• Business

    BlackRock: Αυτές είναι οι επενδυτικές ευκαιρίες για το β’ εξάμηνο του 2016


    Tα κύρια χαρακτηριστικά των αγορών σήμερα είναι οι χαμηλές αποδόσεις, η αυξημένη μεταβλητότητα και η διασπορά επενδύσεων. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να θυμάται κάποιος ότι χαμηλές αποδόσεις δεν σημαίνουν μηδενικές αποδόσεις. Έτσι, υπάρχουν πάντα επενδυτικές ευκαιρίες. Που βρίσκονται όμως αυτές; Οι αναλυτές της BlackRock αναφέρουν ορισμένες από αυτές στην πρόσφατη έκθεση τους για τις προοπτικές των επενδύσεων παγκοσμίως, το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Μεταξύ άλλων δίνουν έμφαση στα εξής:

    -Αμερικανικές μετοχές, ιδιαίτερα αυτές που δίνουν υψηλά μερίσματα

    Οι μετοχές δείχνουν ελκυστικές σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα, καθώς προσφέρουν μερισματικές αποδόσεις υψηλότερες από τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων όλων των μεγάλων αγορών, σύμφωνα με την ανάλυση που χρησιμοποιεί τα στοιχεία του δείκτη MSCI. Mάλιστα η “ψαλίδα” των αποδόσεων μεγαλώνει στις χώρες που έχουν αρνητικά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία και η Ελβετία. Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα όπου οι αποδόσεις των ομολόγων είναι ανταγωνιστικές απέναντι στις μερισματικές αποδόσεις των μετοχών, αν και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να δίνουν μερίσματα στους μετόχους. Η BlackRock προτιμά τις εταιρίες με υψηλά μερίσματα και εκτιμά ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν οι μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των καταναλωτικών αγαθών και της κατοικίας.

    -Ευρωπαϊκές μετοχές

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν οι ευρωπαϊκές μετοχές, λόγω της στήριξης που παρέχει η ΕΚΤ αλλά και των λογικών αποτιμήσεων τους. Ωστόσο, η αδύναμη ανάπτυξη, τα προβλήματα του τραπεζικούς συστήματος και το ενδεχόμενο ενός Brexit αποτελούν τα μεγαλύτερα ρίσκα για την περιοχή. Πιο ευάλωτες είναι οι μετοχές της Αγγλίας, λόγω των φόβων για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

    Mario Draghi, Πρόεδρος ΕΚΤ
    Mario Draghi, Πρόεδρος ΕΚΤ

    -Δημοτικά ομόλογα των ΗΠΑ

    Τα δημοτικά ομόλογα εμφανίζονται πιο ελκυστικά από άλλου τύπου ομόλογα, και σύμφωνα με τη BlackRock υπάρχει η δυνατότητα να σημειωθούν εισροές στα συγκεκριμένα προϊόντα λόγω της πρόσφατης ισχυρής απόδοσης που έχουν σημειώσει. Το γεγονός ότι είναι αφορολόγητα αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα τους, καθώς και το ότι αποτελούν έναν τρόπο διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου. Επίσης, τα δημοτικά ομόλογα παρουσιάζουν τη μικρότερη μεταβλητότητα σε ημερήσια βάση, κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Η διεθνής εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων, στην ανάλυση της δίνει έμφαση στα ομόλογα με υψηλές αποδόσεις, εκτός από αυτά του Πουέρτο Ρίκο, που αντιμετωπίζει προβλήματα.

    -Ομόλογα ανεπτυγμένων αγορών-εκτός ΗΠΑ

    Αρκετές ανεπτυγμένες αγορές εκτός των ΗΠΑ στηρίζονται στην χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Για τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος, η BlackRock προτιμά τα ομόλογα των περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που προσφέρουν αποδόσεις πιο προνομιακές από αυτές της Γερμανίας.

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/opap-aposirthike-i-diataxi-gia-tin-afxisi-tou-forou/43478

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/kiriakos-mitsotakis-skliro-rok-me-tin-kivernisi-iposchete-miosi-foron/43467



    ΣΧΟΛΙΑ