• Business

    Black Pearl: To διάσημο superyacht στη δίνη μιας οικογενειακής διαμάχης

    • Bloomberg

    Black Pearl Πηγή: Οceanco


    Ένας νεκρός δισεκατομμυριούχος, μία περιουσία 3,7 δισ. δολαρίων και περίεργες διαδρομές χρημάτων συνθέτουν την ιστορία μιας δικαστικής διαμάχης για τη μοιρασιά της περιουσίας του μεγιστάνα του πετρελαίου Όλεγκ Μπουρλάκοφ.

    Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων του δισεκατομμυριούχου που απεβίωσε από Covid το 2021 περιλαμβάνονται έργα τέχνης και αντίκες αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων, πολύτιμα ακίνητα σε θέρετρα και πόλεις των super rich όπως το Μονακό αλλά και ένα από τα πιο διάσημα superyachs στον κόσμο: το Black Pearl.

    Η αξία του υπολογίζεται άνω των 200 εκατ. δολαρίων και για πολλά χρόνια χαρακτηριζόταν ως το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό σκάφος στον κόσμο. Ένα πλωτό διαμάντι έκτασης 106,7 μέτρων με γυάλινο ανελκυστήρα, πισίνα-σπα, υδρομασάζ και κινηματογράφο που θαυμάζουν όλοι οι λάτρεις του yachting.

    Η δικαστική διαμάχη

    Η χήρα του Μπουρλάκοφ, Λουτμίλα Μπουρλάκοβα και η κόρη της διεκδικούν 1,2 δισ. δολάρια από τη συνολική περιουσία του Ρώσου μεγιστάνα.  Η γυναίκα, η οποία βρισκόταν σε διάσταση με τον Ρώσο μεγιστάνα κατηγορεί την οικογένειά του ότι έπλεξαν μία πλεκτάνη εναντίον της με χρήση εικονικών εγγράφων και πλασματικών δανείων, στερώντας της το μερίδιο που της αναλογεί μετά τη διάλυση του γάμου τους, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων από δικαστικές υποθέσεις στο ΗΒ, από την συνολική περιουσία αξίας 3,7 δισ. δολαρίων.

    Ο Μπουρλάγκοφ κληροδότησε σε συγγενείς και ερωτικές σχέσεις του μία σειρά από δικαστικές διαμάχες με τον θάνατό του. Η περιουσία του, η οποία χτίστηκε χάρη σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες και εκτείνεται σε εταιρείες, περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις που φιλοξενούνται σε φορολογικούς παραδείσους, έχει γίνει αντικείμενο αντιδικίας σε πολλές χώρες.

    Στην περίπτωση της Μπουρλάκοβα, η οποία προσέφυγε σε δικαστήριο του Λονδίνου, ο δικαστής έδωσε το «πράσινο» φως να προχωρήσει η δίκη διεκδίκησης του μεριδίου της από την περιουσία του εκλιπόντα μεγιστάνα.

    Σύμφωνα με τον δικηγόρου της James Libson «η απόφαση αυτή δίνει την ευκαιρία στις δύο γυναίκες (αυτήν και την κόρη της) να αποδείξουν την ενοχή της αδελφής του μεγιστάνα και του άνδρα της για την απάτη εις βάρος τους».

    H ερωμένη και οι δύο διαθήκες

    Η αδελφή και ο κουνιάδος της Μπουρλάκοφ -Βέρα Καζάκοβα και ο Νικολάι Καζάκοφ- αμφισβητούν την υπόθεση. Υποστηρίζουν ότι η διαφορά θα πρέπει να εκδικαστεί στον Παναμά ή στη Φλόριντα.

    «Οι Βέρα Καζάκοβα και ο Νικολάι Κοζάκοφ -είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρχει καμία βάση για τους ισχυρισμούς της Μπουρλάκοβα και της κόρης της», ανέφερε ο εκπρόσωπός τους. «Οι ίδιοι έχουν εγείρει αξιώσεις κατά της Μπουρλάκοβα στη Φλόριντα και προσβλέπουν στην απόφαση του δικαστηρίου», συνέχισε.

    Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκονται δύο διαθήκες του Μπουρλάκοφ που συντάχθηκαν το 2004 και το 2019 και έχουν προσβληθεί εκατέρωθεν. Η πρώτη κληροδότησε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στην σύζυγό του Λουντμίλα Μπουρλάκοβα και η δεύτερη (αμφισβητούμενη) διαθήκη, η οποία είναι στη ρωσική γλώσσα κληροδότησε όλα τα περιουσιακά στοιχεία στο Kazakov Foundation.

    Η δεύτερη διαθήκη φέρεται επίσης να υπόσχεται καταβολή χρημάτων στην οικογένεια μιας γυναίκας, η οποία ήταν ερωμένη του Μπουρλάκοφ και είχε ένα παιδί μαζί της.

    Η Μπουρλάκοβα ισχυρίστηκε ότι ο εκλιπών σύζυγός της μεθόδευσε την απαξίωση και την υπεξαίρεση της ιδιοκτησίας των εταιρειών εκμετάλλευσης σκαφών αναψυχής, καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων και είχε δηλώσει το 2018 ότι «μια μακροχρόνια προφορική συνεργασία» με τον Καζάκοφ μείωσε το μερίδιο του πλούτου που μπορεί της αναλογεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Alfa Nero: Νέες περιπέτειες για το superyacht- Ο billionaire που απέσυρε την προσφορά των 67 εκατ. δολαρίων

    Το υπερπολυτελές γιοτ των €1.150.000/εβδ. στο οποίο έκανε τις διακοπές του ο Μάτζικ Τζόνσον στην Ελλάδα

    Tο mega yacht με την υπογραφή του Giorgio Armani



    ΣΧΟΛΙΑ