• Business

    Big in Japan: Τι γυρεύουν τρεις υπουργοί του Μητσοτάκη στο Τόκιο;

    Oι υφυπουργοί Οικονομικής Διπλωματίας κ. Κώστας Φραγκογιάννης, Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης


    Aνταποκρινόμενοι στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από την Ιαπωνία για επενδύσεις στην Ελλάδα, στις 25 Ιανουαρίου, πρόκειται να επισκεφτούν  τη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου, οι υφυπουργοί Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

    Ειδικότερα, οι τρεις υφυπουργοί που εκπροσωπούν τα τρία σημαντικότερα υπουργεία για τις ξένες επενδύσεις, πρόκειται κατά την επίσκεψή τους να πραγματοποιήσουν συναντήσεις κορυφής, τόσο με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, όσο και με εκπροσώπους της μεγάλης κρατικής ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας JBIC (Japan Bank of International Cooperation), που δραστηριοποιείται επενδυτικά σε όλο τον κόσμο και δείχνει θερμό ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει projects στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι, εκπρόσωποι της τράπεζας  έχουν ήδη επισκεφθεί την Αθήνα και πραγματοποίησαν διερευνητικές συναντήσεις με τους Γενικούς Γραμματείς όλων των υπουργείων (Ενέργειας, Υποδομών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού) που σχετίζονται με επενδυτικά projects,  παρουσιάζοντας και οι ίδιοι τους τομείς που τους ενδιαφέρει να επενδύσουν. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι οι τομείς της ενέργειας και κυρίως των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλά και των υποδομών, της καινοτομίας και της τεχνολογίας-καινοτομίας.

    Ποια είναι η JBIC

    Η Japan Bank of International Cooperation είναι ο κρατικός βραχίονας διεθνών επενδύσεων της Ιαπωνίας και δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση επενδύσεων που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος

    Εκτός από τις χρηματοδοτήσεις, στόχος της τράπεζας JBIC είναι να αποτελέσει τον “πλοηγό” των ιαπωνικών επιχειρήσεων στην αναζήτηση διεθνών επενδύσεων. Σημειώνεται ότι το 2018 πραγματοποίησε 117 επενδύσεις ύψους 15,5 δισ. ευρώ σε έργα υποδομών και ανάπτυξης φυσικών πόρων, ενώ το χαρτοφυλάκιο διεθνών επενδύσεων της JBIC ανέρχεται στα 148,8 δισ. δολάρια δανείων, το 17,2% των οποίων επικεντρώνεται σε έργα στην Ευρώπη.

    Από τον Οκτώβριο του 2018, η τράπεζα JBIC έχει συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την διευκόλυνση διαδικασιών χρηματοδότησης μεταξύ Ευρώπης – Ιαπωνίας.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα επενδυτικά σχέδια τα οποία ενδιαφέρουν την κρατική επενδυτική ιαπωνική τράπεζα αφορούν, μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, έργα γεωθερμίας και βιομάζας,  αιολικά και φωτοβολταϊκά, έργα ανακύκλωσης, περιβαλλοντικά έργα μείωσης της μόλυνσης, κ.α.

    Επιλέξιμα έργα για χρηματοδότηση από την JBIC

     

    Η JBIC έχει χρηματοδοτήσει έργα σε όλο τον κόσμο και μέχρι σήμερα σε 4 ευρωπαϊκές χώρες, τη Βρετανία, την Ισλανδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

    Η επενδυτική παρουσία της JBIC στον κόσμο



    ΣΧΟΛΙΑ