• Business

    Μπλε Κέδρος: Πρόστιμα 7 εκατ. ευρώ για αυθαιρεσίες στο ξενοδοχείο στο Κουκάκι

    Πωλ Ευμορφίδης,

    Πωλ Ευμορφίδης


    Πρόστιμα ύψους 4,71 και 2,35 εκατ. ευρώ επέβαλε ο δήμος Αθηναίων στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου της Cocomat στο Κουκάκι, που δεν είναι άλλος από τη Μπλε Κέδρος, την ΑΕΕΑΠ των αδελφών Ευμορφίδη, πρόσφατα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.

    Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν πηγές του δήμου Αθηναίων στο mononews, ενώ στο ζήτημα αναφέρθηκε και χθες και ο δήμαρχος Αθηναίων.

    Επειτα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο, ο Δήμος διαπίστωσε ότι οι τρεις τελευταίοι όροφοι του Athens BC, συμπεριλαμβανομένου του δώματος, είναι αυθαίρετοι, και επέβαλε πρόστιμο ανέγερσης 4,71 εκατ. ευρώ και διατήρησης 2,35 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επανεπιβάλλεται κάθε χρόνο, όσο τα αυθαίρετα τμήματα του κτιρίου διατηρούνται.

    Επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του δήμου, αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας. Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ έκρινε ότι οι δύο τελευταίοι όροφοι είναι κατεδαφιστέοι, δίνοντας παράλληλα διορία στον δήμο Αθηναίων να ανακαλέσει την οικοδομική άδεια του κτιρίου μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, οπότε θα συνέλθει ξανά.

    Η άδεια δόμησης είχε εκδοθεί ήδη από το 2017 και το κτίριο λειτουργεί ως ξενοδοχείο από το 2019, το ίδιο έτος που κρίθηκε παράνομη η άδεια, επειδή προηγουμένως δεν είχε ληφθεί άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού.

    Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ιδιοκτήτης ακινήτου πλησίον του ξενοδοχείου, πριν το υπουργείο ορίσει ως μέγιστο ύψος του Athens Cocomat BC τα 24 μέτρα, αντί των 33 μέτρων που προέβλεπαν οι οικοδομικές άδειες.

    Παρόλο που δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το μισθωτή – το ξενοδοχείο λειτουργεί από τη Hotel Cluster, ίδιων συμφερόντων με τους ιδιοκτήτες της Μπλε Κέδρος και της Cocomat –, αξίζει να πούμε ότι η εύλογη αξία του ξενοδοχείου υπολογίζεται σε 25 εκατομμύρια (το 1/4 της συνολικής εμπορικής αξίας των ακινήτων της ΑΕΕΑΠ), αλλά έχει απομειωθεί κατά 13% λόγω των πολεοδομικών προβλημάτων.

    Αυθαίρετοι χαρακτηρίστηκαν οι τρεις τελευταίοι όροφοι και το δώμα του ξενοδοχείου της Coco-Mat στην περιοχή Μακρυγιάννη. Σε συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πολεοδομία Αθηνών προχώρησε σε

    αυτοψία, επιβάλλοντας πρόστιμο ανέγερσης 4,7 εκατ. ευρώ και διατήρησης 2,3 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο θα επανεπιβάλλεται για κάθε έτος που δεν θα κατεδαφίζονται οι παράνομες κατασκευές.

    Με βάση αυτά, το πρόστιμο ανέγερσης υπολογίστηκε σε 4,71 εκατ. ευρώ και το πρόστιμο διατήρησης 2,35 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Διαβάστε επίσης

    Πoλ Ευμορφίδης: Ο… μεγάλος αιρετικός στο Προεδρικό Μέγαρο, με τα 34,7 εκατ. ευρώ μετοχικό πλούτο και 6,5 εκατ.  ευρώ φετινά έσοδα



    ΣΧΟΛΙΑ