• Business

    Ομιχλώδες το τοπίο στις μετοχές παρά την άνοδο


    Εurobank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ ήταν οι πρωταγωνιστές της ημέρας στο ελληνικό χρηματιστήριο, στηρίζοντας την, ανεπιτυχή τελικά, προσπάθεια του γενικού δείκτη να διασπάσει τις 500 μονάδες. Ωστόσο, οι παίχτες της αγοράς δεν εμφανίστηκαν ιδιαίτερα πρόθυμοι να συμμετέχουν, με το τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και τα κέρδη να ψαλιδίζονται στο κλείσιμο.

    Τελικά ο γ.δ. έκλεισε στις 495,10 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,53%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,15 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές η άνοδος στηρίζεται περισσότερο σε προσδοκίες, καθώς ουσιαστικά γεγονότα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το κλίμα δεν υπάρχουν. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμες κινήσεις επενδυτών, με ορίζοντα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε και λήγουν τα συμβόλαια Φεβρουαρίου στην αγορά παραγώγων.

    Την ίδια ώρα η αγορά εισέρχεται σε περίοδο αποτελεσμάτων που αναμφισβήτητα θα δώσουν τον τόνο το επόμενο διάστημα. Στις 3 Μαρτίου ανακοινώνει αποτελέσματα η Alpha Bank και στις 9 Μαρτίου η Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι ξεκινά η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής που κατέχει στην Ιονική Ξενοδοχειακή, διαχειρίστρια του ξενοδοχείου Hilton.

    Η μετοχή της Eurobank έκλεισε με κέρδη 10,11%, η Πειραιώς σημείωσε άνοδο 7,58%, η Έθνικη ενισχύθηκε κατά 1,09% και η ΔΕΗ κατέγραψε κέρδη 3,95%. Ο ΟΠΑΠ τερμάτισε με άνοδο 5,77% για λόγους που έχουν να κάνουν με τη φορολόγηση των παιχνιδιών του.

    Ο τίτλος του ΟΛΠ, με κέρδη 6,72%, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την ανακήρυξη της Cosco ως προτιμώμενου επενδυτή για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού.

    Όπως επισημαίνει στο mononews.gr ο κ. Νίκος Χρυσοχοίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής, κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις παρατηρείται έντονη αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εξέλιξη που αποδίδεται στην θετική αίσθηση για την έκβαση της ελληνικής αξιολόγησης από τους δανειστές. Οι πρόσφατες θετικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων δημιουργούν προσδοκίες για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, καλό είναι το κλίμα και στο εξωτερικό, όπου παρατηρείται μία προσπάθεια βελτίωσης της τιμής του πετρελαίου που αποτέλεσε βασικό στοιχείο προβληματισμού το τελευταίο διάστημα.

    Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία με αποτέλεσμα η αγορά να ανεβαίνει με περιορισμένο τζίρο και η αντίδραση να χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές τεχνικού χαρακτήρα κυρίως, κάτι που μπορεί να αλλάξει εύκολα με μία καλή είδηση. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις Βρυξέλλες, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει αγώνα για το προσφυγικό και την αξιολόγηση από του θεσμούς εν μέσω έντονων πιέσεων από τους εταίρους.

    Άνοδος και στην Ευρώπη, θετικό ξεκίνημα για Wall Street

    Ανοδικά κινούνται οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών, με τη μετοχή της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε.
    Ουδέτερο προς θετικό χαρακτηρίζουν το κλίμα οι αναλυτές της Ευρώπης, με την τάση να εμφανίζεται παλγιοανοδική.
    Η μετοχή της Credit Agricole κατέγραψε κέρδη άνω του 11%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενώ η διοίκηση της υποσχέθηκε στους επενδυτές σταθερό μέρισμα και ισχυρή κεφαλαιακή βάση.
    Επίσης, σημαντική άνοδο άνω του 9% κατέγραφε νωρίτερα η μετοχή της βρατανικής μεταλλουργικής εταιρία Glencore μετά την ανακοίνωση αναχρηματοδότησης του χρέους της.
    Υψηλότερα κινούνται και οι αμερικανικοί δείκτες εν μέσω πλήθους ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων και εν αναμονή της γνωστοποίησης των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed και των συμπερασμάτων που θα προκύψουν για την νομισματικής πολιτική της κεντρικής τράπεζας.



    ΣΧΟΛΙΑ