• Business

    Εθνική Τράπεζα: Τα capital controls απειλούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


    Τις τελευταίες γραμμές άμυνας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «απειλεί» η διατήρηση των capital controls. Mελέτη της Εθνικής Τράπεζας είναι αποκαλυπτική και καταγράφει την ανησυχία των επιχειρηματιών ότι τα χρηματικά διαθέσιμα που είχαν προνοήσει να κρατήσουν αλλά και τα αποθέματα των επιχειρήσεων στους κλάδους εμπορίου και βιομηχανίας δεν θα τις συντηρήσουν για μεγάλο διάστημα ακόμη.

    Η μελέτη της Εθνικής βασίζεται σε ερωτηματολόγιο 1.200 αντιπροσωπευτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αποτυπώνει τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων: πτώση πωλήσεων κατά 15% στο τρίτο τρίμηνο από 4% στο δεύτερο τρίμηνο, υποχώρηση των εξαγωγών κατά 9% με πιο πιεσμένους τους κλάδους των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου. Είναι ενδεικτικό ότι ο ρυθμός πτώσης των πωλήσεων είναι διπλάσιος από αυτόν των μεγάλων επιχειρήσεων.

    Η προμήθεια πρώτων υλών (στο 39% του τομέα σε μεγάλο βαθμό και στο 39% σε κάποιο βαθμό), η χρήση υπηρεσιών από το εξωτερικό (στο 35% του τομέα σε μεγάλο βαθμό και στο 27% σε κάποιο βαθμό) και η είσπραξη απαιτήσεων (στο 31% του τομέα σε μεγάλο βαθμό και στο 51% σε κάποιο βαθμό), είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι, σύμφωνα με τη μελέτη που καταγράφει γραμμές άμυνες που διατηρούν.

    Περισσότερες από τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, έχοντας διακρατήσει χρηματικά διαθέσιμα εκτός τραπεζικού συστήματος, το 21% επαρκή και το 36% σε κάποιο βαθμό ενώ στους κλάδους εμπορίου και βιομηχανίας που καλύπτουν το 70% του τομέα τους, υπάρχει και ένα δεύτερο μέσο θωράκισης έναντι των κεφαλαιακών ελέγχων: τη διακράτηση αποθεμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει είτε επαρκή χρηματικά διαθέσιμα είτε επαρκή αποθέματα ξεπερνά το 80%.

    Το γεγονός αυτό προσφέρει μια θωράκιση, πεπερασμένου ωστόσο χρόνου, στις μμε έναντι της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Υπό την προϋπόθεση ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα γίνει σχετικά σύντομα, τα δύο τρίτα του τομέα των επιχειρήσεων αυτών εκτιμούν ότι θα επανέλθουν σε ομαλή κατάσταση λειτουργίας σε λιγότερο από τρεις μήνες μετά την άρση τους, με το ένα τρίτο να δηλώνει ότι θα συμβεί άμεσα.

    Πάντως η γρήγορη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να αποτελεί και προσδοκία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς λιγότερες από τις μισές δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε κάποια αλλαγή της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής του, λόγω της επιβολής τους, ενώ οι εννιά στις δέκα προχώρησαν σε βραχυπρόθεσμες αναγκαστικές αλλαγές.

    Συγκεκριμένα, περίπου το ένα τέταρτο του τομέα ακύρωσε επενδυτικά σχέδια, το 22% περιόρισε την απασχόληση, το 7% προχώρησε σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας και μόνο το 1% μετέφερε την έδρα του στο εξωτερικό.

    Το μόνο θετικό παρεπόμενο των capital controls είναι η ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών και POS, καθώς ειδικά οι επιχειρήσεις με πωλήσεις μέχρι 2,5 εκατ.ευρώ, η χρήση POS έφθασε το 40% και του e-banking κοντά στο 90%, με σημαντική άνοδο λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων.



    ΣΧΟΛΙΑ