• Business

    Τι σημαίνει για την Eurobank η δεύτερη θητεία του Νίκου Καραμούζη

    Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης, ετών 63. Πρόεδρος Eurobank


    Τραπεζίτης και καθηγητής ο Νίκος Καραμούζης είναι ο μόνος μεταξύ των συναδέλφων του της ακαδημαικής κοινότητας που μπορεί να κάνει πράξη τις οικονομικές θεωρίες. Πιο ώριμος από ποτέ, όπως λένε συνεργάτες του στην Eurobank, επιχειρεί στη δεύτερη θητεία του στην τράπεζα να συνδυάσει την επιχειρηματική αναδιάρθρωση, με την συμβολή στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη. Η επιστροφή του στη Eurobank στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου συνέπεσε με ένα δύσκολο έτος για την οικονομία και τις τράπεζες, έτος κατά το οποίο οι χειρισμοί του επιβεβαίωσαν την γνώση και την εμπειρία του τόσο στο κομμάτι των μακροοικονομικών όσο και αυτό των αγορών.

    Εχοντας μελετήσει σε θεωρία αλλά και πράξη τις αιτίες και τις επιπτώσεις της κρίσης, ο Νίκος Καραμούζης φαίνεται αποφασισμένος να συμβάλλει με δημόσιες παρεμβάσεις, όπως και με τη στρατηγική που υλοποιείται στην Eurobank, στην μεταστροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο προσαρμοσμένο σε μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και έχει ανάγκη από το δρόμο της ανάκαμψης.

    Οποιος γνωρίζει τον Νίκο Καραμούζη, ξέρει ότι δεν θα περιοριζόταν σε ένα ρόλο μη εκτελεστικού προέδρου με τυπικές αρμοδιότητες. Στην τράπεζα, στης οποίας την ανάπτυξη πρωτοστάτησε, το ενδιαφέρον του διατρέχει όλες τις δραστηριότητες και τομείς και η συνεργασία του με τον Φωκίωνα Καραβία και την υπόλοιπη διοικητική ομάδα είναι στενότατη σε καθημερινή βάση.

    Aλλά και από τη θέση του καθηγητή, βαρύτητα έχουν οι αναφορές του, όχι μόνο για τις αιτίες της κρίσης αλλά και για την επόμενη ημέρα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε χθες ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου,« η χώρα οφείλει να επιστρέψει σύντομα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για να απαντήσει πειστικά στις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, την ανεργία, το υψηλό δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το συρρικνούμενο εισόδημα και τις συντάξεις».

    Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση πολιτικής μπροστά μας, είτε για μια αριστερή είτε για μια δεξιά κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά.

    Υποστηρικτής της υγιούς επιχειρηματικότητας, ο Νίκος Καραμούζης δεν διστάζει να τονίσει ότι η υπερφορολόγηση «σκοτώνει» την οικονομία. Με πρωτοβουλία του η Eurobank έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα, τις εξαγωγικές, όπως και επίσης τον κλάδο του τουρισμού, διακρίνοντας με αυτόν τον τρόπο κλάδους αιχμής της οικονομίας.

    Η ενίσχυση της ανάκαμψης και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Eurobank αλλά περισσότερο παρά ποτέ, το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι επίσης κεντρικό.

    Η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάδυση της χώρας από τη δοκιμασία της κρίσης, είπε ο Νίκος Καραμούζης σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τη στήριξη της Αποστολής.

    Η αποστροφή «είναι ευθύνη των ηγεσιών και των εχόντων να δείξουμε το δρόμο να δείξουμε το δρόμο, είναι ευθύνη του ιδιωτικού τομέα να αναλάβει πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης και να μην περιμένουμε μόνο από το κράτος και την εκκλησία να καλύψει το κενό», την οποία διατύπωσε στην ίδια εκδήλωση,  απηχεί, όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, τη βαθιά πεποίθηση του προέδρου της Eurobank, ο οποίος παρά τις δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της τραπεζικής αγοράς, δεν ξεχνά τις ρίζες του.



    ΣΧΟΛΙΑ