• Business

    Attica Bank στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. Τέως CEO Τράπεζας Αττικής


    Στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών παραμένει η Αttica Bank, η οποία πέρασε «με σπρώξιμο» σε μια δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης. Η τράπεζα καλείται στην πορεία να συγκεντρώσει και τα υπόλοιπα 67 εκ.ευρώ, που χρειάζεται για να καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και κυρίως να προχωρήσει σε μια ριζική αναδιάρθρωση.

    Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι συγκέντρωσε ποσό ύψους 681 εκ. ευρώ  από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή ποσό υψηλότερο από τα 584 εκατ. ευρώ που ήταν οι ανάγκες με βάση το βασικό σενάριο αλλά κατώτερο των 748 εκατ. ευρώ που ήταν οι ανάγκες με βάση το δυσμενές.

    Η «χάρη» που της δόθηκε με τη μορφή χρονικής παράτασης και κυρίως με τη δυνατότητα να καλύψει σε δεύτερο χρόνο τις ανάγκες, τη γλύτωσαν από τα χειρότερα, αλλά όπως διαμηνύουν οι εποπτικές αρχές, η τράπεζα οφείλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

    Η ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο, επιτεύχθηκε στην πραγματικότητα, γιατί δεν υπήρχαν οι πόροι για την εξυγίανσή της και το σπάσιμο σε καλό και κακό κομμάτι, ενώ η αγωνιώδης προσπάθεια κυβερνητικών και συνδικαλιστικών παραγόντων δεν ήταν αρκετή.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος που «έβαλε πλάτη» και οι θεσμοί που έκαναν τα στραβά μάτια δεν θα επιτρέψουν όμως, και το έχουν διαμηνύσει σε πολλούς αποδέκτες, να υλοποιηθεί η ατζέντα των συγκεκριμένων παραγόντων και η Attica Bank να στηρίξει το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να λειτουργήσει εκτός της ευρωπαικής εποπτείας.

    Η Attica Bank μπορεί να μην ανήκει στις τράπεζες που εποπτεύει ο SSM αλλά βρίσκεται στο πεδίο εποπτείας της ΤτΕ με τους Θεσμούς να έχουν λόγο για τεκταινόμενα συνολικά στο σύστημα, ειδικά δε αν επιχειρείται σύνδεσή του με την πολιτική εξουσία.

    Ηδη, η κινητοποίηση δημόσιων οργανισμών για να συμμετάσχουν στην αύξηση και η εκ νέου εμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ σε μια επένδυση που έχει αποδειχθεί ζημιογόνος, δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

    Η Attica Bank σώθηκε αλλά εφεξής η τράπεζα θα είναι στο μικροσκόπιο, τονίζουν με σημασία παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ότι θα επιδιωχθεί επίσης ο σταδιακός περιορισμός της συμμετοχής του Ταμείου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

    Στο νήμα, η τράπεζα κάλυψε το βασικό σενάριο και μέρος του δυσμενούς, φθάνοντας το 23% σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, και μεταθέτοντας σε επόμενο χρόνο την συγκέντρωση του υπόλοιπου ποσού.

    Mε τον τρόπο αυτό, κρίθηκε από την ΤτΕ ότι η αύξηση είναι επαρκές προληπτικό εποπτικό μέτρο και επομένως συνεχίζεται η λειτουργία της τράπεζας με βάση το σύνολο του ποσού που έχει συγκεντρωθεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών παρότι δεν έχει συγκεντρωθεί το συνολικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 748 εκατ.ευρώ.

    Από το σύνολο της αύξησης, το 54,35% κάλυψαν όσοι άσκησαν δικαιώματα προτίμησης και περίπου 1% όσοι άσκησαν δικαιώματα προεγγραφής ενώ το 35,6% κάλυψαν επενδυτές που έλαβαν αδιάθετες μετοχές.



    ΣΧΟΛΙΑ