Business

Αθανάσιος Δαγούμας (ΡΑΕ)- Στέλιος Λουμάκης (Φωτοβολταϊκά): Τι είπαν για ΕΛΑΠΕ και νέους διαγωνισμούς

Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΕ, Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ


Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της ΡΑΕ Δρ. Αθανάσιο Δαγούμα και τους συνεργάτες του είχε την Τρίτη 27/10/20 αντιπροσωπεία του ΣΠΕΦ.
Τον Σύνδεσμο εκπροσώπησαν οι κ.κ. Δρ. Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος και Κώστας Τσούμας – Μέλος ΔΣ.
Για τους επόμενους διαγωνισμούς, η ΡΑΕ ενημέρωσε πως η υπολειπόμενη ποσότητα των 340 MW που εκκρεμεί από την ποσόστωση των φωτοβολταϊκών του προηγούμενου προγράμματος, θα αξιοποιηθεί σε διαγωνισμό ο οποίος και θα διεξαχθεί στις αρχές του 2021 αντί για τον Δεκέμβριο του 2020 που επρόκειτο με βάση την περιοδικότητα των τελευταίων ετών.  Σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς για την περίοδο 2021+, οι αποφάσεις για τη μορφή και την ποσόστωση των νέων διαγωνισμών δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.
Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης, όμως, ήταν τα προβλήματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), οι αιτίες εμφάνισης τους σε συνέχεια της περυσινής μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως αναδρομικά από 1/1/19, καθώς και οι δυνατοί τρόποι αντιμετώπισης, υπό το φως και των ευρημάτων των τριών πρόσφατων μελετών του ΣΠΕΦ.  Όπως είναι γνωστό η ΡΑΕ έχει επίσης αναθέσει σε ανεξάρτητη εταιρεία μελέτη για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Σημειώνεται ότι όπως αναφερόταν στην τελευταία μελέτη του ΣΠΕΦ αν δεν ληφθεί κάποιο μέτρο (μηδενική λύση) και διατηρηθεί η συνιστώσα εσόδων του ΜΜΚΘΣΣ παρά το Target Model, το σωρευτικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ από -138 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 (προσμετρούμενων των 160 εκατ. ευρώ που οφείλονται στον ΕΛΑΠΕ από την εφαρμογή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020) θα φθάσει στα -545 εκατ. στο τέλος του 2021 και στα -976 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022.
Η μελέτη επίσης δείχνει πως μια αποζημίωση από πόρους της ΕΕ της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως για την επίπτωση του COVID το 2020 και 2021 και που θα εισπράττονταν τα έτη 2021 και 2022 καθώς και με αύξηση του ποσοστού των δικαιωμάτων ρύπων που διατίθενται στον ΕΛΑΠΕ από το 65% στο 85%, το πρόβλημα στον ΕΛΑΠΕ δεν θα υπήρχε καν.  Τα μέτρα μάλιστα αυτά (αποζημίωση από ΕΕ λόγω COVID και δικαιώματα ρύπων υπέρ ΕΛΑΠΕ από το 65% στο 85%) θα ήταν παντελώς ανώδυνα πολιτικά.
Βολές για τον ΔΑΠΕΕΠ
Από την πλευρά του Συνδέσμου εκφράστηκε και στον Πρόεδρο της ΡΑΕ η έντονη δυσφορία των παραγωγών και επενδυτών για την εκφύλιση του δελτίου ΕΛΑΠΕ που εκδίδει ο ΔΑΠΕΕΠ.
 Με την ακανόνιστη αφενός χρονικά έκδοση του από τον διαχειριστή σε τριμηνιαία η τετραμηνιαία βάση αντί για μηνιαία και χωρίς τον διετή αφετέρου ορίζοντα κυλιόμενων προβλέψεων που έπρεπε -όπως ίσχυε από το 2013 που πρωτοθεσπίστηκε- να περιλαμβάνει, η Πολιτεία και η αγορά έχουν απωλέσει το σημαντικότερο εργαλείο παρακολούθησης του ειδικού λογαριασμού, η κατάσταση του οποίου είναι κομβική για το επενδυτικό κλίμα και τα οικονομικά στις ΑΠΕ.
Ζητήθηκε η  άμεση παρέμβαση της ΡΑΕ προς τον διαχειριστή ώστε να επανέλθει η κατάσταση και έτσι να αποφευχθούν περαιτέρω ενέργειες για το ζήτημα.  Υπογραμμίστηκε μάλιστα πως η ad hoc διεξαγωγή μελετών από ανεξάρτητους φορείς, όπως αυτή που ανατέθηκε από την ΡΑΕ, δεν υποκαθιστά κατά κανένα τρόπο το ρόλο και τα καθήκοντά του διαχειριστή στην μηνιαία έκδοση ενός πλήρους δελτίου για τον ΕΛΑΠΕ, παρά μόνο τον ελέγχει.
Κλείνοντας, ο ΣΠΕΦ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΡΑΕ για την άμεση ανταπόκριση του στην πρόσκληση του Συνδέσμου για σύσκεψη για τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας στις ΑΠΕ αλλά και για την γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων βάσει στοιχείων που ακολούθησε.  Αμφότερες οι πλευρές δεσμεύτηκαν πως ο δίαυλος επικοινωνίας θα διατηρηθεί ανοικτός.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ