• Business

    Axia Research: Γιατί η απόκτηση του 84,49% της Stoiximan αποτελεί στρατηγική κίνηση για τον ΟΠΑΠ

    Ντάμιαν Κόουπ, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ


    «Στρατηγική κίνηση που έχει απόλυτο νόημα για τον ΟΠΑΠ» χαρακτηρίζει την απόκτηση από τον Οργανισμό του 84,49% των ελληνικών και κυπριακών δραστηριοτήτων του Ομίλου Stoiximan η Axia Research.

    Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Axia, η κίνηση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την προσπάθεια του ΟΠΑΠ να επεκταθεί στο online και να διαφοροποιήσει το μείγμα των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

    Το online είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας στη  ελληνική αγορά τυχερών παιγνίων (όπως συμβαίνει και παγκοσμίως) και ο ΟΠΑΠ δεν είχε, όπως σημειώνεται, σημαντικό μερίδιο αγοράς σε αυτόν. Επισημαίνεται επίσης πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), τα συνολικά μεικτά κέρδη (GGR) της online αγοράς στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά περίπου 11% σε ετήσια βάση το 2019, φτάνοντας τα 437 εκατ. ευρώ, με τη Stoiximan να ελέγχει μερίδιο αγοράς 49% (στην Κύπρο ελέγχει μερίδιο αγοράς γύρω στο 47%, με την αξία ολόκληρης της αγοράς να υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ).

    Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα διδάγματα από την πανδημία υποστηρίζουν και αυτά το deal. Και σημειώνεται ότι η Stoiximan, ακόμη και σε αυτήν την χρονική περίοδο, που όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα να έχουν ανασταλεί, παράγει έσοδα μέσω των online καζίνο της και δεν καίει χρήμα.

    Την ίδια ώρα, με βάση τα proforma αποτελέσματα για το 2019, τα μεικτά κέρδη (GGR) του ΟΠΑΠ αυξήθηκαν περίπου κατά 194 εκατ. ευρώ στα 1,814 δισ. ευρώ, με τα κέρδη από τις online υπηρεσίες να αντιπροσωπεύουν περίπου το 11% του συνόλου ή 206 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι και η online πλατφόρμα του ΟΠΑΠ είχε μεικτά κέρδη (GGR) περίπου 12 εκατ. ευρώ.

    Η πλατφόρμα αυτή (η οποία περιλαμβάνει και το Πάμε Στοίχημα) θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα από της Stoiximan, καθώς ο ΟΠΑΠ αναμένεται να προσθέσει περισσότερα αποκλειστικά παιχνίδια (όπως έκανε με το Τζόκερ και υπολογίζεται ότι θα κάνει κάποια στιγμή και με το Kino).

    Η υπάρχουσα διοικητική ομάδα της Stoiximan θα παραμείνει στη θέση της και θα έχει ισχυρό κίνητρο απόδοσης δεδομένου ότι προβλέπεται επιπλέον πληρωμή ποσοστού επί των μελλοντικών κερδών (earn-out).

    Σημειώνεται επίσης ότι ο ΟΠΑΠ ελέγχει ήδη το 36,75% της TCB Holdings (του ομίλου που ελέγχει τη Stoiximan), η οποία και επεκτείνεται στα online τυχερά παιχνίδια σε διεθνείς αγορές (Ρουμανία, Γερμανία, Πορτογαλία).

    Με την απόκτηση του 84,49% των ελληνικών και κυπριακών δραστηριοτήτων του Ομίλου Stoiximan, ο ΟΠΑΠ γίνεται η μεγαλύτερη εταιρεία online τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, προσφέροντας ένα ευρύ και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών.

    Αποτίμηση του deal

    Ως προς την αποτίμηση του deal, σύμφωνα με την Capital IQ, η μετοχή του ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται με δείκτη 6.4x 2021 EV/EBITDA, την ώρα που ο αντίστοιχος δείκτης για τις ομοειδείς της είναι στο 8.0x. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι το deal (το οποίο εκτιμάται, σύμφωνα με την Axia, στα 5.74x EV/EBITDA) γίνεται σε ελκυστικό πολλαπλάσιο. Ωστόσο, ο υπολογισμός αυτός γίνεται με βάση τα EBITDA του 2019 (αναμένεται σημαντική μείωση στα EBITDA της Stoiximan το 2020 και ισχυρή ανάκαμψη το 2021), ενώ το τελικό τίμημα θα καθοριστεί σε δύο χρόνια από σήμερα, μετά και τον υπολογισμό της πληρωμής ποσοστών επί των μελλοντικών κερδών, σημειώνουν οι αναλυτές.

    Από την άλλη, σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει ήδη εγγράψει περίπου 9,5 εκατ. ευρώ από το μερίδιό του στην TCB Holdings και θα εγγραφούν και πρόσθετα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

    Η Axia Research δίνει τιμή στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 1,73% 16,43 τα 14,20 ευρώ και σύσταση αγοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ