• Business

    Attica Bank: Αποχώρησε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος . Επιβεβαίωση του monοnews.gr

    • NewsRoom
    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. Τέως CEO Τράπεζας Αττικής


    Αποχωρεί προφανώς εν όψει και δικαστικών εξελίξεων από την Attica Bank ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το mononews.gr  που με αρκετά δημοσιεύματα στο παρελθόν είχε επισημάνει ότι η τράπεζα θα πρέπει να προσλάβει τραπεζίτες οι οποίοι να έχουν σημαντική εμπειρία στην τραπεζική όπως έγινε πρόσφατα με την νέα πρόεδρο κ. Άννα Πουσκούρη. Για την ακρίβεια η Τράπεζα λίγο νωρίτερα ανακοίνωσε την αποχώρηση επτά εκ των μελών του, των κ.κ. Αλέξανδρου Αντωνόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου, Δημητρίου Βογανάτση, εκτελεστικού μέλους, Αθανασίου Πρέσβελου, ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, Ηλία Περτζινίδη, ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, Αντωνίου Πρωτονοτάριου, ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, Στυλιανού Πλιάκη, μη εκτελεστικού μέλους και Αθανασίου Σταθόπουλου, μη εκτελεστικού μέλους. Η αναδιάρθρωση αυτή ακολουθεί εν γένει το ευρύτερο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας στις Τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας μετά την αποχώρηση επτά εκ των μελών του, συγκροτήθηκε σε σημερινή του συνεδρίαση σε Σώμα. Συγκεκριμένα, η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

    1. Άννα Πουσκούρη – Reiche του Μιχαήλ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτελεστικό μέλος.
    2. Κωνσταντίνος Μακέδος του Γεωργίου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μη εκτελεστικό μέλος.
    3. Αθανάσιος Τσάδαρης του Χρήστου, Εντεταλμένος Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος.
    4. Γεώργιος Παναγιώτου του Νικολάου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.
    5. Γεώργιος Βλαχάκης του Ηρακλή, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.
    6. Ιωάννης Κυριακόπουλος του Δαμασκηνού, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.
    7. Ιωάννης Μαρμαγγιόλης του Σπυρίδωνος, μη εκτελεστικό μέλος.
    8. Δημήτριος Τζαννίνης του Γεωργίου, μη εκτελεστικό μέλος.
    9. Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου του Στυλιανού, μη εκτελεστικό, πρόσθετο μέλος δυνάμει των διατάξεων του Ν.3723/2008.

    Προ ολίγων εβδομάδων το mononews έγραφε σε ρεπορτάζ της Μαίρης Παυλάκου: 

    Έπεται και συνέχεια στο «μαχαίρι» που θα βάλει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Attica Bank σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και μετά το πρώτο κύμα αλλαγών, που περιέλαβε την τοποθέτηση της Άννας Πούσκουρη Reiche στη θέση του προέδρου, θα ακολουθήσουν και άλλες που θα αφορούν δομές και πρόσωπα. Έχοντας «καθαρίσει» από πλευράς κεφαλαιακής, με τρόπο πάντως που ελέγχεται από τον SSM, η τράπεζα χρήζει ολικής επαναφοράς στο κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχο την απεμπλοκή από την σύνδεση με την πολιτική και συνδικαλιστική εξουσία.

    Ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Αντωνόπουλος παρέμεινε σε πρώτη φάση αλλά η θέση του στην τράπεζα θα επανεξεταστεί. Ήταν πάντως ο ίδιος που έδωσε εξηγήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τα δάνεια προς τα κόμματα και τα μμε.

    Ο κ. Αντωνόπουλος δήλωσε ότι η συνολική έκθεση της Attica Bank, σε δάνεια προς κόμματα και μμε, δεν υπερβαίνει τα 22 εκατ. ευρώ, ήτοι το 0,58% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, κάτι που υποστήριξε ότι αποδεικνύει την συντηρητική πολιτική της, αν και τα δάνεια προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν εξυπηρετούνται.

    Ειδικότερα, ο κ. Αντωνόπουλος, ανέφερε ότι δόθηκε δάνειο 2 εκατ. ευρώ προς τη ΝΔ το 2011 και το οποίο δεν εξυπηρετείται από τότε, προς το ΠΑΣΟΚ δόθηκε δάνειο 5 εκατ. ευρώ το 2010 και το οποίο επίσης δεν εξυπηρετείται.

    Προς το ΚΚΕ δόθηκε δάνειο 1,3 εκατ. ευρώ, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά, ενώ το δάνειο των 200.000 ευρώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοφληθεί.

    Για τα ανεξόφλητα ποσά κομμάτων και μμε, τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέρα, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο ο κίνδυνος απωλειών.

    Ο κ. Αντωνόπουλος υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής ότι από την Attica Bank δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση προς κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης και ότι έχουν τηρηθεί πλήρως οι κανονισμοί της τράπεζας.

    Επιπλέον, ειδικά για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι οι εξασφαλίσεις προερχόταν από την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων αυτών, αφού λήφθηκαν υπόψη τα έτη 2011 και 2010 αντίστοιχα, χρονολογίες κατά τις οποίες τα ποσά που λάμβαναν από το κράτος κάλυπταν πλήρως τα εκταμιευθέντα δάνεια.

    Η τράπεζα παραδόξως δεν έχει έκθεση σε μεγάλους ομίλους μμε ειδικότερα σε όσους έχουν σημαντικό οικονομικό πρόβλημα το τελευταίο διάστημα.

    Τέλος, ο κ. Αντωνόπουλος, επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Attica Bank, έχει ελεγχθεί πολλαπλώς τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατο τον κοινό έλεγχο ΤΤΕ-SSM. Από τους ελέγχους αυτούς, σημείωσε, δεν υπήρξε καμία παραπομπή, ούτε για την ίδια την τράπεζα, ούτε για τα στελέχη της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/dite-ti-nea-proedro-tis-attica-bank-pou-apofitise-apo-ti-germaniki-scholi-athinon/56435

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/alexandros-antonpoulos-parameni-stin-attica-bank-alla-thesi-tou-tha-epanexetasti/61645



    ΣΧΟΛΙΑ