• Business

    Μπάκος – Καϋμενάκης: Οι big losers της Ελλάκτωρ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ιωάννης Καΰμενάκης – Δημήτρης Μπάκος


    «Έμπλεξαν με κάτι που δεν ξέρουν, φάνηκαν διστακτικοί και δεν ενίσχυσαν περαιτέρω το ποσοστό τους με συμμαχίες, όπως έπραξε η άλλη πλευρά. Έδωσαν πολύ μεγάλο βάρος σε νομικές ενέργειες που εκ των πραγμάτων καθυστερούν να τελεσφορήσουν τη στιγμή που το «παιχνίδι» στο «γήπεδο» είχε ήδη ξεκινήσει».

    Ο λόγος για τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη οι οποίοι ηττήθηκαν χθες κατά τη μαραθώνια έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ (που οι ίδιοι προκάλεσαν) με συμμετοχή μετόχων ρεκόρ (81,98%) αποτυγχάνοντας να πείσουν για την ανάγκη αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) συσπειρώνοντας την άλλη πλευρά που πέτυχε με ποσοστό 68,24%, επί των παρισταμένων να ψηφιστεί η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ.

    Ακόμα και όσοι δεν επιθυμούσαν την επικράτηση των Ολλανδών έβλεπαν αδύναμα τα επιχειρήματα των εφοπλιστών εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της τοποθέτησης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Άκτωρ, Αλέξανδρου Εξάρχου, επικεφαλής της προσπάθειάς τους. Τον πρότειναν για διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ όταν ήδη ήταν σαφές ότι αποτελεί «κόκκινο πανί» για την άλλη πλευρά (δικαίως ή αδίκως δεν έχει σημασία) που έχει θέσει στο μικροσκόπιο της πράξεις του με σκοπό τον εισαγγελέα.

    Με την κίνησή τους αυτή ταυτίστηκαν με την πρώην διοίκηση της Ελλάκτωρ την ώρα που η ίδια είχε καταγγείλει τον εαυτό της. Τον Ιούλιο του 2018 το Change4Ellaktor είχε δύο πρωταγωνιστές, τους Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση. Λίγες μέρες πριν τη συνέλευση στις 27 Ιανουαρίου 2021, κατά την οποία οι εφοπλιστές έχασαν την πρώτη μάχη, με τους Ολλανδούς να πετυχαίνουν την εκλογή του ΔΣ που πρότειναν, ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης διαχώρισε τη θέση του από τη διοίκηση που άσκησε ο αδερφός του, σηματοδοτώντας την τραγικότητα των στιγμών που περνά ο κατασκευαστικός Όμιλος.

    «Εκείνος (ο κ. Εξάρχου) μας έμπλεξε σε αυτή την ιστορία, αυτός να μας ξεμπλέξει…» Με αυτή τη λογική, λένε οι πληροφορίες, ότι πορεύτηκαν οι εφοπλιστές, κάτι που, εκ του αποτελέσματος, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Αντίθετα, έδωσε αφορμές στην Reggeborgh δια του εκπροσώπου της, νομικού Γιώργου Σωτηρόπουλου, να τους κατηγορήσει για «τακτικισμό».

    Αλλά και το πραγματικό πρόβλημα, η ρευστότητα της Άκτωρ, έπαιξε το ρόλο του. Δεν το μάθαμε πρόσφατα. Διατυπώθηκε επίσημα πρώτη φορά από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, Αναστάσιο Καλλιτσάντση, πέρσι το καλοκαίρι στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων κατά την οποία κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε.

    Όλη η κατασκευαστική αγορά, οι ανταγωνιστές και ταυτόχρονα συνέταιροι, οι Τράπεζες γνώριζαν ότι αν χθες δεν ψηφιζόταν η αύξηση κεφαλαίου η Ελλάκτωρ θα έμπαινε σε αχαρτογράφητα νερά. Η τακτική δεν ψηφίζω αν δεν αλλάξει η διοίκηση, η οποία επελέγη μόλις πριν δύο μήνες και παρόλα αυτά φταίει για όλα τα δεινά του Ομίλου δύσκολα πείθει.

    Το ενδιαφέρον των δύο εφοπλιστών για την Ελλάκτωρ έγινε γνωστό τον περασμένο Νοέμβριο και αφού προηγουμένως η Reggeborgh είχε γνωστοποιήσει ότι σχεδιάζει να αποκτήσει ένα σημαντικό ποσοστό στον κατασκευαστικό όμιλο και να αλλάξει τη διοίκησή του, έχοντας ήδη μεγάλη συμμετοχή στη ΓΕΚ Τέρνα.

    Οι εφοπλιστές προέβησαν σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η πρώτη δεν σταμάτησε, όπως ήταν η προσδοκία, τις διαδικασίες παρότι όταν ασχολήθηκε με το θέμα, η ολλανδική εταιρεία δεν είχε ακόμα ανακοινώσει την πρόθεσή της να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής της στην ΓΕΚ Τέρνα.

    Η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στη διαβούλευση για την αγορά των κατασκευών θέτει ζητήματα όμως μόνον η δικαιοσύνη μπορεί να αποφασίσει ότι η σημερινή διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει διοριστεί παρανόμως, όπως ισχυρίζονται οι εφοπλιστές στα ασφαλιστικά μέτρα και την αγωγή που έχουν καταθέσει. Τα πρώτα πιθανότατα θα εκδικαστούν τον Μάιο και η δεύτερη σε κάποιους μήνες.

    Στο μεταξύ η διαδικασία για την αύξηση κεφαλαίου θα προχωράει.

    Σε μια από τις τοποθετήσεις του πριν τη σχετική ψηφοφορία χθες ο εκπρόσωπος της Greenhill, δικηγόρος Ιάκωβος Ρενιέρης, είπε πως αν «η αύξηση αποφασιστεί νόμιμα οι εφοπλιστές θα είναι παρόντες, θα συμμετέχουν με το ποσοστό τους και με τυχόν αδιάθετες μετοχές».

    Πηγές από την πλευρά των εφοπλιστών που ρωτήθηκαν αν η προαναφερόμενη δήλωση σημαίνει ότι για να συμμετέχουν στην αύξηση θα πρέπει πρώτα να απορριφθούν τα ασφαλιστικά μέτρα και η αγωγή που έχουν κάνει εναντίον της διοίκησης (δηλαδή η Δικαιοσύνη να αποφανθεί αρνητικά σε όσα ισχυρίζονται) ανέφεραν πως θα μπουν στην αύξηση σε κάθε περίπτωση.

    Όπως σχολιάζεται σχετικά είναι μονόδρομος. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσουν το μέσο κόστος για την αγορά της μετοχής της Ελλάκτωρ. Εκτιμάται ότι αγόρασαν περίπου στο 1,3 με 1,4 ευρώ, ενώ η αύξηση γίνεται με τιμή ανά μετοχή 0,9 ευρώ.

    Με άλλα λόγια αν θέλουν να διατηρήσουν το ποσοστό τους στην Ελλάκτωρ (και πιθανότατα να επιδιώξουν τη ρεβάνς) οι εφοπλιστές θα μπουν στην αύξηση, διαθέτοντας επιπλέον κεφάλαια σε έναν Όμιλο που δεν μετέχουν στη διοίκηση και έχουν ήδη επενδύσει περί τα 75 εκατ. ευρώ (και δεν έχει καμιά σημασία ότι έχουν πάρει δάνειο για την αγορά των μετοχών).

    Από την άλλη πλευρά η διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να πείσει ότι μπορεί να επαναφέρει στην κανονικότητα τον Όμιλο. Έχουν ήδη παρατηρηθεί «γκρίνιες» για διάφορες αποφάσεις, ενώ ορισμένα πρόσωπα που έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα σε ανώτατες θέσεις δέχονται οξεία κριτική ακόμα και από φίλιες δυνάμεις.

    Ο βίος της διοίκησης και των Ολλανδών δεν θα είναι εύκολος αν οι εφοπλιστές παραμείνουν «αντιπολίτευση» έχοντας ποσοστό στον κατασκευαστικό Όμιλο που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνόλου. Με βάση την δήλωση της Greenhill «εμείς θα είμαστε εδώ και όταν οι άλλοι θα αποεπενδύσουν», για τους εφοπλιστές χάθηκε η μάχη αλλά όχι ο πόλεμος.

    Για κάποιους αναλυτές πάντως το πιθανότερο είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Ολλανδών και των εφοπλιστών στο όνομα των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στην Ελλάκτωρ. Μένει να το δούμε.

    Διαβάστε επίσης

    Ελλάκτωρ: «Νίκη» των Ολλανδών – Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου ύψους €120,5 εκατ.

    Ελλάκτωρ: Τι λένε οι εφοπλιστές στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων

    Tο δώρο Μητσοτάκη στην αγορά, το tweet του Άλεξ Πατέλη και η επιστροφή στις 900 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ