• Business

    Με ποιους τραπεζίτες ήταν στα ίδια γραφεία ο Κυριάκος πριν γίνει πρόεδρος


    Ο χρηματοπιστωτικός τομέας ήταν η αφετηρία της επαγγελματικής πορείας του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι ο κλάδος της οικονομίας που θεωρεί εύλογα κεντρικό στην χάραξη πολιτικής για τη χώρα. H διαδρομή του, μετά τις λαμπρές σπουδές στο Harvard όπου σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και αργότερα διοίκηση επιχειρήσεων από το Harvard Business School, και στο Stanford με αντικείμενο τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, περνά από από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ήδη πριν την στρατιωτική του θητεία στην Chase Investment Bank ως αναλυτής και στη συνέχεια, στη Mc Kinsey ως οικονομικός σύμβουλος.

    Γιώργος Αρώνης, Γενικός Διευθυντής Alpha Bank
    Γιώργος Αρώνης, Γενικός Διευθυντής Alpha Bank

    Ως επόμενο βήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το κομμάτι του venture capital, εκτιμώντας ότι η χρηματοδότηση νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων είναι καίρια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Η διετία στην Alpha Ventures και ειδικά η επόμενη τριετία, την περίοδο 2000-2003, ως διευθύνων σύμβουλος της NBG Venture, του έδωσαν την ευκαιρία να μάθει «από μέσα» τη λειτουργία της οικονομίας, σημειώνει στέλεχος της τραπεζικής αγοράς που συνεργαζόταν μαζί του εκείνη την εποχή.

    Στον Ομιλο της Εθνικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε την περίοδο Καρατζά. Ως διοικητής της Εθνικής ο Θεόδωρος Καρατζάς «μεταμόρφωσε» την τράπεζα από ένα βαρυκίνητο, κομματικό σε μεγάλο βαθμό μαγαζί, σε ένα πιστωτικό ίδρυμα εξωστρεφές και σύγχρονο, αξιοποιώντας μια τεχνοκρατική ομάδα νέων τραπεζικών στελεχών.

    Απόστολος Ταμβακάκης - Ετών 57 - Μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς
    Απόστολος Ταμβακάκης – Ετών 57 – Μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς

    Στον όμιλο της Εθνικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεργάστηκε με τους Απόστολο Ταμβακάκη, Νίκο Καραμούζη, Γιώργο Αρώνη, τραπεζικά στελέχη που πρωταγωνιστούν σήμερα στην αγορά ενώ στενή ήταν η σχέση του ήδη από το Κολλέγιο Αθηνών με τον Αγι Λεώπουλο, ο οποίος σήμερα κατέχει υψηλή θέση στην UBS στη Ζυρίχη.

    Νίκος Καραμούζης, ετών 63. Πρόεδρος Eurobank
    Νίκος Καραμούζης, ετών 63. Πρόεδρος Eurobank
    Άγις Λεώπουλος, πρώην Γενικός Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εξωτερικού, υπεύθυνος για την εποπτεία των διεθνών δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας
    Άγις Λεώπουλος, πρώην Γενικός Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εξωτερικού, υπεύθυνος για την εποπτεία των διεθνών δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας

    Βαθιά γνώση του χρηματοοικονομικού συστήματος, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, έχει άλλωστε και η σύζυγός του Μαρέβα Μητσοτάκη, η οποία μετά τις εντυπωσιακές σπουδές στην αφρόκρεμα των αμερικανικών πανεπιστημίων, κατέγραψε επαγγελματική πορεία που ξεκίνησε στην Deutsche Bank και συνεχίστηκε με την ίδρυση της MG Capital Advisors και του fund Eternia Capital. H σύζυγός του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας έκανε τα τελευταία χρόνια την έκπληξη και πέρασε και στο ρόλο του επιχειρηματία, δημιουργώντας την εταιρεία Zeus + Dione που δραστηριοποιείται στο χώρο των ρούχων και των αξεσουάρ ενώ έχει τη θέση του αντιπροέδρου στην Endeavor Greece, του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που στηρίζει με τοπική παρουσία την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

    mareva2 unnamed_7_56_0



    ΣΧΟΛΙΑ