• Business

    Παράνομοι οι διορισμοί του προέδρου και του αντιπροέδρου της ΡΑΕ;

    • NewsRoom


    Σε μία κλωστή κρέμεται η παραμονή του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο τιμόνι της ανεξάρτητης αρχής, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία που αποκάλυψε μεγάλης κυκλοφορίας εβδομαδιαία εφημερίδα, τίθεται υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα της εκλογής τους.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο-επιστολή της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, που δημοσίευσε η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, οι διορισμοί των Νίκου Μπουλαξή ως προέδρου και Σωτήρη Μανωλκίδη ως αντιπρόεδρο της ΡΑΕ δεν συγκέντρωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως προβλέπει ο νόμος.

    Νικόλαος Μπουλαξής, Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
    Νικόλαος Μπουλαξής, Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

    Ειδικότερα, ο κανονισμός της βουλής (άρθρο 39) προεβλέπει ότι “οι επιτροπές αποφασίζουν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τρίτο του όλου αριθμού των μελών τους. Ωστόσο, οι δύο υποψήφιοι κατά την ψηφοφορία συγκέντρωσαν 8 θετικές ψήφους, 7 αρνητικές και δύο παρών.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προς τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2015: “Ως προς τους προτεινόμενους για διορισμό στις θέσεις του προέδρου και α αντιπροέδρου της ΡΑΕ, Νικόλαο Μπουλαξή και Σωτήριο Μανωλκίδη αντιστοίχως δεν διαμορφώθηκε γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων (8 θετικές γνώμες, 7 αρνητικές και 2 δηλώσεις “παρών”) και συνεπώς σας ανακοινώνεται η ακριβής καταγραφή της διατύπωσης γνώμης των μελών της Επιτροπής”.

    Σωτήρης Μανωλκίδης, Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ
    Σωτήρης Μανωλκίδης, Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ

    Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πως τα δύο στελέχη εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα τους από τη στιγμή που αμφισβητείται η νομιμότητα του διορισμού τους, το οποίο εκτός από τον πρώην αρμόδιο για το θέμα υπουργό κ. Λαφαζάνη θα πρέπει να απασχολήσει και τον νυν, κ. Π. Σκουρλέτη. Επίσης προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η ΡΑΕ έχει λάβει όλο αυτό το διάστημα κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προσβληθούν αν θεωρηθεί ότι τα μέλη της δεν έχουν εκλεγεί με τις απαιτούμενες από το νόμο διαδικασίες.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ