• Business

    Σε πλεονέκτημα μετατρέπει την εσωστρέφεια της Εθνικής Τράπεζας ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης Εθνική Τράπεζα

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)


    Σε πλεονέκτημα μετατρέπει την εσωστρέφεια της Εθνικής Τράπεζας ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αφού η τράπεζα μετά την πώληση της Finansbank, και τον περιορισμό των εργασιών στα Βαλκάνια που θα ακολουθήσει, επικεντρώνεται στην ελληνική αγορά και στη χρηματοδότηση ειδικά των επιχειρήσεων.

    Η στήριξη της επιχειρηματικότητας με πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα γίνεται, για πρώτη φορά από την Εθνική Τράπεζα, με αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων χρηματοδότησης, πέραν της κλασικής τραπεζικής χρηματοδότησης.
    Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας θα υποδεχθεί μάλιστα την ερχόμενη Δευτέρα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα Act4Greece, το οποίο αποτελεί πλατφόρμα crowdfunding.

    Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό τρόπο χρηματοδότησης για την υλοποίηση μιας ιδέας με την συγκέντρωση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και η πλατφόρμα της Εθνικής θα φέρνει κοντά τον εμπνευστή ενός project με τους επίδοξους χρηματοδότες, δίνοντας στην τράπεζα ένα ρόλο εκτός της παραδοσιακής λειτουργίας της.

    Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δίνει μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση των εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης, ειδικά για επιχειρήσεις καινοτόμες στις οποίες επικεντρώνεται η στρατηγική της Εθνικής και όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «η Εθνική πιστεύει ακράδαντα στην υποστήριξη επιχειρηματικών δράσεων νέας νοοτροπίας, με ορθή ανάληψη κινδύνων και συμμετοχή των πελατών με ίδια κεφάλαια, ώστε να εξασφαλίσει πως πελάτης και τράπεζα βρίσκονται δίπλα ο ένας στον άλλον, και όχι απέναντι, στα εύκολα και τα δύσκολα».

    Η τράπεζα έχει στο επίκεντρο κλάδους με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, έως την ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες.

    Πρόσφατα έλαβε νέα πρωτοβουλία στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων, των λεγόμενων start-ups που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο ενώ «τρέχει» το πρόγραμμα NBG Business Seeds, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων, οι οποίες φθάνουν ως τη χρηματοδότηση.
    Στο πλαίσιο των κινήσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας επίκειται σειρά πρωτοβουλιών ενώ ήδη χθες η τράπεζα προχώρησε πρώτη στη μείωση προμηθειών για την εκκαθάριση συναλλαγών μέσω POS.

    Συγκεκριμένα, μείωσε στο 0,50% την προμήθεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για συναλλαγές ως 10 ευρώ ενώ ειδικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, εξήγγειλε εντελώς ανέξοδα για τον πρώτο χρόνο και με προνομιακή προμήθεια από το δεύτερο χρόνο και μετά, υπηρεσίες εκκαθάρισης πληρωμών στους πελάτες τους με χρήση κάρτας για τις online αγορές τους.
    Η έμφαση της Εθνικής στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων εντάσσεται και στη στρατηγική του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για επάνοδο σε κερδοφορία. Τα δάνεια προς επιχειρήσεις έχουν σαφώς μεγαλύτερο περιθώριο ενώ η τράπεζα αναμένει ενίσχυση των εσόδων επίσης από προμήθειες από πηγές όπως επενδυτικά και ασφαλιστικά προιόντα, private banking, νέα δάνεια, συναλλαγές χωρίς μετρητά.

    Το business plan που υλοποιεί η διοίκηση περιλαμβάνει πέντε πυλώνες, οι οποίοι είναι πέραν της βελτίωσης του κόστους χρηματοδότησης, η αλλαγή του μίγματος εργασιών προς δραστηριότητες με μεγαλύτερο περιθώριο, η δημιουργία εσόδων από προμήθειες, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου.
    Από την μείωση του κόστους χρηματοδότησης, η τράπεζα αναμένει ετήσιο όφελος άνω των 360 εκ.ευρώ, υπό την αίρεση της εξομάλυνσης των μακροοικονομικών συνθηκών και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

    Οπως το σύνολο των τραπεζικών business plan, βάση για την υλοποίησή τους είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η καταγραφή ενδείξεων ανάκαμψης αφού είτε το μέτωπο της ρευστότητας, είτε αυτό της παραγωγής εσόδων προυποθέτει έξοδο από τις συνθήκες βαθιάς ύφεσης.



    ΣΧΟΛΙΑ