• Business

    Γιατί Μπόμπολας, Περιστέρης, Ιωάννου είναι αισιόδοξοι

    Λεωνίδας Μπόμπολας, ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Με συγκρατημένα θετική ματιά βλέπουν το 2016 οι “άρχοντες” των μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας. “Πόσο πιο κάτω μπορούν να πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα;” διερωτώνται οι επικεφαλής των εισηγμένων εταιρειών ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P ΑVAX. Εξάλλου, και οι τρεις διοικήσεις  παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στην ανάληψη νέων έργων εκτός Ελλάδας.

    Τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει για τον κλάδο που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπος με αναστολή κατασκευαστικών εργασιών μεγάλων έργων, εκτόξευση των οφειλών του Δημοσίου και ανυπαρξία νέων έργων. Την δυσμενή κατάσταση ήρθαν να επιβαρύνουν οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και η αδυναμία εξασφάλισης τραπεζικής χρηματοδότησης.

    ” «Τα πάντα ρει» είναι η φράση που αντικατοπτρίζει  την συμπεριφορά της κυβέρνησης ως προς τα θέματα των επενδύσεων. Μόνο θετικά μπορεί να εκτιμηθεί η στροφή 180 μοιρών για τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα και τις αποκρατικοποιήσεις”, αναφέρει κορυφαίος παράγοντες των κατασκευών που προσβλέπει σε καλύτερες μέρες.

    Τα μηνύματα του 9μήνου

    Μπορεί το εννεάμηνο να ήταν “κόκκινο” από τις ζημιές και για τους τρεις μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους , αλλά πέτυχαν λειτουργική κερδοφορία.

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,097 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,6%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 124,4 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από την απομείωση συμμετοχών σε εταιρείες μεταλλείων (ποσού 33,6 εκατ. ευρώ), και επιβαρύνθηκαν με 7,8 εκατ. ευρώ από την μεταβολή του φορολογικού συντελεστή από 26% στο 29%.Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραμένει υψηλό και ανέρχεται σε 3,5 δις ευρώ, με το 53% να αφορά συμβάσεις έργων στο εξωτερικό.

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γεώργιος Περιστέρης, 58 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    Γεώργιος Περιστέρης, 58 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Η  λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 92,1 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 28,6%, θετικά επηρεασμένη κυρίως από τον τομέα των ΑΠΕ.Ο τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 294 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 136 εκατ. ευρώ. Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο παραμένει στο υψηλό επίπεδο των 3 δις ευρώ, ενισχύοντας τις προοπτικές κερδοφορίας και δημιουργίας ικανών ταμειακών ροών στα επόμενα τρίμηνα.

    J&P Άβαξ

    Χρήστος Ιωάννου,44 ετών, Πρόεδρος J&P AVAX

    Στο εννεάμηνο ο όμιλος αύξησε τον τζίρο στα 369,2 εκατ. ευρώ έναντι 336,3 εκατ. ευρώ, ενώ μείωσε τις καθαρές ζημιές σε 26,7 εκατ. από 34,9 εκατ. Εμφάνισε θετικά EBITDA  4,1 εκατ. έναντι αρνητικών 7,1 εκατ., με τις συνολικές υποχρεώσεις να παραμένουν σταθερές στα 1,1 δισ. ευρώ .



    ΣΧΟΛΙΑ