• Business

    AstraZeneca: Συμφωνία με την ΕΕ για την παράδοση επιπλέον 200 εκατ. δόσεων

    • NewsRoom
    AstraZeneca: Συμφωνία με την ΕΕ για την παράδοση επιπλέον 200 εκατ. δόσεων

    Στέλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας


    Σε συμφωνία κατέληξαν η ΕΕ και η AstraZeneca διασφαλίζοντας την παράδοση των υπόλοιπων δόσεων εμβολίων COVID-19 στα κράτη μέλη σύμφωνα με τους όρους της Προκαταρκτικής Συμφωνίας Αγοράς που συνήφθη στις 27 Αυγούστου 2020 με την AstraZeneca.

    Η συμφωνία θα τερματίσει επίσης την εκκρεμή δικαστική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου των Βρυξελλών.

    Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι «η σημερινή συμφωνία διακανονισμού εγγυάται την παράδοση των υπόλοιπων 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου COVID-19 από την AstraZeneca στην ΕΕ. Ενώ αυτήν την εβδομάδα φτάσαμε στο σημαντικό ορόσημο του 70% του πλήρους εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών μας και η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, παραμένει κρίσιμη».

    Σημείωσε ότι «ως ο ισχυρότερος υποστηρικτής της παγκόσμιας συνεργασίας και αλληλεγγύης για τα εμβόλια, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τον υπόλοιπο κόσμο. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του COVAX με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αλληλεγγύη στα εμβόλια είναι και παραμένει το σήμα κατατεθέν μας».

    Αυτή η συμφωνία διακανονισμού προβλέπει τη σταθερή δέσμευση της AstraZeneca να παραδώσει, εκτός από τα περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις που παραδόθηκαν μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου, 135 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021 (60 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 3ου τριμήνου και 75 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 4ου τριμήνου) και οι υπόλοιπες δόσεις (65 εκατομμύρια) έως το τέλος Μαρτίου 2022. Αυτό θα φέρει τον συνολικό αριθμό δόσεων που παραδόθηκαν σε 300 εκατομμύρια δόσεις, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης.

    Θα παρέχονται στα κράτη μέλη τακτικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης και θα ισχύουν περιορισμένες εκπτώσεις σε περίπτωση καθυστερημένης δόσης.

    Διαβάστε επίσης

    AstraZeneca: Θεραπεία αντισωμάτων δείχνει να προλαμβάνει τη λοίμωξη της COVID-19



    ΣΧΟΛΙΑ