• Business

    Athens Hilton: 160 εκ δίνει η Oaktree για το διαμάντι του Γιάννη Κωστόπουλου


    Ανανέωση του ξενοδοχειακού χάρτη της Ελλάδας με “δυνατά” επιχειρηματικά ονόματα επιχειρείται μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση της Alpha Bank για την πώληση του Athens Hilton. Το “φιλέτο” των Αθηνών, αναμένεται να προσελκύσει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, το οποίο πρέπει μέχρι τις 11 Μαρτίου 2016 να έχει εκδηλωθεί. Ηδη η Oaktree Capital “έσπευσε”, σύμφωνα με πληροφορίες να προσφέρει 160 εκατ.ευρώ από τα 180 εκατ.ευρώ που φέρεται να είναι το τίμημα για την απόκτησή του καθώς στα επιχειρηματικά της σχέδια περιλαμβάνεται η επένδυση του ποσού των 500 εκατ.ευρώ στην Ελλάδα.

    Η υπόθεση πώλησης του Athens Hilton χρονολογείται από το 1999, όταν η ιδιοκτήτρια εταιρία η Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε. ανήκε στην Ιονική Τράπεζα, η οποία και εξαγοράσθηκε σε ποσοστό 51% από την Alpha Bank. Την πρόθεση της διοίκησης της Alpha Bank για την πώληση του σημαντικού αυτού περιουσιακού στοιχείου της τράπεζας είχε δηλώσει και ο τέως πρόεδρος της κ. Γιάννης Κωστόπουλος κατά την ανακοίνωση της συγχώνευσης Alpha-Ιονικής “η τράπεζα δεν είναι ξενοδόχος”! Μετά από αυτή την δήλωση του προέδρου της τράπεζας τα σενάρια περί πώλησής του Athens Hilton “έπαιζαν” αρκετές φορές χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει ποτέ η διαγωνιστική διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο που στεγάζει το Hilton είναι ένα από τα αγαπημένα κτίρια του εμβληματικού τραπεζίτη και  βασικού μετόχου της Alpha. Όσοι έχουν συνομιλήσει με τον κορυφαίο τραπεζίτη της χώρας θα έχουν διαπιστώσει ότι ο ίδιος έχει  μια μεγάλη αδυναμία σε αυτό το κτίριο. Ο ίδιος (και δικαίως) το θεωρεί το διαμάντι των Αθηνών .

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου για την διαδικασία έχει αναλάβει η Citi και σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα που αναζητά η Alpha Bank φθάνει στο ποσό των 180 εκατ.ευρώ.

    hilton

    Οι μνηστήρες

    Ερίζουν πολλοί για την απόκτηση του ιστορικού-εμβληματικού ξενοδοχείου των Αθηνών Athens Hilton.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνομιλίες με την διοίκηση της τράπεζας είχε φθάσει ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζών Κατσιματίδης, ο οποίος είχει προσφέρει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να ευοδωθούν οι συνομιλίες αυτές. Μεταξύ των εν δυνάμει μνηστήρων φέρονται επίσης το Oaktree Capital του Howard Capital του Χάουαρντ Μαρκς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει προσφέρει στην Alpha Bank το ποσό των 160 εκατ.ευρώ για την απόκτηση του Athens Hilton.

    Η Oaktree έχει εξαγοράσει το Gerakina Beach και έχει προχωρήσει σε επενδύσεις με τον όμιλο Oceania με τη ΣΑΝΗ των αδελφών Ανδρεάδη στη Χαλκιδική. Επίσης ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Jermyn Street Real Estate στην οποία μεταβιβάζεται πλέον ο Αστέρας μετά την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση.

    stavros-andreas-andreadis-1000x641

    Η Oaktree και οι αφοι Ανδρεάδη

    Οι εταιρείες Σάνη ΑΕ και Ikos ΑΕ ανακοίνωσαν πρόσφατα, την ολοκλήρωση της συμφωνίας συνένωσής τους σε έναν Όμιλο. Βασικοί μέτοχοι είναι οι Σταύρος και Ανδρέας Α. Ανδρεάδης και επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Oaktree Capital Management, L.P., ενώ στο νέο σχήμα συμμετέχουν επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Goldman Sachs Asset Management και η Hermes GPE καθώς και κεφάλαια ιδιωτικών οίκων του εξωτερικού.Ο Όμιλος θα διοικείται από τους Σταύρο Α. Ανδρεάδη, Πρόεδρο, Ανδρέα Α.Ανδρεάδη και Mathieu Guillemin, Διευθύνοντες Συμβούλους.

    Ο Όμιλος θα στηριχθεί στο εξαιρετικού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό και την τεχνογνωσία της Σάνη ΑΕ στη δημιουργία και λειτουργία πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, ούτως ώστε να αναπτύξει περαιτέρω ως ανεξάρτητα brands το αναγνωρισμένο brand Sani καθώς και το πρωτοποριακό και εξελισσόμενο brand Ikos. Sani και Ikos σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε ορίζοντα πενταετίας, με την πρόσθετη προσδοκία να συμβάλουν δια αυτών στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, εν γένει.

    Στο πλαίσιο αυτό, σε πρώτη φάση και για την ενδυνάμωση των δύο brands υλοποιούνται ήδη επεκτάσεις και αναβαθμίσεις στις μονάδες Sani Asterias, Sani Club, Sani Marina, Ikos Oceania και Ikos Olivia.



    ΣΧΟΛΙΑ