• Business

    Τι έπαθε ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς ;


    Σοβαρά προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η εταιρεία του μεγαλοεπενδυτή John Alfred Paulson (μεγαλομέτοχος της Πειραιώς και της ΕΥΔΑΠ) μετά τις βαριές απώλειες, άνω του 50%, που έχουν υποστεί τα hedge funds του. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Paulson αναγκάστηκε να βάλει ενέχυρο την προσωπική του περιουσία, προκειμένου να διασφαλίσει τη γραμμή δανεισμού (credit line) της εταιρείας του μέσω της οποίας πληρώνονται έξοδα και αμοιβές των καλοπληρωμένων στελεχών του. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο hedge fund manager John Paulson οδηγείται σε αυτή την κίνηση προκειμένου να στηρίξει την εταιρεία του, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις άνισες αποδόσεις της μετά το τεράστιο «στοίχημα» που έβαλε το 2007 για την αμερικανική αγορά κατοικίας.

    John Paulson

    Ο δισεκατομμυριούχος έβαλε ως επιπλέον εγγύηση για την εξασφάλιση συνέχισης της γραμμής πίστωσης από την HSBC Bank USA προς την Paulson & Co τις προσωπικές του επενδύσεις σε τέσσερα από τα hedge funds της εταιρείας του, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

    Οι συμμετοχές αυτές θα αποτελέσουν επίσης και εγγύηση για μια νέα προσωπική γραμμή πίστωσης προς τον Paulson.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο Paulson χρησιμοποιεί τον προσωπικό του πλούτο για να στηρίξει την εταιρεία, μετά τις επενδυτικές απώλειες και τη φυγή πελατών, που μείωσαν τα assets της κατά περισσότερο από το ήμισυ σε σχέση με την κορύφωσή τους. Η πτώση αυτή διαβρώνει τοις αμοιβές που χρησιμοποιεί η Paulson & Co ως εγγύηση για την αρχική γραμμή πίστωσης, και στις οποίες η εταιρεία βασίζεται για να πληρώνει τις δαπάνες και τους εργαζόμενούς της.

    «Αν τα οικονομικά της εταιρείας δεν στηρίζουν τη γραμμή πίστωσης, τότε χρειάζεσαι κάποιον σαν και αυτόν για να παράσχει μια πιστωτική ενίσχυση», σχολίασε ο Thomas Leslie, νομικός της Greenberg Trauring LLP, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει εκδότες δανείων που διασφαλίζονται από τόκους των hedge funds.

    Κάποιες φορές, σημειώνει το πρακτορείο, οι διαχειριστές χρήματος δημιουργούν κυλιόμενες γραμμές πίστωσης για να ανταποκριθούν σε τακτικές δαπάνες, όπως αντίστοιχα ένας κατασκευαστής μπορεί να διακανονίσει τη χρηματοδότηση για την πληρωμή του εμπορεύματος και να ανταποκριθεί σε άλλες ανάγκες του κεφαλαίου κίνησης. Ο Armel Leslie, μέλος της Peppercomm Inc, που ενεργεί ως εκπρόσωπος της Paulson, δήλωσε πως η εταιρεία τηρεί γραμμή πίστωσης τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια, προκειμένου να διαχειριστεί τις βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές της.

    John Alfred Paulson

    Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Νέα Υόρκη δείχνουν πως η Paulson & Co έβαλε ως εγγύηση για τη γραμμή πίστωσης του Δεκεμβρίου 2010 τις ετήσιες αμοιβές διαχείρισης πέντε hedge funds, κάτι που αποτελεί μια συνήθη εγγύηση στον κλάδο. Τα funds της εταιρείας χρεώνουν τους εξωτερικούς πελάτες με ετήσιες αμοιβές διαχείρισης που αντιστοιχούν στο 1-2% των assets και με αμοιβή επίδοσης συνολικά 20% επί των κερδών, σύμφωνα με την τελευταία καταχώρηση της Paulson.

    Η αξία της εγγύησης μπορεί να έχει μειωθεί από τότε που η Paulson & Co υπέγραψε τη συμφωνία. Τα υπό διαχείριση assets της εταιρείας, τα οποία δημιουργούν τις αμοιβές, έχουν μειωθεί κατά περίπου 50% στα 18 δισ. δολάρια από τότε που η Paulson & Co έλαβε τη γραμμή πίστωσης. Από τα χρήματα που απομένουν, πάνω από το ήμισυ ανήκει στον Paulson και άλλους insiders της εταιρείας που έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή των αμοιβών.

    Ο Leslie αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω επί των εγγράφων που κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο, όπως αρνήθηκε και ο Robert Sherman, εκπρόσωπος της HSBC. Τα έγγραφα δεν δείχνουν γιατί χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για τη συμφωνία δανεισμού της εταιρείας τα μερίδια του Paulson στα hedge funds, ή τι σκοπεύει να κάνει με την προσωπική γραμμή πίστωσής του.

    Ο Paulson απέκτησε τη φήμη του και έβγαλε κέρδη 15 δισ. δολαρίων πριν από εννέα χρόνια, όταν κατέρρευσε η αγορά των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, η οποία πυροδότησε και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα καθαρά υπό διαχείριση assets της εταιρείας άγγιξαν «κορυφή» στα 38 δισ. δολάρια στις αρχές του 2011, στη συνέχεια όμως η εταιρεία άρχισε να χάνει πελάτες λόγω απωλειών.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, η καθαρή αξία του Paulson εκτιμάται στα 9,2 δισ. δολάρια, αν και το μεγαλύτερο μέρος της αξίας αυτής συνδέεται με τα funds του. Απέκτησε γραμμή πίστωσης δεσμεύοντας τα μερίδιά του στις Paulson Partners Enhanced LP, Paulson Advantage II LP, Paulson Advantage Plus II LP και Paulson CreditOpportunities IV LP.O



    ΣΧΟΛΙΑ