• Business

    Booking Holdings: «Μπλόκο» ΕΕ στην εξαγορά €1,6 δισ. της Etraveli

    • Bloomberg

    Glenn D. Fogel, CEO της Booking Holdings Inc.


    «Μπλόκο» στην εξαγορά του σουηδικού Ομίλου Etraveli από την αμερικανική Booking Holdings έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,7 δις. δολαρίων), έβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι ρυθμιστικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά θα ήταν επιζήμια για την αγορά των διαδικτυακών ταξιδιωτικών εταιρειών.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία θα ενίσχυε περαιτέρω τη δεσπόζουσα θέση της Booking, ενώ οι πελάτες θα έπρεπε πιθανόν να επωμισθούν «ένα υψηλό κόστος για τα ξενοδοχεία».

    Το βέτο της ΕΕ «σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία δεν θα περιορίζουν τους ταξιδιώτες στις διαθέσιμες επιλογές και θα διευκολύνουν στην κράτηση των ταξιδίων τους», δήλωσε ο Ντιντιέ Ρέιντερς, προσωρινός επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ.

    «Αυτό σημαίνει επίσης ότι η προσπάθεια για ανταγωνιστικές τιμές και καινοτομία θα διατηρηθεί σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της ταξιδιωτικής βιομηχανίας», συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Booking για εξαγορά της Etraveli, της οποίας η κύρια δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ηλεκτρονική πώληση πτήσεων, ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

    Στην Booking Holdings — με έδρα το Ντέλαγουερ — ανήκουν γνωστά εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Booking.com και Kayak.

    Έφεση κατά την απόφασης

    Όσον αφορά το σημερινό το μπλόκο της ΕΕ, η Booking σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος τόσο για τα γεγονότα, όσο και για το δίκαιο που εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση».

    Η απόφαση «στερεί από τους καταναλωτές τις ταξιδιωτικές επιλογές που δικαιούνται», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Booking Holdings, Glenn Fogel.

    Αξίζει να αναφερθεί η κίνηση αυτή της ΕΕ δεν είναι συχνή, καθώς οι υπεύθυνοι ανταγωνισμού επιλέγουν συνήθως διορθωτικά μέτρα που διορθώνουν τυχόν κινδύνους για τον θεμιτό ανταγωνισμό, αντί για άμεσες απαγορεύσεις.

    Όμως, σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την επιτροπή, τα διορθωτικά μέτρα που προσέφερε η Booking «δεν αντιμετώπισαν επαρκώς τις ανησυχίες της σχετικά με τον ανταγωνισμό, ώστε να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ο ανταγωνισμός θα διατηρηθεί σε μόνιμη βάση».

    Διαβάστε επίσης: 

    Amazon: Επενδύει $4 δισ. στον ανταγωνιστή του ChatGPT

    Landis+Gyr: Σταματάμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα – Εξετάζει μεταφορά της παραγωγής σε άλλη χώρα

    Lego: Εγκαταλείπει την ιδέα κατασκευής κομματιών από ανακυκλωμένο πλαστικό – «Είναι αδύνατον»



    ΣΧΟΛΙΑ