• Business

    Bloomberg: Η Ελλάδα συγκέντρωσε 785 εκατ. ευρώ από την IPO του ΔΑΑ – Στα 8 δισ. έφτασαν οι προσφορές

    • Bloomberg
    Γιάννης Παράσχης

    Γιάννης Παράσχης


    Ποσό κοντά στα 785 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε το Ελληνικό Δημόσιο κατά την Αρχική Δημόσια Προσφορά για την εισαγωγή της μετοχής του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στη μεγαλύτερη εισαγωγή της χώρας για τον 21ο αιώνα, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

    Το Δημόσιο που κατείχε ποσοστό 30% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ  πούλησε 90 εκατομμύρια μετοχές για 8,20 ευρώ τη μία. Έλαβε προσφορές συνολικού ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για μια πώληση το εύρος της οποίας ήταν από 7 έως 8,20 ευρώ ανά μετοχή.

    Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν περιλαμβάνουν ένα premium που καταβάλλεται από την AviAlliance GmbH για επιπλέον μερίδιο 10%. Η εταιρεία με έδρα τη Γερμανία, που μέχρι σήμερα κατείχε το 40%, θα έχει πλέον ποσοστό 50% στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας.

    Εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις σε αίτημα του Bloomberg

    Η ζήτηση έρχεται ως άλλη μια ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αφού το έθνος ανέκτησε το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας για το δημόσιο χρέος του από τους οίκους αξιολόγησης στα τέλη του περασμένου έτους, σηματοδοτώντας το τέλος μιας και πλέον δεκαετίας αναταραχής, αναφέρει το Bloomberg.

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει δει καμία εισαγωγή πάνω από το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την PC Systems SA το 2000, με την πώληση των μετοχών του αεροδρομίου να θεωρείται ως καταλύτης για περισσότερες συμφωνίες.

    Η Morgan Stanley και η Bank of America Corp. ενήργησαν ως κοινοί παγκόσμιοι συντονιστές στη συμφωνία.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΑΑ: Στα 8,20 ευρώ η τιμή εισαγωγής των μετοχών του Ελ. Βενιζέλος

    Αυτομάτως στον FTSE ο ΔΑΑ

    Bloomberg: Η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών προσελκύει επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ