• Business

    Attica Bank: Χρηματοδοτεί με 55 εκατ. ευρώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Attica Bank: Ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, ζητούμενο οι δεσμευτικές προσφορές

    Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής


    Χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα παράσχει άμεσα ο Θεόδωρος Πανταλάκης καθώς η Attica Bank θα αξιοποιήσει πλήρως τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ως το τέλος Ιανουαρίου θα χορηγηθούν 55 εκ.ευρώ μαζί με το ΕΤΕΑΝ ενώ εντός της εβδομάδας θα δοθούν τα πρώτα είκοσι δάνεια στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ 1.

    Ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει συμμετοχή με αξιώσεις στο ΤΕΠΙΧ 2 και στο Εξοικονομώ κατ΄οίκον 2. Ο Θεόδωρος Πανταλάκης θα χρησιμοποιήσει την ευελιξία της μικρότερης τράπεζας για να παρακάμψει τις δεσμεύσεις που έχουν οι μεγαλύτερες τράπεζες και να μπει στη χρηματοδότηση μμε.

    Στο «μέτωπο» της ρευστότητας, θα επιδιωχθεί η αποκατάσταση των καταθέσεων ύψους 300 εκ.ευρώ που «έφυγαν» το φθινόπωρο εξαιτίας της κρίσης στην τράπεζα. Με όπλο την απεξάρτηση από τον ELA και χωρίς να έχει γίνει χρήση του ομολογιακού δανείου που εξέδωσε με εγγύηση του δημοσίου, η διοίκηση θα επικεντρωθεί σε ελκυστικά καταθετικά προιόντα.

    Εντός του Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank με την κάλυψη των 70 εκ.ευρώ που εκκρεμούν, από επενδυτή, ο οποίος θα συμμετάσχει στη διαχείριση των κόκκινων δανείων της τράπεζας ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η διοίκηση θα έχει πραγματοποιήσει την τιτλοποίηση των δανείων αυτών ύψους 1,2 δισ.ευρώ και την επιλογή του επενδυτή.

    Η γενική συνέλευση της Attica Bank εξουσιοδότησε χθες τη διοίκηση να «τρέξει» τις διαδικασίες τιτλοποίησης και επιλογής επενδυτή ενώ οι μέτοχοι και πάλι θα κληθούν να εγκρίνουν την τελική συμφωνία. Το σχήμα που εκπόνησε ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης περιλαμβάνει την τιτλοποίηση δανείων σε οριστική καθυστέρηση, τα οποία έχουν φθάσει σε ποσό της τάξης των 1,2 δισ.ευρώ – με στοιχεία τέλους 2015 ήταν 1,045 δισ.ευρώ, σε δύο μέρη, ένα ονομαστικής αξίας 415 εκ.ευρώ με senior note και ένα ύψους 630 εκ.ευρώ με junior note, τα οποία θα μεταφερθούν σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV).

    Το SVP θα συνάψει σύμβαση τουλάχιστον επταετούς διάρκειας με εταιρεία διαχείρισης, στην οποία θα μετάσχει η τράπεζα και με ποσοστό της τάξης του 80%, ο επενδυτής που θα επιλεγεί εκ των επτά ενδιαφερόμενων. Η συμμετοχή του επενδυτή θα γίνει, είτε με κεφάλαια tier I είτε με tier 2 κεφάλαια. Σημειώνεται ότι η τράπεζα θα εξαιρέσει από τα δάνεια που θα μεταφερθούν προς διαχείριση στεγαστικά πρώτης κατοικίας ύψους 70 εκ.ευρώ για κοινωνικούς λόγους. Το σχήμα που εκπόνησε η διοίκηση της Attica Bank δίνει την ευχέρεια στην τράπεζα να «αποχωρίσει» τα δάνεια αυτά από τον ισολογισμό της σε επόμενο στάδιο, αν το κρίνει απαραίτητο.

    Aπό τις βασικές κινήσεις που έγιναν είναι η εθελούσια έξοδος, την οποία θα αξιοποιήσουν συνολικά 86 άτομα, το 10% του ανθρώπινου δυναμικού. Η περιστολή του κόστους θα συνεχιστεί και μέσω της νέας συλλογικής σύμβασης και ο στόχος για τον πρώτο χρόνο, είναι η μείωση του κόστους κατά 25% και η αύξηση των εσόδων κατά 10% ώστε στο τέλος του 2017 να έχει ισορροπήσει και να χρηματοδοτεί δαπάνες και τις προβλέψεις της και να περάσει σε κερδοφορία το 2018.

    Σχεδιασμός υλοποιείται για τις πέντε θυγατρικές και όσο αφορά την Attica Ventures συζητείται η πώλησή της, όπως και η μείωση της συμμετοχής στην Finance σε ποσοστό κάτω από 20%. Θα παραμείνει σε λειτουργία η εταιρεία τραπεζοασφαλειών ενώ η εταιρεία ακινήτων θα διατηρηθεί ως νομικό πρόσωπο και τα κεφάλαιά της θα μεταφερθούν στην τράπεζα. Τέλος, όσο αφορά την ΑΕΔΑΚ, η διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων θα μεταφερθεί σε τρίτη εταιρεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς. Την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί το ΔΣ. Πιθανό να αναλάβει ως CEO πρόσωπο έκπληξη



    ΣΧΟΛΙΑ