• Business

    Beny Steinmetz: Ο δρόμος από τη Μέκκα των διαμαντιών στην υποκινούμενη δίωξη και τη δικαίωση

    • NewsRoom


    Βήμα στον Beny Steinmetz να συνεχίσει την επιχειρηματική του πορεία δίνει η δικαιωτική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

    Πριν ακόμη τα ελληνικά δικαστήρια ακυρώσουν το αίτημα έκδοσης της Ρουμανίας κατά του Ισραηλινού επιχειρηματία, είχε θεωρηθεί με τη βούλα της Interpol πως η δίωξη και η καταδίκη του Steinmetz στη Ρουμανία ήταν υποκινούμενες πολιτικά, καθώς και ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα υπεράσπισής του.

    Αυτό, τουλάχιστον, ανέφερε το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου Φακέλων. Εξάλλου, η δικαίωση είναι μία εξέλιξη που είχε προεξοφλήσει η υπαναχώρηση της Vale, που, ύστερα από χρόνια κατάφορης αδικίας, απέσυρε τις κατηγορίας εναντίον του Steinmetz.

    Η δικαστική διαμάχη μεταξύ του Beny Steinmetz και του βραζιλιάνικου κολοσσού εξόρυξης μετάλλων, Vale, κατέρρευσε πριν από τα μισά της δίκης, διάρκειας 11 εβδομάδων, που διερευνούσε τους ισχυρισμούς της Vale για δωροδοκία. Στις 14 Φεβρουαρίου 2022, η Vale απέσυρε όλες τις κατηγορίες της κατά του Beny Steinmetz κατά τη διάρκεια της δίκης στο Βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο, με αποτέλεσμα ο δικαστής Andrew Baker να απορρίψει τις κατηγορίες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

    Η εταιρεία απέσυρε επίσης την παγκόσμια εντολή δέσμευσης κατά του Beny Steinmetz, μια κίνηση που υπερβαίνει μια απλή δικαίωση σχετικά με τις αβάσιμες κατηγορίες συνωμοσίας εναντίον του.

    Πάντως, η νομική νίκη του Steinmetz δεν δικαιώνει μόνο τον ίδιο, αλλά αποτελεί και μία απόδειξη του σεβασμού της Ελλάδας στο αξιακό και νομικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρχές του κράτους δικαίου έχουν επικρατήσει έναντι των παράνομων, αμφίβολων πρακτικών, τις οποίες ακολουθεί η Ρουμανία.

    Από το νεοσύστατο Ισραήλ στις διεθνείς αγορές

    Ο 66χρονος Beny Steinmetz γεννήθηκε στην πόλη Νετάνια του νεοσύστατου ακόμη τότε Ισραήλ, το οποίο έχει πάντα στο νου του, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως έναν «διεθνή Ισραηλινό». Τη δεκαετία του 1970 και αφού υπηρέτησε για τρία χρόνια στον στρατό, ο Steinmetz μεταναστεύει από το Ισραήλ στο Βέλγιο, στη Μέκκα των διαμαντιών, την Αμβέρσα. Δουλεύοντας δίπλα στον πατέρα του συνέβαλε στη μετατροπή της οικογενειακής επιχείρησης σε μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες εμπορίας διαμαντιών στον κόσμο.

    To 1988 αγοράζει το πρώτο και μεγαλύτερό του εργοστάσιο, στη Νότια Αφρική. Εκεί θα έρθει σε επαφή με τον Νέλσον Μαντέλα, τον πιο εντυπωσιακό άνθρωπο που έχει γνωρίσει, όπως θα ομολογήσει μετά από χρόνια. Το ανήσυχο επιχειρηματικό του πνεύμα τον ώθησε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε άλλους κλάδους, όπως οι εξορύξεις (natural resources), τα ακίνητα (real estate) και οι αγορές κεφαλαίου (capital markets).

    Η BSG Resources (BSGR) στην οποία είχε ρόλο συμβούλου, επένδυσε, λειτούργησε, αγόρασε και πούλησε άμεσα πολυάριθμες, μεγάλης κλίμακας δραστηριότητες εξόρυξης και μετάλλων.

    Το 2000, η BSGR απέκτησε μερίδιο 20% στην εταιρεία σιδηρομεταλλεύματος Kumba για να το πουλήσει αργότερα στην Anglo American. Στη συνέχεια εξαγόρασε την Bateman, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή μεταλλευτικών και μεταλλουργικών έργων και ανέπτυξε τον όμιλο «Octea Diamond», που εξασφάλισε συμφωνία με την Tiffany & Co.

    H δραστηριότητα της BSGR δεν σταμάτησε εκεί: μεταξύ άλλων είχε συμμετοχή σε έργο εξόρυξης διαμαντιών, εργοστάσιο χάλυβα και εισηγμένες εξορυκτικές.

    Η συγκεκριμένη βιομηχανία δεν ήταν η μόνη που γοήτευσε τον Steinmetz, ο οποίος επεκτάθηκε και σην αγορά ακινήτων, με συνεργασίες με Deutsche Bank Real Estate, Apollo Global Management και Chelsfield στο ενεργητικό του.

    Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή, η οικογένεια”

    Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο Steinmetz, “το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι η οικογένεια”. Με τη σύζυγό του Agnes γνωρίστηκαν όταν ακόμη ήταν έφηβοι και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Μαζί της ίδρυσε το 2006 το Agnes and Beny Steinmetz Foundation, με δραστηριότητα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η υγεία, έχοντας στο επίκεντρο μη προνομιούχα παιδιά και νέους.

    Μέχρι σήμερα έχει στηρίξει δεκάδες χιλιάδες παιδιά, νέους και οικογένειες διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκευμάτων, μέσω των προγραμμάτων και των υποτροφιών που παρέχει, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τις ΜΚΟ του Ισραήλ.

    Παράλληλα, ο Beny Steinmetz υλοποιεί σημαντικές δράσεις για την προώθηση του Πολιτισμού και της Τέχνης. Μέσω δωρεάς του, δημιουργήθηκε νέα πτέρυγα στο Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης διεθνώς, στο οποίο συμμετέχει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου.



    ΣΧΟΛΙΑ