• Business

    Στην Εισαγγελία Διαφθοράς υπόθεση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Στην Εισαγγελία Διαφθοράς βρίσκεται , σύμφωνα με πληροφορίες, υπόθεση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την επιδότηση 28,35 εκ. ευρώ που έλαβε  τον Δεκέμβριο του 2014 για   αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 165 MW που είχαν ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο παρά την αντίθετη γνώμη του Δασαρχείου Αλιβερίου.

    apostolou1442991033

    Το θέμα αποκάλυψε πριν ένα χρόνο με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και σήμερα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) Βαγγέλης Αποστόλου και αφορά μπαράζ χρηματοδοτήσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης κ. Μηταράκη προς την ΤΕΡΝΑ παρότι υπήρχε έγγραφο του Δασαρχείου Αλιβερίου Εύβοιας που απαγόρευε την πληρωμή των συγκεκριμένων επιδοτήσεων. Η υπόθεση εξετάζεται από τους εισαγγελείς προκειμένου να διαπιστωθεί εάν από την πλευρά της εταιρίας και του δημοσίου έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις.

    Η Υπόθεση 

    Ειδικότερα , αν και το δασαρχείο Αλιβερίου γνωστοποίησε στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι η εταιρεία δεν είχε υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως οι οριστικές μελέτες των συνοδών έργων οδοποιίας για τις επιδοτήσεις, ο Ν. Μηταράκης ενέκρινε την πληρωμή των 28.350.000 ευρώ.  Κι αυτό παρότι για να πληρωθεί η ενταγμένη επένδυση χρειάζεται, σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, να υποβάλουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά: πρέπει να υποβληθεί στη Δασική Υπηρεσία αίτηση για καθορισμό του ανταλλάγματος χρήσης, να εγκριθούν οι οριστικές μελέτες των συνοδών έργων, καθώς και η απαιτούμενη φυτοτεχνική μελέτη αποκατάστασης του έργου. Η ΤΕΡΝΑ αυτά δεν τα είχε καταθέσει κατά το χρόνο που πληρώθηκε η επιδότηση.

    Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας (Διεύθυνση Δασών Ευβοίας – Δασαρχείο Αλιβερίου), που δημοσιεύει η “Αυγή” της Κυριακής, απευθύνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και είναι σαφές: “Δεν έχει υποβάλλει στην υπηρεσία μας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά” (αρ. πρωτ. 3899/238466/24.11.2014).

    Γιώργος Περιστέρης, ετών 61. Επικεφαλής ΤΕΡΝΑ-HΡΩΝ
    Γιώργος Περιστέρης, ετών 61. Επικεφαλής ΤΕΡΝΑ-HΡΩΝ

     Έξι αποφάσεις

    Ετσι αν και θα αναμενόταν το υπουργείο Ανάπτυξης (του κ. Μηταράκη) να σταματήσει τις εκταμιεύσεις προς την ΤΕΡΝΑ, τ μέχρι να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις 24 Νοεμβρίου του 2014 που δημοσιεύθηκε το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, και μέσα σε μία εβδομάδα, υπέγραψε  6 υπουργικές αποφάσεις για εκταμίευση ποσών προς την ΤΕΡΝΑ.

     

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα έγγραφα που είχε αποκαλύψει η “Αυγή” της Κυριακής, το Δεκέμβριο του 2014,  ο Ν. Μηταράκης έδωσε εντολή να εκταμιευθούν στην ΤΕΡΝΑ:

    * Στις 28 Νοεμβρίου: 6.300.000 ευρώ

    * Στις 28 Νοεμβρίου: 6.300.000 ευρώ

    * Στις 28 Νοεμβρίου: 3.150.000 ευρώ

    * Στις 28 Νοεμβρίου: 5.670.000 ευρώ

    * Στις 1 Δεκεμβρίου: 4.410.000 ευρώ

    * Στις 1 Δεκεμβρίου: 2.520.000 ευρώ

    Δηλαδή, έδωσε 21.420.000 ευρώ την Παρασκευή και άλλα 6.930.000 ευρώ τη Δευτέρα…

    Η απάντηση Μηταράκη

    Για το θέμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης είχε απαντήσει ότι οι σχετικοί νόμοι προβλέπουν τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών έως και 100% της επιχορήγησης  και ακολούθως διενεργείται έλεγχος της επένδυσης και σε περίπτωση  που δεν πιστοποιηθεί η τήρηση των όρων της απόφασης υπαγωγής, θα διαταχθεί η ανάκληση της υπαγωγής και η έντοκη επιστροφή της καταβληθείσας επιχορήγησης από τον χρόνο της καταβολής της.

    n.mhtarakhs

    Ειδικότερα ο κ. Μηταράκης είχε απαντήσει:

    : ” …τα χρήματα που δόθηκαν για τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια δόθηκαν ως προκαταβολή, η εκταμίευση της οποίας γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο και πάντως δεν εξαρτάται από την υλοποίηση μέρους του σχεδίου ούτε από την αδειοδότηση για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του, η οποία ελέγχεται στο τέλος, κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης.

    Επίσης σημείωνε ότι « τα αναφερόμενα επενδυτικά σχέδια έχουν υπαχθεί το 2010 στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 3299/2004 με αποφάσεις του τότε αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

    Δεύτερον, το υπουργείο Ανάπτυξης προφανώς και είναι σε γνώση του υπ’ αριθ. 3899/238466/24.11.2014 εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος (Δ/νση Δασών Εύβοιας – Δασαρχείο Αλιβερίου), αφού η αρμόδια υπηρεσία του το ζήτησε.

    Τρίτον, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεν έχει την αρμοδιότητα έκδοσης των αδειών για την υλοποίηση του έργου.

    Τέταρτον, τόσο ο Ν. 3299/04 όσο και ο μεταγενέστερος Ν. 3908/11, όπως τροποποιήθηκαν με το Ν. 4146/13, προβλέπουν τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών έως και 100% της επιχορήγησης, με βασικό σκοπό να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων με πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, καθώς η προκαταβολή δίνεται μόνο με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής, προσαυξημένης κατά 10%. Οι αναφερόμενες στα δημοσιεύματα εταιρείες, αφού κατέθεσαν τόσο τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές όσο και τα κατά νόμο δικαιολογητικά και εκπλήρωσαν τους ειδικούς όρους που προβλέπονταν στις οικείες αποφάσεις υπαγωγών, όπως αυτές είχαν τροποποιηθεί το 2011, έλαβαν προκαταβολές για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους. Οι σχετικές αποφάσεις αναρτήθηκαν στη Διαύγεια.

    Πέμπτον, ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων, σύμφωνα με τον Ν. 3299/04 όπως ισχύει, διενεργείται είτε μετά την υλοποίηση ποσοστού 50% και άνω της επένδυσης είτε κατά το στάδιο της ολοκλήρωσης της υλοποίησης κατόπιν σχετικού αιτήματος του φορέα υλοποίησης.

    Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, συγκροτείται σύμφωνα με τις διαδικασίες του Π.Δ. 33/2011 Κεντρικό Όργανο Ελέγχου, διενεργείται έλεγχος της επένδυσης και, στις περιπτώσεις που πιστοποιείται η προσήκουσα ολοκλήρωση της υλοποίησης του, εκδίδεται Υπουργική Απόφαση ολοκλήρωσης της επένδυσης και έγκρισης της καταβολής της επιχορήγησης, η οποία, σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί προκαταβολικά, συντελείται με την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής.

    Σε περίπτωση όμως που δεν πιστοποιηθεί η τήρηση των όρων της απόφασης υπαγωγής, θα διαταχθεί η ανάκληση της υπαγωγής και η έντοκη επιστροφή της καταβληθείσας επιχορήγησης από τον χρόνο της καταβολής της. Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να απαιτήσει την καταβολή του ποσού της εγγυητικής επιστολής εντός τριών ημερών από την έγγραφη ειδοποίηση για την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής”.

    Η απάντηση της ΤΕΡΝΑ

    terna

    Αντίστοιχα η απάντηση της   ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  για το θέμα στις 08 Δεκεμβρίου 2014 αναφέρει ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δασαρχείουνα  εκφράζει άποψη περί του αν δικαιούται η επένδυση να λάβει προκαταβολή της επιδότησης ή όχι και ότι η εν λόγω επένδυση είναι απολύτως σύννομη και έχουν ακολουθηθεί όλα τα προβλεπόμενα από τον Νόμο στάδια για αδειοδοτικές διαδικασίες κι εγκρίσεις.

    «Ο σχετικός φάκελος με το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την υπαγωγή της επένδυσης στις προβλέψεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 είναι πλήρης κι απολύτως εναρμονισμένος με αυτό που απαιτεί η προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία για κάθε φάση της επένδυσης. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο, κι από όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

    Το έγγραφο του Δασαρχείου Αλιβερίου,   ουδόλως εκφράζει άποψη περί του αν δικαιούται η επένδυση να λάβει προκαταβολή της επιδότησης ή όχι. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου. Όπως, εξάλλου, αναφέρει σε έγγραφό της και η Επιθεώρηση Δασών: ‘Η Δασική Υπηρεσία δεν έχει αρμοδιότητα για τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ’.

    Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει υλοποιήσει δεκάδες επενδύσεις σε όλη τη χώρα, πάντα με τρόπο απολύτως νόμιμο, ενισχύοντας με σημαντικότατα έσοδα τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία. Μάλιστα, δεν έχει υπάρξει επενδυτικό σχέδιο που να έχει προτείνει η εταιρεία και να μην έχει προχωρήσει η υλοποίησή του, ακόμα και μέσα στη δεινή κρίση που βιώνει η χώρα μας και παρά τις δυσμενέστατες χρηματοοικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών.

    Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει υλοποιήσει την τελευταία εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα μας πενταετία επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις προβλέψεις της νομοθεσίας. Αυτές οι επενδύσεις έχουν δημιουργήσει ανάπτυξη και χιλιάδες θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν πολύτιμα έσοδα στα ταμεία του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.»



    ΣΧΟΛΙΑ