• Business

    Οι πολιτικές ανησυχίες και τα νέα μονοπάτια του Δ. Δασκαλόπουλου

    Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος


    Έγινε γνωστός ως “γαλατάς” όταν μετέτρεψε τα ψιλικατζίδικα “ΕΒΓΑ” σε “ΔΕΛΤΑ της γειτονιάς”. Συζητήθηκε όσο κανείς πρόεδρος του ΣΕΒ, όντας επικεφαλής του Συνδέσμου επί τέσσερις θητείες. Εδραιώθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο.. Και τώρα, “ταρακουνάει” και πάλι τα νερά με το νέο του εγχείρημα, τον ανεξάρτητο ερευνητικό φορέα ¨διαΝΕΟσις¨.
    Το παρελθόν
    Ακόμα οι δημοσιογράφοι του επιχειρηματικού ρεπορτάζ θυμούνται τις αγελάδες του cow parade της Αθήνας, στην υποδοχή των γραφείων της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο και στον Άγιο Στέφανο. Τότε επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας ήταν ο πολυδιάστατος επιχειρηματίας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

    Οι επιχειρηματίες Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Δημήτρης Δασκαλόπουλος
    Οι επιχειρηματίες Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Δημήτρης Δασκαλόπουλος

    Το 2005 μαζί με τον παιδικό του φίλο Σπύρο Θεοδωρόπουλο, δημιούργησαν τον μεγαλύτερο παίκτη στον κλάδο τροφίμων στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Ευρώπη. Η Vivartia, είχε στο χαρτοφυλάκιο της “διαμάντια” όπως η Δέλτα, η Chipita, ο Μπαρμπά Στάθης, η Χρυσή Ζύμη και τα Goody’s. Το 2007, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αποσύρεται από την επιχείρηση πουλώντας την στην Marfin του Ανδρέα Βγενόπουλου. Για την στρατηγική αυτή κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ιστορία δικαίωσε τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο που ενίσχυσε τις καταθέσεις του περί τα 450 εκατ. ευρώ και αποχώρησε πριν πέσει η Vivartia στην δίνη της ύφεσης. Μια άλλη μερίδα λέει ότι, η απώλεια της οικογενειακής επιχείρησης είναι κάτι που δεν έχει ξεπεράσει ακόμα ο γνωστός επιχειρηματίας.

    Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΒ επί τέσσερις θητείες.
    Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΒ επί τέσσερις θητείες.

    Οι περισσότεροι επιχειρηματίες που διαθέτουν τεράστια ρευστότητα όπως ο κ.Δασκαλόπουλος, επιδεικνύουν τον πλούτο τους με έντονο socializing, lifestyle,εξοχικά στην Μύκονο, ακριβά αυτοκίνητα κτλ. Αυτή η ζωή, σε καμία περίπτωση, δεν τον εκφράζει. Ο τέως πρόεδρος του ΣΕΒ, επενδύει στην τέχνη ενισχύοντας την συλλογή του με έργα αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ, δίνει “ψήφο εμπιστοσύνης” σε επιλεκτικές επιχειρήσεις και συστήνει μια “δεξαμενή σκέψης” για να βρεθούν οι απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες την ελληνική κοινωνία, όπως γιατί δεν έχει καταπατηθεί το “τέρας της φοροδιαφυγής” και τόσα άλλα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της φτώχειας, της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης, της υγείας, της παιδείας κ.α.

    To come back ως επενδυτής

    Μετά την αποχώρηση του από την Vivartia, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος έμεινε μακριά από τις επενδύσεις για μία πενταετία. Όταν αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί εκ νέου, στήριξε την κόρη του Αλεξάνδρα στην εξαγορά δύο ραδιοφωνικών σταθμών, του “Εν Λευκώ” και του “Play 88,9”. Στην συνέχεια μέσω του fund, Damma Holdings ανακοίνωσε το 2013 την εξαγορά της ιταλικής Sireclab που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία LED. H εξαγορά που έγινε από κοινού με τον Γιώργο Δαυίδ της Coca Cola Τρία Έψιλον προέβλεπε και την δημιουργία μονάδας στην Ελλάδας. Ακολούθησε η εξαγορά του 33,9% της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, η απόκτηση του 5% στην Κορρές και η συμμετοχή με 7,5% στην “Μέγας Γύρος”.

    Η κόρη του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, Αλεξάνδρα, ιδιοκτήτρια των ραδιοσταθμών En Lefko 87.7, Hit 88.9 και Red 96.3.
    Η κόρη του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, Αλεξάνδρα, ιδιοκτήτρια των ραδιοσταθμών En Lefko 87.7, Hit 88.9 και Red 96.3.

    Το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ
    Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος συνέχισε να εκπροσωπεί του Βιομήχανους ακόμα και όταν ο ίδιος …δεν είχε βιομηχανία. Αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να βγει “χολή” από τους συναδέλφους του . Κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι λειτουργούσε προσωποκεντρικά και ότι οι πόρτες του ΣΕΒ δεν ήταν ανοιχτές στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.

    O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο τέως του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος
    O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο τέως του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος

    Πολλές αντιδράσεις είχαν ξεσηκωθεί στην πρώτη επαφή που είχε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ έκανε λόγο για ευπρόσδεκτο ριζοσπαστισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φράση που έκανε αρκετούς βιομηχάνους να διαχωρίσουν την θέση τους και να απειλούν με αποχώρηση από τον ΣΕΒ. Λέγεται ότι ο Θ. Παπαλεξόπουλος φέρεται να είπε ότι “αυτός ο ΣΕΒ δεν με αντιπροσωπεύει”.

    Ο ΣΚΑΪ

    Ο ίδιος για να είναι σίγουρος ότι θα τύχει προβολής το νέο του εγχείρημα, συμφώνησε με τον ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου στη δημιουργία μιας νέας, εκπομπής που θα παρουσιάζει τις έρευνες της «διαΝΕΟσις». Η τακτική αυτή καταδεικνύει την έντονη επιθυμία του για δημοσιότητα των δράσεων του. Συνήθως, τέτοια στρατηγική ακολουθούν όσοι ενδιαφέρονται να παίξουν ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.

    O τέως πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Ο νυν Θεόδωρος Φέσσας (δεξιά) στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.
    O τέως πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Ο νυν Θεόδωρος Φέσσας (δεξιά) στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.

    Οι παρουσιαστές της δεκαπενθήμερης εκπομπής, μαζί με τους ερευνητές της διαΝΕΟσις , θα παρουσιάζουν τα σημαντικότερα ευρήματα και με τους καλεσμένους θα προτείνουν λύσεις και διεξόδους.

    Σύμφωνα με τον κ.Δασκαλόπουλο “Η αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου με τεκμηριωμένα στοιχεία και η ανάπτυξη εφαρμόσιμων προτάσεων χωρίς δογματισμούς, προκαταλήψεις και κομματικές αγκυλώσεις αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής για ανάπτυξη με περισσότερες ευκαιρίες – ιδιαίτερα για τους νέους».

    Ζητούμενο παραμένει να αποσαφηνιστεί εάν ο κ.Δασκαλόπουλος είναι έτοιμος να “σπάσει αυγά” με κάποιους από το επιχειρηματικό σινάφι που βασίζονται στην κρατικοδίαιτη λογική και στα καρτέλ.

    Η συλλογή
    Από το 1994 “χτίζει” την συλλογή του. Ιδιαίτερα ανοιχτοχέρης αποκτάει ότι του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Όπως έπραξε και για το “Fight Fantasy” του David Hammons. Σε δημοπρασία στο Λονδίνο προσέφερε 1,5 εκατ. δολάρια και το απέκτησε.

    Flight Fantasy, David Hammons
    Flight Fantasy, David Hammons

    Χαρακτηριστικά έργα της συλλογής του είναι το “La fontaine” (ένας απλός, λευκός ουρητήρας) του Marcel Ducham και η “χρυσή” εκδοχή του ουρητήρα (Buddha) του Sherrie Levine.

    La fontaine, Marcel Duchamp
    La fontaine, Marcel Duchamp

    Άλλα σημαντικά μεγάλα έργα είναι το Chrysler Imperial του Matthew Barney (συνιδιοκτησία με το Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης, στο οποίο και πρόκειται να δωρηθεί) ενώ το Simply Botiful του Christoph Buchel εκτείνεται σε 5.000 τ.μ..



    ΣΧΟΛΙΑ