Το εξαιρετικό αποτέλεσμα του trading φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό δεδομένης της διακοπής του Freeport LNG», δήλωσε ο αναλυτής της RBC, Biraj Borkhataria, σε σημείωμα, αναφερόμενος στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Τέξας που έκλεισε λόγω πυρκαγιάς τον Ιούνιο.

    Small Drawdown | Having halved debt since 2020, BP may be prioritizing shareholders
    Έχοντας μειώσει στο μισό το χρέος από το 2020, η BP μπορεί να δίνει προτεραιότητα στους μετόχους

    Τα τεράστια κέρδη έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους και την επιβράβευση των μετόχων. Η τελευταία επαναγορά μετοχών της εταιρείας ανεβάζει τις συνολικές επαναγορές που ανακοινώθηκαν το 2022 στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια, με βραδύτερο ρυθμό από τα προηγούμενα τρίμηνα, αλλά εξακολουθεί να είναι μειωμένο κατά σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Η BP διοχετεύει επίσης τα επιπλέον μετρητά της σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα μετά τη δέσμευσή της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Τον περασμένο μήνα, συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία παραγωγής βιοαερίου Archaea Energy Inc. έναντι περίπου 4,1 δισ. δολαρίων συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

    «Παρέχουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα, ενώ ταυτόχρονα επενδύουμε για να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Bernard Looney, CEO της εταιρείας.

    Η μετοχή της BP έχει αυξηθεί κατά περίπου 46% φέτος, στα επίπεδα που βρέθηκε τελευταία φορά λίγο πριν η πανδημία πλήξει τη βιομηχανία πετρελαίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    BP: Τριπλασίασε τα κέρδη της στο β’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ