• Business

    Bayer: Πρόβλεψη για συρρίκνωση των κερδών φέτος

    • Bloomberg


    Χαμηλότερα κέρδη προβλέπει η Bayer για φέτος, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την πτώση των τιμών στα γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου Roundup.

    Η μετοχή της σημείωσε πτώση έως 4,7% στη Φρανκφούρτη.

    H γερμανική εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει κέρδη ανά μετοχή έως και 7,40 ευρώ το 2023, χαμηλότερα από τα 7,94 ευρώ πέρυσι και κάτω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

    Όπως ανακοίνωσε, οι τιμές της γλυφοσάτης, του δραστικού συστατικού του ζιζανιοκτόνου Roundup που κατασκευάζει στη Λουιζιάνα, μειώνονται. Η Bayer επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών της γλυφοσάτης τα τελευταία δύο χρόνια μετά τους περιορισμούς της προσφοράς στο εργοστάσιο της Λουιζιάνας και τους ανταγωνιστικούς παραγωγούς στην Κίνα.

    Οι πωλήσεις των προϊόντων για την προστασία των καλλιεργειών πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 3% φέτος σε προσαρμοσμένη νομισματική βάση, από την αύξηση 16% που κατέγραψαν το 2022, δήλωσε η Bayer.

    Η επιβράδυνση έρχεται τη στιγμή που ο Βέρνερ Μπάουμαν ετοιμάζεται να παραιτηθεί μετά από επτά ταραχώδη χρόνια στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Τον Ιούνιο, ο Μπιλ Άντερσον, ο πρώην επικεφαλής της Roche Holding AG, πρόκειται να αναλάβει τη θέση του CEO της Bayer.

    Η αλλαγή σκυτάλης έχει τροφοδοτήσει τις φήμες για πιθανή διάλυση της γερμανικής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στον γεωργικό τομέα, ενώ παράγει και φαρμακευτικά προϊόντα. Ο Μπάουμαν επιμένει ότι η τρέχουσα στρατηγική της Bayer είναι σωστή.

    Απαιτήσεις για το Roundup

    Ενώ οι μετοχές της Bayer αυξήθηκαν περίπου κατά 16% φέτος, είχαν χάσει περίπου 40% από τον Ιούνιο του 2018, που ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Monsanto από την εταιρεία.

    Η απόκτηση του Roundup ως μέρος της συμφωνίας, την ενέπλεξε σε δαπανηρές δικαστικές διαμάχες λόγω των ισχυρισμών ότι το ζιζανιοκτόνο προκαλεί καρκίνο. Κατηγορία που η εταιρεία αρνείται.

    Η Bayer αναμένει να πληρώσει 2 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ για διακανονισμούς φέτος, ανέφερε την Τρίτη.

    Αυτή η δαπάνη θα μπορούσε να εμποδίσει την εταιρεία να μειώσει το χρέος της, δήλωσε μέσω email ο Sebastian Bray, αναλυτής της Berenberg.

    Το φαρμακευτικό τμήμα της Bayer θα δει πιθανότατα άλλον έναν χρόνο αύξησης πωλήσεων περίπου 1%, ενώ η ταχύτερη ανάπτυξη θα προέλθει πιθανώς από τη μονάδα υγείας των καταναλωτών, το μικρότερο τμήμα, το οποίο μπορεί να δει τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά περίπου 5%.

    Τα κέρδη τέταρτου τριμήνου της Bayer ύψους 1,35 ευρώ ανά μετοχή ξεπέρασαν τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 1,20 ευρώ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Andreas Pollner: Ποιος είναι ο CEO της Bayer Ελλάς – Το ελληνικό όνομα, οι start ups, οι κλινικές μελέτες και η αγάπη για τα κρασιά και τη χώρα μας



    ΣΧΟΛΙΑ