• Business

    Οι τράπεζες τροφοδοτούν το ΧΑ


    Αλλαγή σκηνικού σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις διεθνείς αγορές, με τις τραπεζικές μετοχές να αντιδρούν στις πιέσεις των προηγούμενων ημερών καταγράφοντας εκρηκτικά κέρδη.

    Μία ανάσα από το limit up βρίκεται ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξέλιξη που αποδίδεται από τους αναλυτές αφενός στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μετοχές έχουν καταγράψει τις περισσότερες απώλειες από τις αρχές του έτους και αφετέρου στη διόρθωση της υπερβολής των προηγούμενην ημερών.

    Σύμφωνα με τον κ. Τάκης Ζαμάνη, Υπεύθυνο Συναλλαγών της Beta Securities, το ελληνικό χρηματιστήριο παρασύρθηκε από την πολιτική αβεβαιότητα και τους φόβους για το μέλλον των τραπεζών, μετά τη φημολογία για ενδεχόμενο bail in. Ωστόσο, το ανοδικό γύρισμα των αγορών του εξωτερικού σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των σεναρίων για νέα stress tests στις ελληνικές τράπεζες έκαναν τους επενδυτές να συνειδητοποιήσουν ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε αδικαιολόγητα χαμηλά επίπεδα και σπεύδουν να επανατοποθετηθούν.

    Πάντως, αυτό που πρέπει να διευκρινήσουμε είναι ότι το υψηλό ρίσκο παραμένει στη χώρα και μία ανοδική αντίδραση δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν αλλαγή του κλίματος και της τάσης.

    Ο γενικός δείκτης καταγράφει κέρδη άνω του 6% ενώ αυξημένη είναι σήμερα και η αξία των συναλλαγών που πλησιάζει τα 45 εκατ. ευρώ

    Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank καταγράφουν τα περισσότερα κέρδη ενώ στο σύνολο του ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο άνω του 24%.

    Ανάλογο είναι το κλίμα και στις αγορές του εξωτερικού, όπου τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες και οι γαλλικές τηλεποικοινωνίες εν μέσω φημών για εξαγορές και συγχωνεύσεις, βρίσκονται στο επίκεντρο.

    Η αντίδραση ακολούθησε τα σημαντικά κέρδη στις αγορές της Ασίας το πρωί, όταν ο Nikkei σημείωσε άνοδο άνω του 7% μετά την ισχυροποίηση του γουάν που περιόρισε τις αρχικές ανησυχίες για υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος.

    Παράλληλα, στην άνοδο των τραπεζικών τίτλων συνέβαλε και η πληροφορία ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να αγοράσει «κόκκινα» δάνεια της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.

    Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και οι ενδεχόμενες νύξεις του αναφορικά με την νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

    Ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο σχεδόν 3%. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία σημειώνουν κάρδη άνω του 2,5%. Η μετοχή της Danske Bank Που ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία τη μετοχή της Deutsche Bank, σημειώνει κέρδη 5,5%, η Credit Suisse που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ιστορικό χαμηλό ενισχύεται κατά 2%, ενώ η HSBC καταγράφει κέρδη μετά την ανακοίνωση της διοίκηση της ότι θα διατηρήσει τα κεντρικά της γραφεία στη Βρετανία παρά τις σκέψεις για μεταφορά της στο Χονγκ Κονγκ.



    ΣΧΟΛΙΑ