• Business

    Γιατί ο (δισεκατομμυριούχος) W.Ross εμπιστεύτηκε την Eurobank (και την διοίκηση Καραμούζη-Καραβία)

    Wilbur Ross, ετών 78 , CEO Capital και μετοχος της Eurobank

    Wilbur Ross, ετών 78 , CEO Capital και μετοχος της Eurobank


    Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Wilbur Ross τον Σεπτέμβριο του 2015 προειδοποιούσε μέσω του Bloomberg ότι “υπάρχει μια χούφτα διεθνών επενδυτών που είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα, ακόμα και κάτω από φαινομενικά καλύτερες συνθήκες. Αν ωστόσο αυτοί οι επενδυτές νιώσουν ότι “τους μεταχειρίζονται άδικα από μια απερίσκεπτη βιασύνη για αποφάσεις και σε αυτό το πλαίσιο απομειωθούν άσκοπα, δεν θα επιστρέψουν”, δήλωσε.  Σύμφωνα με τον ίδιο οι  ελληνικές τράπεζες τα πάνε “πολύ καλά” και συνεχίζουν να έχουν πολύ καλά κέρδη προ προβλέψεων με “αξιοπρεπή” επιστροφή επί των περιουσιακών στοιχείων.

    Με ειδικότητα τις χρεοκοπίες και τα distressed assets, ο Ross έχει οικοδομήσει μια αυτοκρατορία που εκτιμάται ότι αξίζει πολύ περισσότερα από τα 2,9 δισ. δολ. – τόσο αποτίμησε την προσωπική καθαρή περιουσία του το «Forbes» το 2015.

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 63. Πρόεδρος Eurobank
    Νίκος Καραμούζης. Ετών 63. Πρόεδρος Eurobank

    Επιστροφή στην Ελλάδα μεσω της  Eurobank 

    Ο δισεκατομυριούχος επενδυτής παρά το γεγονός οτι έχασε πολλά λεφτά απο την πτώση της τιμης της μετοχής της Eurobank (εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων καθ ολη την διαρκεια του 2015) καθώς είχε επενδύσει ήδη απο το 2014 εν τουτοις αποφάσισε να επιστευτεί εκ νεου την Ελλάδα και την ιδια τραπεζα αυτή την φορά υπο την διοἰκηση των κ.Νίκου Καραμούζη – Φωκίων Καραβία.  Προφανώς εκτιμά οτι η τιμή της μετόχης μπορεί γρήγορα να ανακάμψει με δεδομένο οτι το 96% των μετοχών ανήκει σε ιδιώτες και αρα η νέα διοίκηση ειναι περισσότερο ευέλικτη.  Ηδη η εταιρία του Capital Group κατέχει (όπως ανακοινώθηκε σήμερα) το  8,5457% των μετοχών της Eurobank.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 2 Δεκεμβρίου, το ποσοστό ων δικαιωµάτων ψήφου επί των κοινών µετοχών της Eurobank που κατείχε έµµεσα η Capital, επί του συνολικού αριθµού δικαιωµάτων ψήφου της Eurobank, περιλαµβανοµένων των δικαιωµάτων ψήφου που κατέχει το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, υπερέβη, στις 2 Δεκεµβρίου 2015, του ορίου του 5% επί του συνολικού αριθµού των δικαιωµάτων ψήφου της Eurobank, καθώς το ποσοστό των δικαιωµάτων ψήφου της Capital διαµορφώθηκε σε 8,3421%. Το εν λόγω ποσοστό αφορά σε 182.358.578 δικαιώµατα ψήφου της “Capital Research and Management Company”, ελεγχόµενης εταιρείας της Capital.

    Επίσης, στις 4 Δεκεµβρίου 2015, το ποσοστό των δικαιωµάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Eurobank που κατέχει έμμεσα η Capital, διαμορφώθηκε σε 8,5457%. Το εν λόγω ποσοστό αφορά σε 182.358.578 δικαιώματα ψήφου της CRMC, ελεγχόμενης εταιρείας της Capital. , ελεγχόμενης εταιρείας της Capital. Σημειώνεται ότι η CRMC διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία συνιστώμενα από μετοχικούς τίτλους για λογαριασμό διαφόρων εταιρειών επενδύσεων.

    Φωκίων Καραβίας. Ετων 52. CEO Eurobank
    Φωκίων Καραβίας. Ετων 52. CEO Eurobank

    Ο άνθρωπος του Yale

    Ο 78 χρόνων Ross γεννήθηκε στο Wee-hawken του New Jersey, όπου και μεγάλωσε. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και η μητέρα του δασκάλα. Οδηγούσε δύο ώρες την ημέρα από το New Jersey στο Μανχάταν για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο «Γυμνάσιο της ελίτ», Xavier High School. Αθλητής του στίβου και αρχηγός της ομάδας σκοποβολής, αποφοίτησε από το Yale College, ενώ απέκτησε το MBA του από το Harvard Business School.

    Εξέχων συλλέκτης έργων τέχνης, εκτιμάται ότι έχει μερικά από τα πιο πολύτιμα έργα ζωγραφικής του Magritte, ενώ κατέχει 25 συνολικά πίνακές του, μεταξύ των οποίων και τον «Προσκυνητή». Η ιδιωτική συλλογή του εκτιμάται ότι ξεπερνά σε αξία τα 150 εκατ. δολ. και περιλαμβάνει από σουρεαλιστές έως σύγχρονους γλύπτες από την Ανατολή.

    wilbur ross capital groupΞεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70, ν ο Ross έχτισε τη φήμη του ως σύμβουλος πτωχεύσεων. Είναι αυτός που πιστώνεται στη συνείδηση των παλαιότερων της Wall το ξεκαθάρισμα της κρίσης που προκάλεσε η κρίση των junk bonds του Michael Milken. Από το 1997 και μετά επιτάχυνε τη σταδιοδρομία του περαιτέρω και διετέλεσε, μεταξύ άλλων, και επικεφαλής private equity fund του οίκου Rothschild επί μία τριετία. Το 2000 άνοιξε την WL Ross & Co. στη Νέα Υόρκη, με 440 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια από την προσωπική του περιουσία και συνεταίρων του.



    ΣΧΟΛΙΑ