• Business

    Έκπληξη! Στις 14.000 οι κρατήσεις του 2016 για το Astir Palace Βουλιαγμένης

    Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος


    Μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το project μεταβίβασης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του πολυτελούς ξενδοχειακού συγκροτήματος Astir Palace στη Βουλιαγμένη στην εταιρία Jermyn Street Real Estate Fund IV LP  οποία ελέγχεται κατά πλειοψηφία από αραβικά και τουρκικά κεφάλαια. Μια ημέρα πριν εκπνεύσει το 2015 υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και της Jermyn Street Real Estate Fund, για την αγορά του 90% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ έναντι 400 εκατ.ευρώ, από τα οποία τα 100 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ και τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% του τιμήματος.

    Σύμφωνα πάντως με την διοίκηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, οι νέοι ιδιοκτήτες πρόκειται να επενδύσουν περί το 1 δις δολάρια, όμως αναμένεται η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο νέο χωροταξικό σχέδιο (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) που έχει ήδη υποβληθεί μετά και την απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου.

    Πιο συγκεκριμένα το νέο χωροταξικό σχέδιο θα προβλέπει μια πιο ήπια ανάπτυξη (από 100 τουριστικές βίλλες ο αριθμός μειώθηκε σε 13) από αυτή που προέβλεπε το προηγούμενο ΕΣΧΑΔΑ. Ομως, για να επιτευχθεί η νέα αυτή συμφωνία με τον επενδυτή χρειάστηκαν μήνες διαβουλεύσεων, ενώ αναμένεται να χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

    Ferit Faik Sahenk. Επικεφαλής Dogus
    Ferit Faik Sahenk. Επικεφαλής Dogus

    Η αρχή…του τέλους

    Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της “Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.” έγινε στις 16 Ιανουαρίου του 2013. Τότε ξεκίνησε η διαδικασία που ακόμα, τρία ολόκληρα χρόνια μετά, δεν έχει τελεσφορήσει. Τον Μάρτιο του 2013 είχε δοθεί η πρώτη παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έλαβε εντέλει χώρα εκείνη την άνοιξη και έτσι στις 2 Μαΐου του 2013 ξεκίνησε η δεύτερη φάση με τους επενδυτές που προκρίθηκαν.

    Στις 26 Νοεμβρίου του 2013 υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές από τέσσερα επενδυτικά σχήματα και στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους υπεβλήθησαν νέες βελτιωμένες προσφορές όπως ζήτησε τότε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

    Η Jermyn Street ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στις 13 Φεβρουαρίου του 2014, αλλά λίγους μήνες αργότερα η συναλλαγή προσέκρουσε στον σκόπελο της απόρριψης του ΕΣΧΑΔΑ. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια και ακόμη περισσότερη υπομονή εκ μέρους των ξένων επενδυτών για να μη ναυαγήσει ο διαγωνισμός που αποκτά τώρα μια δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να ολοκληρωθεί.

    Το πρόβλημα που ανέκυψε με το Συμβούλιο της Επικρατείας εστιαζόταν στην ανάπτυξη έως και 100 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών. Οι δύο πλευρές, πωλητές και αγοραστής, φέρονται σήμερα να έχουν συμφωνήσει σε πολύ λιγότερες κατοικίες.

    Στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.

    Η περιοχή με την επωνυμία “Αστέρας Βουλιαγμένη” έχει συνολική επιφάνεια 304.429,17 τ.μ., το βόρειο τμήμα της αποτελεί ιδιοκτησία της θυγατρικής της Εθνικής, ενώ στο νότιο η μεν ψιλή κυριότητα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (από τον Απρίλιο του 2013), η δε επικαρπία μέχρι το έτος 2029 στην Εθνική Τράπεζα.

    Στο συγκρότημα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου “Αφροδίτη”, τα ξενοδοχεία “Arion Palace” και “Ναυσικά – Westin” το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένες οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις Βουλιαγμένης, η μαρίνα Βουλιαγμένης και μεγάλες εκτάσεις πρασίνου.

     

    Πολυχρόνης Γριβέας. Επικεφαλής Αστήρ Παλλάς
    Πολυχρόνης Γριβέας. Επικεφαλής Αστήρ Παλλάς

    Η τουριστική σαιζόν του 2016

    Σε 14.000 έχουν φθάσει οι κρατήσεις για τη προσεχή σεζόν στον Αστέρα Βουλιαγμένης όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν μόλις 200. Αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Astir Palace κ. Πολυχρόνης Γριβέας εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας το 2016.

    Επιπλέον σημείωσε ότι για τη περίοδο της έκθεσης των Ποσειδωνίων (6 – 10 Ιουνίου) οι μονάδες του  Αστέρα παρουσιάζουν  πληρότητα 95%. Η διοίκηση του Αστέρα στο πλαίσιο της προσπάθειας περαιτέρω ενίσχυσης των κρατήσεων ανανέωσε για το 2016 τη σύμβαση franchise με την Starwood. Οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ εμφανίζουν σημαντική αύξηση. Οι αγορές των ΗΠΑ, της Βρετανίας της Γερμανίας της Ρωσίας και  των αραβικών χωρών είναι οι σημαντικότερες για τον Αστέρα.

    Από φέτος ο Αστέρας ( Astir palace ) επιχειρεί δυναμικό άνοιγμα και στις αγορές του Ιράν, της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Εξάλλου, χθες ο υπεύθυνος επικοινωνίας και μάρκετινγκ του Αστέρα Βουλιαγμένης κ.Λευτέρης Βαρέλης παρουσίασε τη νέα καμπάνια προβολής του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στις διεθνείς αγορές. Το δημοφιλές συγκρότημα θα προβάλλεται κάτω από τη νέα επικοινωνιακή του ταυτότητα που είναι το: Astir Palace Athens Riviera.

    Παράλληλα, η νέα καμπάνια θα υποστηρίζεται από 2 ταινίες, με πρωταγωνίστρια την Τόνια Σωτηροπούλου, η οποία απολαμβάνει μια σειρά από μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει το συγκρότημα.



    ΣΧΟΛΙΑ