• Business

    Τράπεζα Πειραιώς: Πέντε τραπεζίτες παίζουν για την θέση του CEO


    Mέχρι την τακτική γενική συνέλευση στις 26 Μαιου αναμένονται εξελίξεις σχετικά με την διαδικασία επιλογής του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Egon Zehnder που είναι ο σύμβουλος στη διαδικασία έχει καταρτίσει μια short list με πέντε ονόματα που «παίζουν» με μεγάλες πιθανότητες.

    Η λίστα έχει μια «ποικιλία» αναφορικά με το βιογραφικό των προσώπων με την έννοια ότι περιλαμβάνει τραπεζίτες με εμπειρία στην Ελλάδα και εκτός της χώρας αλλά η επιλογή δεν έχει γίνει ακόμη. Στη γενική συνέλευση ή το αργότερο στην πρώτη επαναληπτική που είναι στις 6 Ιουνίου, υπάρχει το θέμα της ανακοίνωσης του διορισμού νέων μελών στο διοικητικό συμβούλιο μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει, αλλά θεωρείται από την αγορά πολύ πιθανό να ανακοινωθεί και ο νέος CEO του Ομίλου.

    Τη διαδικασία έχει δρομολογήσει η ίδια η διοίκηση της Πειραιώς παρότι η τράπεζα στη μεταβατική περίοδο υπό τον Σταύρο Λεκκάκο «τρέχει» σε κανονικούς ρυθμούς. Αυτήν την κανονικότητα επιδιώκει να διασφαλίσει ο Μιχάλης Σάλλας και για το λόγο αυτό η διαδικασία επιλογής έχει καθυστερήσει.

    Αλλαγές στο δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς, όπως και των άλλων συστημικών τραπεζών, λαμβάνουν χώρα σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και ενόψει της αξιολόγησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τη συνδρομή της Spencer Stuart. Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιουνίου και η σχετική έκθεση θα παραδοθεί στις διοικήσεις των τραπεζών στα τέλη του ίδιου μήνα ώστε να προχωρήσουν στις αλλαγές.

    Ηδη, πάντως, σε όλες τις τράπεζες γίνονται με πρωτοβουλία των διοικήσεων αλλαγές στα δ.σ. και τις επιτροπές στο πλαίσιο της νομοθεσίας, παρά τον προβληματισμό που διατυπώνεται για την «βίαιη» αποκοπή των τραπεζών από την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο μετά από επιμονή των Θεσμών.

    Η παραδοσιακή συμμετοχή στα δ.σ. γνωστών ονομάτων από τις επιχειρήσεις και τη ναυτιλία δεν θα συνεχιστεί εξαιτίας της νομοθεσίας που απαιτεί τραπεζική εμπειρία για τα μέλη των δ.σ., «αφήνει έξω» μεγάλα ονόματα, όπως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Μηνάς Τάνες, η Ιωάννα Παπαδοπούλου και εφοπλιστές όπως ο Πέτρος Παππάς και ο Γιάννης Λύρας, και οδηγεί στην αλλαγή σχεδόν των δύο τρίτων της σύνθεσής τους.

    Εκτιμάται ότι σχεδόν τα 20 από τα 56 μέλη των δ.σ. έχουν «πρόβλημα» με βάση το νόμο, και ότι οι τράπεζες θα στερηθούν με αυτόν τον τρόπο την επαφή με την πραγματική οικονομία που τους δίνουν οι επιχειρηματίες, ανεξάρτητα μέλη των δ.σ., εκ των οποίων μεγάλα ονόματα του εγχώριου επιχειρείν και του εφοπλισμού ενώ ο δρόμος ανοίγει για τη συμμετοχή ξένων.

    Η αξιολόγηση αφορά νέα και παλαιά μέλη καθώς και τα στελέχη που έχουν εγκριθεί από την DGCom και τον SSM και γίνεται με τη συμμετοχή της EBRD που μετά την ανακεφαλαιοποίηση έχει επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες. Στην Eurobank τα περισσότερα μέλη του δ.σ. έχουν σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα και πολλά εκ των οποίων έχουν διεθνή εμπειρία ενώ η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank προχωρούν ήδη σε αλλαγές με δική τους πρωτοβουλία.

    Ετσι, η Πειραιώς αντικατέστησε τους Νίκο Χριστοδουλάκη και Σ.Γκολέμη με τους Alexander Blades και Αndreas Schultheis ενώ εξέλεξε ως νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος τον David Hexter και η Αlpha Bank αντικατέστησε τον Μηνά Τάνες με τον Jan Vanhevel. Πρόσφατα στο δ.σ. της Alpha Bank εξελέγησαν οι Ibrahim Dabdoub και Shahzad  Shahbaz στο πλαίσιο ενίσχυσης της διεθνούς εμπειρίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/ilingos-triplasios-o-enfia-ke-malista-anadromika/46500

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/thriler-me-ptisi-tis-egyptair-me-proorismo-to-kairo-exafanistike-to-aeroplano/46493



    ΣΧΟΛΙΑ