• Business

    Αυτά είναι τα σενάρια για την Attica Bank. Θα πετύχει η αύξηση;

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. Τέως CEO Τράπεζας Αττικής


    Τα σενάρια για το άμεσο μέλλον της Attica Bank αποκαλύπτει η τράπεζα στο ενημερωτικό της αύξησης κεφαλαίου, δίνοντας η ίδια την «απάντηση» σε όσους υποστηρίζουν ότι η επισήμανση του εύλογου προβληματισμού για τις πρακτικές που ακολουθεί η διοίκηση, γίνεται εκ του πονηρού.

    Το ενδεχόμενο οι εποπτικές αρχές να αποφασίσουν ότι η αύξηση δεν είναι επιτυχής και ότι θα πρέπει να ληφθούν ριζικά μέτρα εξυγίανσης, αν δεν κριθεί βιώσιμη η τράπεζα, εμφανίζεται σοβαρό ενώ το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης από την DG Comp είναι ενδεικτικό, όπως και τα ρίσκα που παίρνει ο βασικός μέτοχος, το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών.

    Γαβρίλης Ιωάννης, Πρόεδρος, Attica Bank
    Γαβρίλης Ιωάννης, Πρόεδρος, Attica Bank

    Ποια είναι τα σενάρια που απαριθμεί το ενημερωτικό ;

    Σενάριο πρώτο: κάλυψη των 748 εκατ.ευρώ που είναι οι συνολικές ανάγκες ως τις 11 Δεκεμβρίου, πρόκειται για το ακραία καλό σενάριο.

    Σενάριο δεύτερο: κάλυψη τουλάχιστον 584 εκατ. ευρώ του βασικού σεναρίου.

    – πρώτο ενδεχόμενο: είτε έως την 31.12.2015 το ΤΧΣ θα συμμετάσχει για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας για το υπολειπόμενο ποσό μέχρι την κάλυψη του συνόλου αυτών ποσού 748 εκατ.ευρώ με μετρητά ή coco΄s είτε έως την 31.12.2015 οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές θα εγκρίνουν την αύξηση ως επαρκές προληπτικό εποπτικό μέτρο και επομένως τη συνέχιση της λειτουργίας της τράπεζας με βάση το σύνολο του ποσού που θα έχει συγκεντρωθεί.

    • δεύτερο ενδεχόμενο: αν καμία από τις ανωτέρω προϋποθέσεις δεν συντρέξει μέχρι την 31/12/2015, ή αν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές αποφανθούν οποτεδήποτε εντός του χρονικού διαστήματος από την 11/12/2015 έως την 31/12/2015 ότι η τράπεζα δεν συμμορφώθηκε με την απαίτηση για αύξηση του κεφαλαίου της, τότε θα θεωρηθεί ότι η αύξηση δεν επετεύχθη και εναπόκειται πλέον στις εποπτικές αρχές να αποφασίσουν πως θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση να τη θέσουν σε καθεστώς «ειδικής εκκαθάρισης», με συνέπεια την απίσχνανση και απώλεια της αξίας της επένδυσης των υφιστάμενων μετόχων.

    Σενάριο τρίτο: κάλυψη ποσού κατώτερου των 584 εκατ.ευρώ

    – πρώτο ενδεχόμενο: ως την 31.12.2015 οι αρμόδιες εποπτικές αρχές να εγκρίνουν την αύξηση κεφαλαίου ως επαρκές προληπτικό εποπτικό μέτρο και επομένως τη συνέχιση της λειτουργίας της τράπεζας με βάση το σύνολο του ποσού που θα έχει συγκεντρωθεί.

    – δεύτερο ενδεχόμενο: αν δεν συντρέξει η προϋπόθεση που αναφέρεται ανωτέρω, μέχρι την 31/12/2015 ή αν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές αποφανθούν οποτεδήποτε εντός του χρονικού διαστήματος από την 11/12/2015 έως την 31/12/2015 ότι η τράπεζα δεν συμμορφώθηκε με την απαίτηση για αύξηση του κεφαλαίου της, τότε θα θεωρηθεί ότι η αύξηση δεν επετεύχθη, και θα εναπόκειται πλέον στις εποπτικές αρχές να αποφασίσουν πως θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση , χωρίς να αποκλείεται να τη θέσουν σε καθεστώς «ειδικής εκκαθάρισης», με συνέπεια την απίσχνανση και απώλεια της αξίας της επένδυσης των υφιστάμενων μετόχων.

    Ας μην ξεχνάμε ότι το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στην αύξηση με τουλάχιστον 255 και ως 382,5 εκ.ευρώ ώστε να διατηρήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου ή να μειώσει το ποσοστό του ως το 34% ενώ έχει ήδη επενδύσει 440 εκ.ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

    Ακόμη και το αίτημα για κεφαλαιακή ενίσχυση προς το ΤΧΣ δεν έχει απαντηθεί, καθώς εκκρεμεί η έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απόρριψη του σχεδίου – και αυτό αναφέρεται ρητώς στο ενημερωτικό – καθιστά αδυνατή την ενδεχόμενη συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση και συνεπώς ενδέχεται να επιφέρει την εφαρμογή ενός ή περισσοτέρων μέτρων εξυγίανσης και να οδηγήσει στην απίσχναση και σε απώλεια της αξίας της επένδυσης των μετόχων.



    ΣΧΟΛΙΑ