• Business

    BlackRock Blog: Ας αρχίσουμε να καλωσορίζουμε τον πληθωρισμό

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Η οικονομία των ΗΠΑ μετατοπίζεται από αποπληθωρισμό σε πληθωρισμό – και έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο να επανέλθει ο πληθωρισμός στη μεσοπρόθεσμη τάση του και στον στόχο της Federal Reserve. Η καλύτερη αύξηση των μισθών και τα ενδεχόμενα δημοσιονομικά κίνητρα θα πρέπει να ενισχύσουν αυτή τη μετάβαση.

    Οι επενδυτές μπαίνουν σιγά-σιγά σε μια προοπτική ελαφρώς υψηλότερου πληθωρισμού στις ΗΠΑ μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Η φετινή έκπληξη ήταν η καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη η οποία συνέπεσε με ένα πάγωμα του πληθωρισμού, εν μέρει λόγω έκτακτων παραγόντων. Βλέπουμε ότι η αλλαγή το 2018, με την οικονομική χαλάρωση των ΗΠΑ που δημιουργήθηκε από την βαθιά ύφεση του 2007-09, εξαφανίζεται. Η τιμολόγηση της αγοράς των υψηλότερων επιτοκίων της Fed έχει μετατοπιστεί προς τα πάνω, αλλά όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα παραμένει ακόμα αρκετά κάτω από τις προβλέψεις τόσο της Fed όσο και τις δικές μας. Πιστεύουμε ότι η Fed βρίσκεται σε εξέλιξη για την αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Βλέπουμε το ενδεχόμενο τεσσάρων αυξήσεων των επιτοκίων το 2018, εάν η ανάπτυξη παρακινηθεί από την οικονομική ανάπτυξη.

    58803_BII_COTW_112717_v2_blog

    Το 2018 είναι πιθανό να δει μια σημαντική μετάβαση στην οικονομία των ΗΠΑ. Βλέπουμε ότι η οικονομική χαλάρωση σε μεγάλο βαθμό να εξαφανίζεται καθώς ενισχύεται η αγορά εργασίας και ενεργοποιούνται οι κινητήριες δυνάμεις επέκτασης. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό περιορίστηκαν φέτος λόγω μιας απρόσμενης επιβράδυνσης, που συνδέεται με μείζονες πτώσεις και μετριοπάθεια σε ορισμένες κατηγορίες, όπως η στέγαση. Ωστόσο, βλέπουμε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να σταθεροποιούνται καθώς οι τιμές ανεβαίνουν με σταδιακό ρυθμό. Ξεκινήσαμε το BlackRock Inflation GPS νωρίτερα αυτό το έτος για να βοηθήσουμε στην μείωση του θορύβου στις τιμές. Το Inflation GPS είναι συνεπές με τις βασικές τιμές που κινούνται προς το στόχο 2% της Fed. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Οκτωβρίου υποστηρίζει τις ενδείξεις από το GPS Inflation. Ακόμα, πιστεύουμε ότι οι διαρθρωτικοί παράγοντες -συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της τεχνολογίας- πρέπει να διατηρήσουν υπό έλεγχο τις πιέσεις των τιμών.

    Πιστεύουμε ότι η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα ποσοστά τον Δεκέμβριο σε 1,25% -1,5% και να ενδυναμωθεί με σταθερές, αλλά αργές αυξήσεις το 2018. Η οικονομία των ΗΠΑ παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη. Περαιτέρω κέρδη θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ποσοστό ανεργίας κάτω από 4% – χαμηλά επίπεδα που σπανίως παρατηρήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια – που θα ωθήσει την αύξηση των μισθών.

    Το συγκεκριμένο έρχεται καθώς το Κογκρέσο φαίνεται έτοιμο να περάσει κάποια μορφή φορολογικής μεταρρύθμισης τους ερχόμενους μήνες. Θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολο για την Fed να δικαιολογήσει την παύση κάθε αύξησης των επιτοκίων, όπως υποδηλώνουν τώρα οι μέσες προβλέψεις της.

    Όμως κι άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης κάποιο ρόλο. Για πρώτη φορά εδώ και λίγο καιρό, η Κίνα θα εξάγει πολύ λιγότερο αποπληθωρισμό στο εξωτερικό. Αυτό απομάκρυνε ένα βασικό πλήγμα στον παγκόσμιο πληθωρισμό – ειδικά καθώς η μείωση της παραγωγικότητας στην Κίνα, στον τομέα της βιομηχανίας, ενισχύει τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

    Η άποψή μας για αύξηση στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στις ΗΠΑ ταιριάζει με την προσδοκία μας για μέτρια αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων – ακόμη και με μια μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποδόσεις των ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών παγκόσμιων αποταμιεύσεων.

    Το κείμενο είναι του  Richard Turnill BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Επανεξετάζοντας το ρίσκο, επανεξετάζοντας τις αποδόσεις: 4 επενδυτικές ιδέες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Περιορίστε αλλά μην εγκαταλείψετε τελείως τον χρυσό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ