• Business

    Boeing: Κατέληξε σε διακανονισμό για τη συντριβή των δύο 737 ΜAX – Πληρώνει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια

    • NewsRoom


    Η Boeing θα πληρώσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις, μετά την ευόδωση των συνομιλιών για διακανονισμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μετά τα δύο τραγικά δυστυχήματα που σκότωσαν συνολικά 346 άτομα και οδήγησαν στην καθήλωση των 737 MAX.

    Ο διακανονισμός, ο οποίος επιτρέπει στην Boeing να αποφύγει τη δίωξη, περιλαμβάνει πρόστιμο 243,6 εκατομμυρίων δολαρίων, αποζημίωση στις αεροπορικές εταιρείες 1,77 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 500 εκατομμύρια δολάρια για τις οικογένειες των θυμάτων της συντριβής λόγω των κατηγοριών που σχετίζονται με τη συνωμοσίας απάτης όσο αφορά στο λανθασμένο σχεδιασμό του αεροσκάφους.

    Η συμφωνία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο της αγοράς την Πέμπτη, κλείνει μια έρευνα 21 μηνών σχετικά με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του 737 MAX μετά τις δύο συντριβές, στην Ινδονησία και την Αιθιοπία το 2018 και το 2019, αντίστοιχα.

    Οι συντριβές «αποκάλυψαν δόλια και παραπλανητική συμπεριφορά από υπαλλήλους ενός από τους κορυφαίους κατασκευαστές εμπορικών αεροπλάνων στον κόσμο», δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Ντέιβιντ Μπερνς.

    «Οι υπάλληλοι της Boeing επέλεξαν την πορεία του κέρδους έναντι της ειλικρίνειας αποκρύπτοντας σημαντικές πληροφορίες από την FAA σχετικά με τη λειτουργία του αεροπλάνου 737 MAX και συμμετέχοντας σε μια προσπάθεια να καλύψουν την απάτη τους», δήλωσε ο Μπερνς, αναφερόμενος στην Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας.



    ΣΧΟΛΙΑ