• Business

    Banco Bilbao Vizcaya Argentaria: Επιθετική προσφορά 11,5 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Banco de Sabadell

    • Bloomberg
    Carlos Torres Vila, CEO Banco Bilbao Vizcaya Argentaria

    Carlos Torres Vila, CEO Banco Bilbao Vizcaya Argentaria


    Η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) υπέβαλε επιθετική προσφορά 11,5 δισ. ευρώ (12,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για την απόκτηση της Banco de Sabadell, λίγες ημέρες μετά την απόρριψη της προηγούμενης πρότασης από το διοικητικό συμβούλιο της δεύτερης.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας ζητά να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών σε μια «εθελοντική προσφορά» που έχει παρόμοιους όρους με την προηγούμενη προσφορά της, ανέφερε η BBVA χθες Πέμπτη.

    Την περασμένη εβδομάδα είχε προτείνει σχέση ανταλλαγής μιας νεοεκδιδόμενης μετοχής της BBVA για κάθε 4,83 μετοχές της Sabadell, αποτιμώντας την τελευταία, με premium περίπου 18% σε σύγκριση με τις τιμές κλεισίματος της Τετάρτης.

    Το διοικητικό συμβούλιο της Sabadell στις 6 Μαΐου απέρριψε την πρόταση λέγοντας ότι η προσφορά «υποτιμά σημαντικά την δυναμική της Banco Sabadell και τις προοπτικές ανάπτυξης της αυτόνομης εταιρείας».

    Την Τετάρτη, η Sabadell δημοσίευσε μια επιστολή με ημερομηνία 5 Μαΐου, από τον Πρόεδρο της BBVA, Carlos Torres, προς τον Πρόεδρο της Sabadell, Josep Oliu, στην οποία ο Torres ανέφερε ότι η BBVA δεν μπορούσε να βελτιώσει την προσφορά.

    Ειδικότερα, ο Torres επισήμανε ότι η πτώση των μετοχών της BBVA, μετά τη δημοσιοποίηση της αρχικής προσφοράς «μας εμποδίζει να πληρώσουμε περισσότερα».

    Η ένωση των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε έναν νέο ισπανικό τραπεζικό κολοσσό με κοινό ισολογισμό άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της BBVA και της Sabadell θα είναι περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ, ή περίπου ίση με την αποτίμηση της μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, της Banco Santander.

    Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η BBVA επιχειρεί να εξαγοράσει τη Sabadell, καθώς οι δύο τράπεζες είχαν βραχύβιες διαπραγματεύσεις στα τέλη του 2020 για την επίτευξη συμφωνίας, προτού οι συνομιλίες καταρρεύσουν λόγω του τιμήματος.

    Οι ηγέτες των τραπεζών της Ευρώπης εδώ και χρόνια έχουν τονίσει την ανάγκη για συμφωνίες μετασχηματισμού σε μία κατακερματισμένη αγορά που είναι γεμάτη από χιλιάδες μικρότερες, περιφερειακές τράπεζες.

    Η έλλειψη κοινής προστασίας των καταθέσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δυσκίνητοι κανονισμοί έχουν εμποδίσει τέτοιες διασυνοριακές προσπάθειες.

    Διαβάστε ακόμη:

    UBS: Επιστροφή στην κερδοφορία το α’ τρίμηνο – Ράλι σχεδόν 10% για τη μετοχή

    J.P. Morgan, Citi & Jefferies για Εθνική Τράπεζα: «Ανεβαίνει» η τιμή στόχος σε υψηλότερα επίπεδα

    Σουηδία: Η κεντρική τράπεζα μειώνει το βασικό επιτόκιο μετά από 8 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ