• Business

    Αθανάσιος Έξαρχος: Η Vantage Towers ικανή να προκαλέσει disrupt στις τηλεπικοινωνίες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Aθανάσιος Έξαρχος


    Η ανάπτυξη της πελατειακής της βάσης και των σημείων που έχει αποτελούν βασικούς στόχους της Vantage Towers Greece (VTG) θυγατρική της Vantage Towers, κορυφαία εταιρεία πύργων τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη (παθητικός εξοπλισμός κεραιών) με 82.000 σημεία σε δέκα χώρες εκ των οποίων 5.200 στην Ελλάδα.

    Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της VTG, Αθανάσιος Έξαρχος, κατά τη χθεσινή διαδικτυακή ενημέρωση, η δραστηριότητά της συνιστά ένα συναρπαστικό περιβάλλον που, όπως πιστεύει, θα προκαλέσει disrupt (προκαλέσει αναστάτωση – μεγάλες αλλαγές) στις τηλεπικοινωνίες.

    Η Vantage Towers Greece στην Ελλάδα συγκεντρώνει τον παθητικό εξοπλισμό των κεραιών των Vodafone και Wind ωστόσο ήδη σύμφωνα με τον επικεφαλής της έχει και άλλους πελάτες (περίπου 20 συνολικά μαζί με τους βασικούς, τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες) ενδεικτικά, δήμους πυροσβεστική, Αστυνομία, Digea.

    Στα σημεία της VTG μπορούν να συνδεθούν φορείς που παρέχουν υπηρεσίες όπως είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια μέσω κινητών (gaming) για τα οποία είναι αναγκαίο να μην υπάρχει καθυστέρηση στην ανταπόκριση του δικτύου. Με άλλα λόγια δυνητικοί πελάτες της είναι, μεταξύ άλλων, όσοι χρειάζονται υπολογιστική ισχύ πολύ κοντά στον χρήστη.

    Στις υποδομές της VTG έχει συνδεθεί και η Cosmote στο πλαίσιο της συνεγκατάστασης των παρόχων (σε κάποια άλλα σημεία οι Vodafone και Wind έχουν εγκατασταθεί σε σημεία της Cosmote) ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθούν τα στελέχη της την είσοδο της Starlink στη χώρα μας, εταιρεία η οποία θα παρέχει υπηρεσία δορυφορικού internet μέσω δικτύου δορυφόρων χαμηλής τροχιάς.

    Σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο η Starlink βρίσκεται στις προτεραιότητες της VTG προς εξέταση πιθανής συνεργασίας. Η αμερικάνικη εταιρεία μπορεί να ενδιαφερθεί για σύνδεση σε κάποια επίγεια σημεία, ενώ και η VTG  θα μπορούσε να είναι πελάτης της Starlink για τη συνδεσιμότητα (backhaul) ή για backup.

    Υπό συζήτηση βρίσκονται επίσης εφαρμογές για πρόβλεψη πυρκαγιών. Πιθανές είναι και οι συνεργασίες με εταιρείες ενέργειας που διαθέτουν παρόμοιες υποδομές.

    Σε επίπεδο ανάπτυξης σημείων το δίκτυο της VTG θα αυξηθεί κατά 500 σημεία, την επόμενη πενταετία, όπως έχουν πει οι Vodafone και Wind. Πιθανές είναι και ορισμένες εξαγορές ακινήτων (με εγκατάσταση κεραίας).

    Η VTG διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 815 εκατ. ευρώ, 126 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα, και 53 εκατ. ευρώ EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων). Σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο συγκαταλέγεται ήδη ανάμεσα στις 50 εταιρείες με το μεγαλύτερο EBITDA στην Ελλάδα. Έχει περίπου 6.500 εκμισθωτές σε όλη την Ελλάδα και επενδύει ετησίως 100 εκατ. ευρώ συνολικά για έργα στη χώρα μας. Στην VTG μεταφέρθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Victus (η κοινή εταιρεία των Vodafone – Wind που διαχειριζόταν τις κεραίες) και πλέον απασχολεί 90 άτομα.

    Σύμφωνα επίσης με τα στελέχη της VTG ο χρόνος που χρειάζεται για να αδειοδοτηθεί στη χώρα μας μια κεραία έχει βελτιωθεί, πλέον είναι 1,5 χρόνος, όμως απέχει πολύ από το επιθυμητό. Όπως σημείωσαν στη Γερμανία είναι 2 μόνον δύο μήνες.

    Διαβάστε επίσης

    Στην Vantage Towers Greece περνά η δραστηριότητα της VICTUS Networks



    ΣΧΟΛΙΑ